Canımız tehlikede: İthal araçlarda hava yastığı var mı, yok mu bilinmiyor, kimse umursamıyor!
Kuzey Kıbrıs’a her yıl ortalama 24-25 bin araç ithal edilirken, getirilen araçlar herhangi bir denetimden geçirilmiyor. Kıbrıs Postası'na konuşan MASİB Başkanı Barış Yuca, hava yastığının hatalı olup olmadığının alıcılar veya satıcılar tarafından bilinmediği vurguladı; "Hava yastıkları kontrol edilmiyor" ifadelerini kullandı.
- "Airbagler kontrol edilmiyor"
- "Denetleme yapacak ne ekip ne de ekipman var"
- "Yılda ortalama 24-25 bin araç satılıyor, bin 800-iki bin civarında araç kayıt altına alınıyor"
- "Özel ithalat durdurulmalı, vergi kaybı önlenmeli"
- "MASİB’in yasası ve tüzüğü resmi olarak yasallaşmalı"
Dünya genelinde, Takata Corporation marka hava yastıklarının aniden patlaması nedeniyle meydana gelen ölümler, ciddi yaralanmalar, geri çağırma ve değiştirme işlemlerini gündeme getirmişken, Kuzey Kıbrıs'ta bu konuda hükümet kanadından henüz somut bir adım atılmadı.
Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nde, 26 Haziran 2023 tarihinde meydana gelen ve araç sürücüsü 67 yaşındaki Özkan Bişmiş’in hayatını kaybetmesine yol açan trafik kazası, Makine Mühendisleri Odası (MMO) tarafından hazırlanan teknik raporla Takata marka hava yastığının patlamasından kaynaklandığını ortaya koydu. Ancak kazanın üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen hükümet kanadından herhangi bir önlem alınmış değil.
MASİB BAŞKANI BARIŞ YUCA: AİRBAGLER KONTROL EDİLMİYOR
Kuzey Kıbrıs'a ithal edilen araçlarla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) Başkanı Barış Yuca, araçların denetimden geçmediğini açıkladı. Barış Yuca, "Bir araba hangi marka olursa olsun, bizler ya da alıcı, hava yastığının hatalı olup olmadığını bilemeyiz. Airbagler kontrol edilmiyor" dedi. Yuca, araçların Japonya'dan yüklenip direkt olarak ülkeye getirildiğini, burada herhangi bir ek denetleme yapılmadığını ifade ederek, "Burada ekstra bir denetleme yapacak ne ekip ne de ekipman var” ifadesini kullandı.
"YILDA ORTALAMA 24-25 BİN ARAÇ SATILIYOR, AYDA BİN 800-İKİ BİN CİVARINDA ARAÇ KAYIT ALTINA ALINIYOR"
Takata Corporation marka hava yastıklarıyla ilgili hem Güney Kıbrıs hem de Japonya'daki yetkililere mail attıklarını dile getiren Yuca, detaylı bilgi almak için yanıt beklediklerini ve bilgi almaları halinde kamuoyunu bilgilendireceklerini açıkladı.
Ülkede Japon markaların ve orta sınıf markaların en fazla tercih edilen araçlar arasında yer aldığını belirten Yuca, yılda ortalama 24-25 bin aracın satıldığını ve her ay bin 800-iki bin civarında aracın kayıt altına alındığını da ifade etti.
"ÖZEL İTHALAT DURDURULMALI, VERGİ KAYBI ÖNLENMELİ"
Araç ithalatında yaşanan sorunlar hakkında da açıklamada bulunan Yuca, özel ithalatın kayıtsız satışlara yol açtığını belirterek, bu durumun hem haksız rekabete hem de vergi kaybına neden olduğunu vurguladı. "Özel ithalat durdurulmalı, önlem alınmalı" diyen Yuca, bazı şahısların kendi ithal ettikleri araçları kayıtsız şekilde başkalarına sattığını ve bu şekilde galericilerin ekmeğini elinden aldıklarını ifade etti.
Kayıtsız satışların sektörü olumsuz etkilediğini de dile getiren Yuca, "Ben kayıtlı bir şirketim, her şey yasal; ama başkaları kendi ithalatlarını yapıp kayıtsız şekilde satıyor. Bu kabul edilemez" dedi. Ayrıca, özel ithalatın yalnızca şahısların kendi ihtiyaçları için araç getirmeleri amacıyla yapılması gerektiğini vurgulayan Yuca, "Bazıları ithalat yapıp başkalarına satıyor, bu da kayıtsız satışları beraberinde getiriyor" diye konuştu.
"MASİB’İN YASASI VE TÜZÜĞÜ RESMİ OLARAK YASALLAŞMALI"
Devletin özel ithalat konusunda adım atması gerektiğine de değinen Yuca, "Özel ithalat gümrüğünün yüzde 15’in üzerine çıkarılmasını talep ettik. Ayrıca, araçlar 2 yıl boyunca devredilemez olmalı" dedi, bu düzenlemeyle birlikte özel ithalatın duracağını ve devletin vergi kazancı sağlayacağını söyledi.
Yuca, otomotiv sektörünün büyüklüğüne rağmen, sektörün yasal çerçevede düzenlenmemiş olmasının sıkıntılara yol açtığını belirterek, "MASİB’in yasası ve tüzüğü resmi olarak yasallaşmalı. 10 yıldır bu konuda mücadele ediyoruz, şimdi Meclis’in alt komitesinde görüşülüyor" dedi. Yasanın bir an önce geçmesini isteyen Yuca, "Geçmesi için herhangi bir engel yok, sektörün daha sağlıklı işlemesi için bu yasal düzenleme bir an önce hayata geçmeli" dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.