İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Bağımsızlık Yolu'ndan CTP’ye açık çağrı: özel sektörde sendikalaşma yasası’nı meclise taşı

Bağımsızlık Yolu'ndan CTP’ye açık çağrı: özel sektörde sendikalaşma yasası’nı meclise taşı

Bağımsızlık Yolu, CTP’ye açık çağrıda bulunarak özel sektörde sendikalaşmayı zorunlu hale getirecek yasa değişikliğini Meclis gündemine taşımasını istedi.

Yayın Tarihi: 07/02/25 09:20
okuma süresi: 7 dak.
Bağımsızlık Yolu'ndan CTP’ye açık çağrı: özel sektörde sendikalaşma yasası’nı meclise taşı

Bağımsızlık Yolu, Kuzey Kıbrıs’ta artan hayat pahalılığı ve özel sektör çalışanlarının haklarını savunmak adına Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne (CTP) açık bir çağrıda bulundu.

Asgari ücretin reel olarak eridiği, özel sektör emekçilerinin alım gücünün hızla düştüğü bir dönemde, sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bağımsızlık Yolu, CTP’den Özel Sektörde Sendikalaşma Yasası’nı meclis gündemine taşımasını talep etti.

Açıklamasının tamamı şu şekilde:

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşamak çok pahalı. Başta özel sektör emekçileri olmak üzere halkın alım gücü günden güne düşmekte, yaşam kalitesi gerilemekte ve halkın geniş kesimleri gittikçe artan bir yoksullaşma dalgasıyla yüzleşmektedir. Durmaksızın yükselen fiyatlar karşısında hayat pahalılığı artışı dahi yetersiz kalmakta, halkın geliri kısa sürede buharlaşmaktadır.

İstatistik Kurumu’nun verileri dikkate alındığında son üç yılda reel asgari ücret erimiş, emekçiler son üç yılda 2.7 maaş eksik almıştır. Yani emekçiler yılda 11 kez ödenmiş, her sene bir maaşları patronların cebinde kalmıştır. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında ekonomi bir bütün olarak %7.4 büyümüştür. Bu oran dünya ortalamasının üzerindedir. Ekonomi büyürken emekçinin refah payını vererek, ücretlere reel olarak artış yapılması gereken yerde, eriyen alım gücü bile yerine konmamıştır. Üstelik Maliye Bakanlığı, 2025 yılı için enflasyon beklentisini %35 olarak açıklamıştır. Bu da Maliye Bakanlığı’nın, son belirlenen asgari ücretin haziran ayının sonuna kadar %16 oranında bir kayıp yaşayacağını öngördüğünü gösteriyor.

Böyle bir ortamda, asgari ücrete hayat pahalılığının çok altında bir artış verilmesi, zaten çoğu geçim derdiyle boğuşan özel sektör çalışanlarının sabrını taşırmış durumdadır.

Kamu sendikaları, örnek bir davranış sergileyerek, 24 Ocak akşamı başta asgari ücretliler olmak üzere tüm özel sektör çalışanları için bir eylem organize etmiştir. Sendikalar, “Biz kamu çalışanları olarak hayat pahalılığı artışı hakkımızı söke söke aldık, gerisi bizi ilgilendirmez.” diyerek kendi köşelerine çekilmek yerine, özel sektör çalışanlarının dertlerini kendi dertleri gibi sahiplenmişler ve asgari ücrete hayat pahalılığının altında yapılan artışa karşı mücadele edeceklerini bu eylemde yüksek sesle dile getirmişlerdir.

Bağımsızlık Yolu, CTP, KSP ve TDP de 24 Ocak eylemine destek göstermiştir. Bağımsızlık Yolu hem eylem sabahı hem de eylemin bir gün öncesinde kavşaklarda pankart tutup bildiri dağıtmıştır. Kıbrıslı Türk basın emekçileri, ellerinden geldiği ölçüde asgari ücret konusunu gazetelerinde ve sosyal medya platformlarında gündeme taşımıştır. Gerek çeşitli esnaf ve küçük işletme çevreleri gerek ekonomistler gerekse de halkın diğer çeşitli kesimleri, başta asgari ücretliler olmak üzere özel sektör çalışanları ile dayanışma göstermiştir.

Eylemden sonra da sendikalar mücadeleye yönelik kararlılıklarını ortaya koymaya devam etmiş, önce Asgari Ücret Saptama Komisyonu’na itirazda bulunarak komisyonun yeniden toplanmasını sağlamış, komisyonun toplantısından önce bakanlık önünde bir basın açıklaması düzenlemiş ve komisyonun asgari ücreti artırmayı yine reddetmesi üzerine toplantıdan sonra mücadeleyi sürdüreceğini beyan etmiştir.

Hükümetin ve büyük patronların el ele verdiği böylesi bir ortamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu geçerliliğini yitirmiştir. Asgari ücretliler ve bir bütün olarak özel sektör çalışanları, en az 6 ay daha sefalete mahkûm edilmiştir. Bir sonraki komisyon toplantısından çıkacak sonucun emekçiler için daha olumlu olacağına ilişkin de hiçbir belirti yoktur. Kısacası emekçilerin ne bekleyecek sabrı kalmıştır ne de Komisyon’dan artış dilenecek hâli. Emekçiler sadece hak ettiklerini almak istiyor.

Sendikalar, 24 Ocak akşamı düzenlenen eylemde ve sonrasında özel sektörde sendikalaşma gerekliliğini güçlü bir biçimde vurgulayarak, on ve üzeri çalışanı olan işletmelerde sendikasız işçi çalıştırmanın yasaklanması talebini ortaya koydular. Komisyon’un geçerliliğini yitirdiği bir ortamda, emekçiler ancak kendi güçlerine ve mücadelelerine dayanarak haklarını elde edebilirler. Özelde sendikalaşma, emekçilere bu imkânı tanıması, temel bir güvence sağlaması ve hak arayışını ilerletmesi bakımından artık yaşamsal bir öneme sahiptir.

Bu vesileyle, mecliste bulunan ve 24 Ocak eylemine de destek olup katılan CTP’ye açık bir çağrıda bulunuyoruz: Özel sektörde sendikalaşma yasasını meclisin gündemine taşı, asgari ücretlilerin ve özel sektör çalışanlarının meclisteki sesi ol!

Bilindiği üzere 2016 yılında Bağımsızlık Yolu, İş Yasası’na ilişkin bir değişiklik tasarısını metin hâlinde meclisin dikkatine getirmişti. Bu öneri ile birlikte İş Yasası’nın çeşitli maddelerinde değişikliğe gidilecek, bir işverenin aynı veya farklı işyerlerinde toplam on veya üzeri işçi çalıştırması hâlinde işçilerin kendilerinin seçeceği sendikaya üye olması zorunlu hâle getirilecekti. Özel sektör emekçilerine asgari de olsa güvence sağlayacak bu yasa değişiklik tasarısı meclis raflarında hazır olarak beklemektedir.

CTP’ye çağrımız, bu yasa değişikliği önerisini meclis gündemine taşıması ve bu yasa değişikliğinin hayata geçmesi için bir mücadele ortaya koyarak asgari ücretlilerin ve özel sektör emekçilerinin meclisteki sesi olmasıdır.

Asgari ücret ve özel sektör çalışanları hükümetlerin ve patronların insafına bırakılmamalıdır. Özel sektörde sendikalaşma, emekçilere söz hakkı verecek, emekçilerin hakkını araması için ciddi bir basamak işlevi görecektir. CTP’ye bu konuda mecliste büyük ve tarihî bir sorumluluk düşmektedir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.