Bertan Özerdağ: Yargıç sayımız nüfusa göre yarı yarıya az
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Avrupa Konseyi kararlarına göre, 100 bin nüfus başına 22 yargıç düşmesi gerektiğini belirterek , “Nüfusumuzun 500 bin olduğunu düşündüğümüzde, 110 yargıcımız olması gerekiyor. Ancak bizim yargıç sayımız elli. Bu da her yargıcın, bakması gerekenden iki kat fazla davaya bakması gerektiği anlamına geliyor” dedi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gündem’ isimli programa katıldı.
Bertan Özerdağ, yargının genel durumu, altyapı ihtiyaçları, mahkeme süreçleri ve geleceğe yönelik projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Özerdağ, yargının mevcut durumu ve karşılaşılan sorunlar üzerinde durarak, çözüm odaklı çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
"YARGIMIZ GÜVENİLİR VE GÜVEN VERİCİ"
Özerdağ, genel olarak yargının güvenilir ve güven verici bir kurum olduğunu belirterek, “Elbette sorunlar hala mevcut, ancak çözüm için girişimlerimiz devam ediyor. Yargımızın genel durumu çok iyi ve geçmişteki gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz,” dedi. Ancak nüfusun sürekli arttığına dikkat çeken Özerdağ, bu durumun yargıç sayısında da artış gerektirdiğini ifade etti.
"YARGIÇ SAYIMIZ YETERSİZ"
Avrupa Konseyi kararlarına göre, 100 bin nüfus başına 22 yargıç düşmesi gerektiğini hatırlatan Özerdağ, “Nüfusumuzun 500 bin olduğunu düşündüğümüzde, 110 yargıç olması gerekiyor. Ancak bizim yargıç sayımız 50. Bu da her yargıcın, bakması gerekenden iki kat fazla davaya bakması gerektiği anlamına geliyor” dedi. Yargıç sayısını artırmanın kolay olmadığını vurgulayan Özerdağ, güvenilir ve eğitimli yargıçlar gerektiğini kaydetti.
Mahkemelerin fiziki altyapısının yetersiz olduğunu dile getiren Özerdağ, yeni ağır ceza mahkemelerinin kurulması için altyapı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. “2025 yılı sonlarına doğru belki yeni bir ağır ceza mahkemesi kurulabilir. Ancak önce odalar, salonlar, ses kayıt cihazları gibi altyapının hazır olması gerekiyor” dedi.
Lefkoşa’daki mahkeme binalarının tamamen dolu olduğunu belirten Özerdağ, KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan protokol çerçevesinde ve Yüksek Mahkeme-Yüksek Adliye Kurulu kararları doğrultusunda, şu an Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Binasının da dahil olduğu proje uyarınca, Metehan bölgesinde Yüksek Mahkeme için yeni bir bina yapılacağını, çalışmaların da 2025 yılında başlayacağını açıkladı.
"TUTUKLULUK SÜRELERİ ÇOK HASSAS BİR KONU"
Tutukluluk süreleri konusunda yaşanan sorunlara da değinen Özerdağ, yoğunluk nedeniyle tutukluluk sürelerinin uzadığına dikkat çekerek, “Ağır ceza mahkemelerinde davası olan kişiler, masumiyet karinesine dikkat edilerek değerlendirilmeli. Suçun vahameti ve ilerde alınacak cezanın ağırlığı göz önüne alınarak karar verilebilir. Ancak tutukluluk bir hukuksuzluk değildir, mahkemelerin buna hakkı vardır” diye konuştu.
Özerdağ, “Mahkemenin her aşamada tutuklama hakkı vardır. Ama değerlendirirken masumiyet karinesidir, serbestken sorun yaratıp yaratmadığına bakarak karar verilir. Eğer bu riskler yoksa tutukluluk en aza indirilir. Kişinin işlediği suç çok vahimse ve ilerde de ağır ceza alma ihtimali varsa tabiki tutukluluk da olabilir bu bilinmelidir. Tutukluluk kendi başına bir hukuksuzluk yaratmaz. Sürelere dikkat edilmesi gerekir. Bazen tutuklu yargılamadığınız kişiler ülkeyi izinsiz şekilde terk ediyor. Tanıklara müdahale edebiliyorlar. Çok hassas bir konu” dedi.
Mahkemelerin teknolojik altyapısı hakkında bilgi veren Özerdağ, Mahkemelernet adlı web sitelerinin İngilizce versiyonunu da devreye aldıklarını belirtti. Özerdağ, ayrıca mahkeme kararlarının yapay zeka ile özetlenmesi üzerine bir çalışmanın başlatıldığını söyledi. Özerdağ, “2025 yılında bu projeye devam edeceğiz. Teknolojik anlamda Güney’deki mahkemelerle rekabet edebilecek durumdayız” dedi.
Şartlı tahliye konusunun önemine vurgu yapan Özerdağ, “Eğer devlete düşen görevler yapılmazsa, cezasını çeken birey tekrar suç işleme eğilimine girebilir. Şartlı tahliye, bu açıdan önemli bir müessesedir” dedi.
"UNUTULMA HAKKI GÜNDEMİMİZDE"
Unutulma hakkı ile ilgili çalışmalara değinen Özerdağ, bu hakkın sosyal medya ve resmi kayıtlardaki kişisel bilgilerin görünmez hale getirilmesiyle ilgili olduğunu belirtti. “Bu konu, Yüksek Mahkeme’nin gündemine geldi ve çalışmalarımız devam ediyor” diye ekledi.
"POLİS VE MAHKEMELER ARASINDA İŞ BİRLİĞİ SÜRÜYOR"
Polisin kapasite yetersizliği nedeniyle bazı soruşturmaların uzadığına dikkat çeken Özerdağ, personel alımıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Sahte reçete soruşturmasında, “Alınan fifadelerin toparlanması ciddi bir zaman alır. Vatandaş neden uzadı diye soruyor. Bu stresle yaşamak istemeyenler var. Onlarda haklı. Şuanda davalar dosyalanmaya başlandı. Mahkemede gündemine alacak” dedi.
“MALİ SUÇLAR SON YILLARDA ARTIŞ GÖSTERİYOR"
Son yıllarda mali suçlarda artış yaşandığını belirten Özerdağ, bu tür suçların diğer suçlarla bağlantılı olduğunu ve polis ile mahkemelerin bu konuda kendini geliştirdiğini vurguladı.
"YARGININ ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPIYORUZ"
Son olarak siyasetin yargıya taşınması konusuna değinen Özerdağ, “Herkes hakkını aramakta özgürdür. Ancak siyasetin kendi sorunlarını kendi içinde çözmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz bu işe profesyonel olarak bakıyoruz, başvurmaları gayet doğaldır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.