KKTC’de güvenlik alarm veriyor: Meclis ve kamuoyu endişeli
![KKTC’de güvenlik alarm veriyor: Meclis ve kamuoyu endişeli](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/headline_mobile/news/v/v2/v2temp-67a4b55c2d785-67a4b53e98a4b_1738847630.jpg)
Kıbrıs Postası’nın edindiği bilgiye göre Aralık 2024'te 900’ün üzerinde mahkûm sayısı olan cezaevinde mahkûm sayısı hali hazırda (Ocak) 819'a düştü. Ancak ülkede suç oranlarındaki artış devam ediyor.
![KKTC’de güvenlik alarm veriyor: Meclis ve kamuoyu endişeli](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/newsimage/news/v/v2/v2temp-67a4b55c2d785-67a4b53e98a4b_1738847630.jpg)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) suç oranlarında son iki ayda dikkat çeken bir artış yaşanıyor. Bu durum polis mahkeme bültenlerinde de açıkça görülüyor.
Suç oranlarındaki artış, toplumun farklı kesimlerinde büyük bir tedirginlik yaratmış durumda.
Özellikle gençler arasında artan madde bağımlılığı ve ekonomik sıkıntıların suç eğilimini artırdığı belirtilirken, birçok vatandaş hükümetten daha etkin güvenlik politikaları bekliyor.
Yetkililer, suç oranlarının düşürülmesi için güvenlik güçlerinin personel sayısının artırılacağını ve yeni önlemler alınacağını belirtirken, muhalefet ise suçların önlenmesi için daha kapsamlı ekonomik ve sosyal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
Öte yandan cezaevlerindeki doluluk oranı da 2023 yılı sonunda 625 kişi kapasiteli yeni cezaevine taşınılmasına rağmen, 2024 yıl sonu itibarıyla mahkûm sayısı 900’ü aşmıştı.
Cezaevi yönetimi, kapasitenin aşılması nedeniyle mahkûmlar için ek düzenlemeler yapmak zorunda kaldı.
Resmi verilere göre 2023 yılında ülkede toplam 2.680 suç kaydedildi.
Özellikle Lefkoşa ve Girne, en yüksek suç oranlarına sahip bölgeler olarak öne çıkarken, cinayet ve cinsel taciz vakalarındaki artış, kamuoyunda büyük endişe yaratıyor. Öte yandan güvenlik uzmanları, İskele bölgesinin ise tamamen uluslararası bir gri alan olduğu görüşünde…
Resmi verilere göre 2023 yılında KKTC’de en fazla suç işlenen bölgeler sırasıyla Lefkoşa (892 vaka) ve Girne (814 vaka) oldu. Cinayet, uyuşturucu ticareti ve cinsel suçların son yıllarda giderek arttığı belirtilirken, sosyal medya dolandırıcılığı ve organize suç gruplarının faaliyetleri de yeni tehditler arasında gösteriliyor.
Yetkililer, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurgularken, halk arasında da mevcut politikaların suçları önlemekte yetersiz kaldığı yönünde eleştiriler yükseliyor.
MECLİS’TE DE GÜNDEME GELDİ; TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİNİN SEBEBİ NE?
Cumhuriyet Meclisi’nde son oturumlarda suç oranlarındaki artış da tartışıldı.
Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, yaptığı konuşmada ülkede ciddi bir güvenlik krizi yaşandığını belirterek, suçlardaki artışın temel nedenleri arasında ekonomik kriz ve kontrolsüz nüfus artışını gösterdi. İncirli, “Önce güvenlik sağlanmalı. Eğer halk kendini güvende hissetmiyorsa, diğer sorunlar ikinci planda kalır” diyerek hükümeti daha sıkı tedbirler almaya çağırdı.
Öte yandan geçtiğimiz pazartesi günü de bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars, Meclis Genel Kurulu’nda ceza evindeki sorunları dile getirerek suç nakil tüzüğündeki 4’üncü değişikliğin sebebini sordu.
Ancak bu konuda mecliste İçişleri Bakanı Dursun Oğuz olmadığı için konuya yanıt alınamadı.
Tüzük değişikliklerinin cezaevinde mahkûm sayısını düşürmekle ilişkili olup olmadığı bilinmiyor.
Kıbrıs Postası’nın edindiği bilgiye göre Aralık 2024'te 900’ün üzerinde mahkûm sayısı olan cezaevinde mahkûm sayısı hali hazırda (Ocak) 819'a düştü. Ancak ülkede suç oranlarındaki artış devam ediyor.
Asayiş raporları endişe yaratmaya devam ederken suç oranlarındaki artış, devletin cezaevi harcamalarını da artırıyor.
‘EKONOMİK KRİZ VE HUKUKSUZLUK SUÇU BESLİYOR’ GÖRÜŞÜ HÂKİM
Aynı zamanda Sosyolog Hakan Gündüz, bir süredir bu konuyu dile getiriyor.
Gündüz, devletin suç unsurlarını ortadan kaldırma gibi bir gündeminin olmadığını belirterek, “Suçla yaşam dolaylı yönden teşvik ediliyor. Üretim koşulları kötüleştiğinde, toplum içindeki hukuksuzluk sıradanlaştığında suç oranları yükselir. KKTC’de yaşanan tam da budur” diyor.
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir medyada yer alan demecinde Başsavcı Sarper Altıncık, mevcut şartlı tahliye sisteminin mahkûmların ıslahına hizmet etmediğini belirtirken, suç oranlarının düşürülmesi için daha caydırıcı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.