Cafer Gürcafer net konuştu: Acele yapılan yasa, sektöre büyük zarar verdi!
İnşaat Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, yabancıların taşınmaz mal edinimiyle ilgili yasanın aceleyle hazırlanmasının inşaat sektörüne ağır darbe vurduğunu belirterek, ulusal sermayenin kaybı tehlikesine dikkat çekti.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Gökhan Altıner’in Kıbrıs Postası TV’de sunduğu 'Sabah Postası' programında, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Gürcafer, yasanın aceleyle hazırlanmasının inşaat sektörüne ağır darbe vurduğunu ve ulusal sermayenin zarar görmesi riski taşıdığını ifade etti.
"ACELEYLE HAZIRLANAN YASA GÜVENSİZLİK YARATTI"
Cafer Gürcafer, “Hazırladığımız yasa taslağı, Bakanlar Kurulu’na farklı, komiteye farklı şekilde sunuldu. Aceleyle yapılan bu yasa, hukuki ve ekonomik açıdan dikkatle hazırlanmalıydı, ancak iki hafta içinde tamamlandı. Bütün uyarılarımıza rağmen bu durum gerçekleşti ve yasa sektöre ağır bir darbe vurdu. Ekonomi ve inşaat sektörü büyük yara aldı. Bu etkinin olumsuz sonuçlarını müteahhit firmalar bugün ciddi şekilde hissediyor” dedi.
Yasada yer alan bazı maddelerin yabancı yatırımcılar arasında güvensizliğe yol açtığını belirten Gürcafer, şu ifadeleri kullandı:
"Bir ülkeye yatırım yapmak isteyen yabancı, önce hukuki sistemi inceler. Dünyanın hiçbir yerinde hukuk geriye doğru işlemez. Ancak bizde, ‘fazla ev alanlar iki yıl içinde ellerinden çıkarmak zorunda, aksi takdirde el konulacak’ gibi maddeler yasa içerisine eklendi. Bu durum, yabancı yatırımcılar nezdinde büyük bir güvensizlik yarattı. Bütün mesele güvendir ve biz bir devlet olarak ciddi şekilde güvensizlik verdik.”
"İNŞAAT SEKTÖRÜ YENİ PROJE ÜRETEMEZSE ÇÖKÜŞ KAÇINILMAZ"
Gürcafer, söz konusu maddenin komite olarak kaldırılmasını talep ettiklerini belirterek, yapılan düzenlemeyle bu sürenin 10 yıla çıkarılmasının bir rahatlama getirdiğini ancak yeterli olmadığını ifade etti.
İnşaat sektöründe ciddi bir daralma yaşandığını söyleyen Gürcafer, 2025 sonuna kadar teslim edilecek projelerin devam ettiğini ancak yeni projelerin olmadığını vurguladı, şunları söyledi:
“Eğer önlem alınmazsa, 2025’te bir çöküş yaşayacağız. Bu felaketi önleme şansımız var. Ulusal sermaye oluşturmak için çok çalıştık, ancak ülkede gelecek kalmazsa bu sermaye ülkeyi terk eder. Yanında binlerce işçi çalıştıran firmalar güç kaybediyor. İnşaat sektöründeki sorunlar büyürse ekonomik felaket kaçınılmaz olur.”
"DAHA FAZLA GÜVEN TESİS ETMEK ZORUNDAYIZ"
Kuzey Kıbrıs’ın tanınmamış bir ülke olarak uluslararası arenada 3-4 kat daha fazla güven tesis etme sorumluluğu taşıdığını belirten Gürcafer, şu değerlendirmede bulundu:
“Bizim verdiğimiz hizmetlerin en az diğer ülkeler kadar kaliteli olması gerekiyor. Ancak, bu sorunlar yokmuş gibi davranılıyor. Hem idari hem de hukuki hizmetlerin uluslararası standartlarda olması şart. Bizden talep edilen bu ve bizim isteğimiz de bu doğrultuda.”
Gürcafer, yasanın ulusal güvenlik endişesiyle birlikte Türkiye’nin desteği olmadan ele alınamayacağını, bu nedenle bağımsız hareket edemediklerini de sözlerine ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.