İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Yasayla seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

Yasayla seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, özel araçların belirli güzergahlarda sık seyahat etmesini suç kapsamına alıyor. Haftada üç kez aynı istikamette yolculuk yapanlara 6 aya kadar hapis veya para cezası öngörülüyor.

Yayın Tarihi: 05/02/25 10:50
okuma süresi: 3 dak.
Yasayla seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor

Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı seyahat özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar getiriyor.

Tasarının kaçak taşımacılığın önlenmesi gerekçesi altında ülkedeki radarlar aracılığıyla araçların güzergahlarının takip edilip muhbirciliği teşvik edecek şekilde düzenlenmesi seyahat özgürlüğü açısından ciddi riskler barındırıyor.

Tasarıya göre yolcu taşıma izni olmayan özel araçların, farklı yolcularla birlikte, hava, kara veya deniz kapılarının olduğu yerlerde veya ayni güzergahta bir gün içerisinde, ayni istikamette 2 seferden fazla gidiş dönüş yapması veya her hal ve koşulda 7 gün içerisinde ayni istikamette 3 seferden fazla gidiş dönüş yapması yasaklanıyor.

Bu maddeye göre, ülkemizdeki her yolun kara, hava ve deniz kapıları güzergahına denk geldiği öngörüldüğünde, kaçak taşımacılık yaptığı yönünde polise ihbar edilen herkes zanlı konumuna düşecek. Yasa tasarısına göre bu güzergahlarda haftada üç gün gidiş dönüş yapanlar suçlu sayılacak.

6 AY HAPİS CEZASI

Günde iki ya da haftada 3 defa aynı güzergahta aracında biriyle yolculuk yapan herkes yasaya göre suçlu sayılacağı net olarak belirtilirken, bu eylemi yapan biri iki aylık asgari ücrete kadar para cezasına veya altı aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilecek.

MOTORLU ARAÇLARLA YOLCU VE EŞYA TAŞINMASI (DENETİM) (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI:

"Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısında, günümüzde kaçak taşımacılığın tespit edilebilmesi ve kaçak taşımacılık yapan kişilere caydırıcı cezalar verilmesi amacı ile ilgili düzenlenmeler yapılmıştır.

Madde 1.         Bu Yasa Tasarısının 1’inci maddesi ile “Kısa İsim” düzenlenmektedir.

Madde 2.         Bu Yasa Tasarısının 2’nci maddesi ile Yasa’nın “Tefsir” maddesine  “Elektronik Denetim Sistemi” tanımı eklenmiş ve yeniden düzenlenmektedir.

Madde 3.         Bu Yasa Tasarısının 3’üncü maddesi ile Yasa’nın 12’nci maddesinin (1)’inci fıkrasına yeni (C) bendi düzenlenmektedir. 

Madde 4.         Bu Yasa Tasarısının 4’üncü maddesi ile Yasa’nın 18’inci maddesine yeni (11)’inci fıkra düzenlenmektedir. 

Madde 5.         Bu Yasa Tasarısının 5’nci maddesi ile Yasa’nın 24’üncü maddesinin (1)’inci ve (7)’inci fıkrasının (C) bendi yeniden düzenlenmektedir. 

Madde 6.         Bu Yasa Tasarısının 6’ncı maddesi ile “Yürürlüğe Giriş” düzenlenmektedir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.