Gazeteci Nevzat Çiçek: Kıbrıs’ta gençlerin aidiyet duygusu zayıflıyor… Sadece inşaatla olmaz
![Gazeteci Nevzat Çiçek: Kıbrıs’ta gençlerin aidiyet duygusu zayıflıyor… Sadece inşaatla olmaz](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/headline_mobile/news/v/v2/v2yeniproje-2025-02-12t150658110_1739365660.jpg)
Türkiye'de deneyimli gazeteci Nevzat Çiçek, Kıbrıs'a uluslararası silah yığınağının yapıldığı zamanlardan geçtiğimizi ifade ederek “Kıbrıs’ta gençlerin aidiyet duygusu zayıflıyor… Sadece inşaatla, kumar turizmi ile olmaz” dedi.
![Gazeteci Nevzat Çiçek: Kıbrıs’ta gençlerin aidiyet duygusu zayıflıyor… Sadece inşaatla olmaz](https://www.kibrispostasi.com/imagecache/newsimage/news/v/v2/v2yeniproje-2025-02-12t150658110_1739365660.jpg)
Türkiye'de deneyimli gazeteci Nevzat Çiçek, Sözcü TV’de yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs’a yoğun bir şekilde askeri malzeme taşındığını ve bölgedeki yabancı askeri varlığın giderek arttığını belirtti.
Çiçek, “Kıbrıs’a odaklanmak lazım, şu an getirilen malzemenin haddi hesabı yok” diyerek, uluslararası güçlerin bölgedeki askeri yığınağına dikkat çekti.
“BÖLGEDE BÜYÜK BİR ASKERİ YIĞINAK VAR”
Kıbrıs’ın stratejik öneminin arttığını vurgulayan Çiçek, özellikle ABD ve diğer Batılı ülkelerin askeri varlıklarını artırdığını ifade etti.
Çiçek, “ABD’nin burada iki üs alması ve lojistik destek sağlaması, uzun vadede NATO meselelerini de gündeme getirebilir. Fransa, Yunanistan ve çok uluslu şirketlerin de bu sürece dahil olması bölgeyi bambaşka bir noktaya götürüyor” dedi.
“KIBRIS’TA GENÇLERİN AİDİYET DUYGUSU ZAYIFLIYOR… SADECE İNŞAATLA OLMAZ”
Çiçek, Kıbrıs’ta yalnızca kumarhaneler, eğitim sektörü ve inşaat ekonomisiyle bir gelecek inşa edilemeyeceğini belirterek, “Kıbrıs ekonomisinin kendi kendine yetmesi gerekiyor. Aksi takdirde gençlerin aidiyet duygusu giderek zayıflıyor” ifadelerini kullandı. Kıbrıslı Türk gençlerin anavatan Türkiye ile bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çiçek, bu konuda ciddi bir boşluk olduğuna dikkat çekti.
Kıbrıs Adası’nda Osmanlı döneminden kalma vakıf mallarına da değinen Çiçek, “Adanın %32’si Osmanlı vakıf malıdır ve bu uluslararası anlamda ispat edilebilir bir gerçek” dedi.
BÖLGEDEKİ GELİŞMELER YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ
Nevzat Çiçek, Kıbrıs’ta askeri hareketliliğin artmasının büyük bir güvenlik meselesine yol açabileceğini belirterek, Türkiye’nin bu gelişmelere duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi. “Kıbrıs’ta istemediğimiz bir tabloyla karşılaşma ihtimalimiz var” diyen Çiçek, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
NEVZAT ÇİÇEK KİMDİR?
Gazeteci, yazar. 1977 yılında Adıyaman'ın Gerger ilçesinde doğdu. İlkokulu Adıyaman Gerger’de, ortaokul ve liseyi ise İstanbul Bahçelievler’de bitirdi. Kazakistan Hoca Ahmet Yesevi Üniversite Sosyoloji bölümünü yarıda bırakan Çiçek, kamu yönetimi ve konservatuar eğitimlerini de yarıda bırakarak, beş yıla yakın aile şirketinde çalıştı. İstanbul Ticaret Üniversitesinin kurulması ile İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemleri’nde okumaya başlayarak buradan mezun oldu. Okuduğu dönemde üniversitenin televizyon ve radyosunun kurulmasında görev aldı.
Çiçek, Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’nda “En iyi röportaj” dalında aldığı Türkiye ikinciliği ile Kanal D Ana Haber’de stajını tamamladı. Aktif gazeteciliğe üniversite ikinci sınıfta iken Nokta dergisinde başlayan Çiçek, dergide ekip arkadaşları ile birlikte hazırladığı 12 Eylül dosyası nedeniyle derginin kapatılması üzerine gazetecilik yaşantısına Bugün gazetesi İstihbarat Servisinde devam etti.
Nevzat Çiçek Bugün Gazetesi’nde çalışırken Nokta dergis’nin Alper Görmüş’ün Genel Yayın Yönetmenliği’nde tekrar faaliyete geçmesi üzerine dergiye geri döndü. Nokta dergisinin hazırladığı “Darbe Günlükleri” haberinin devam haberi olan ve Nevzat Çiçek imzası ile yayınlanan “Günümüzdeki sivil eylemler ne kadar sivil?” haberi nedeniyle derginin kapatılması üzerine Çiçek, “Kürtlerde sivilleşme ve din” olgusunu incelemek üzere Doğu ve Güneydoğu’da alan araştırmasında bulundu.
Taraf gazetesinin kuruluşunda yer alan Çiçek, uzman muhabir olarak başladığı gazetenin Yurt Haberler Müdürlüğü görevinde bulundu. Taraf gazetesinden Sabah gazetesi Özel Haber Servisine transfer olan Çiçek, daha sonra Özgün Duruş gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinde bulundu.
Nevzat Çiçek, Suriye, Kazakistan, Irak, İran, Pakistan, Keşmir, Bangladeş, Sudan, Moro, Patani, Küba, Tunus, Somali,Kenya, Patani, Mısır başta olmak üzere bir çok yardım organizasyonlarında görev aldı ve raporlar hazırladı.
Gittiği coğrafyalarda İslami Cemaatler ve Medreseler üzerinde alan araştırmalarında bulunan Çiçek, özellikle Kürt meselesi, yakın tarih, İslam dünyası haber ve yorumlarıyla ses getirdi
Kurduğu Lagin Yayınları ile yayın hayatına devam eden Çiçek, Kürt sorunu ve İslami Cemaatler noktasında yurt içi ve yurt dışında birçok kongreye katıldı ve konferanslar verdi. Halen aktif olarak gazetecilik yaşantısına devam eden Çiçek, aynı zamanda medya sektörü başta olmak üzere farklı disiplinlerde iletişim danışmanlığı görevini de sürdürüyor.
Beş kitabı yayımlanan Çiçek, birçok kuruma danışmanlık hizmetlerinde bulunmuştur.
Nevzat Çiçek, pek çok haber programında bilirkişi olarak, yorumcu olarak yer almış ve almakta olup, Habertürk kanalında program yapmaktadır.
Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaktadır.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.