İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Hasan Sarpten: Eşek başına 200 Euro harcanırsa on yılda sorun çözülür

Hasan Sarpten: Eşek başına 200 Euro harcanırsa on yılda sorun çözülür

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten, Doğa Parkı tarafından hazırlanan eşek yönetim projesi hakkında konuşarak, "Eşek başına 200 Euro harcanırsa on yılda sorun çözülür" dedi.

Yayın Tarihi: 20/02/25 15:40
okuma süresi: 4 dak.
Hasan Sarpten: Eşek başına 200 Euro harcanırsa on yılda sorun çözülür

Karpaz bölgesinde 14 eşeğin öldürülmesi büyük tepki çekerken, Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu Gündem isimli programa katılarak açıklamalarda bulundu.

“SADECE SİLAHI ATEŞLEYENLER DEĞİL, DEVLET DE SORUMLU"

Sarpten, asıl sorunun Karpaz bölgesindeki eşeklerin korunmasına yönelik yıllardır sürdürülen ilgisizlik olduğunu belirtti. Sarpten, “Bu vahşetin sorumlusu yalnızca tetiği çekenler değil, 20 yıldır bölgeye ilgisiz kalan, çözüm üretmeyen ve var olan projeleri hayata geçirmeyen devlettir” dedi.

Meclis önüne siyah çelenk bırakılarak protesto edilen olayla ilgili devlet yetkililerinin açıklamalarının tatmin edici olmadığını belirten Sarpten, Karpaz’daki sorunların sadece eşeklerle sınırlı kalmadığını, bölgedeki kalkınma, doğa koruma ve çevresel sorunların da görmezden gelindiğini ifade etti.

"DEVLETİN EŞEKLERİ KORUMAK İÇİN AYIRDIĞI BÜTÇE BAŞKA YERE HARCANDI"

Biyologlar Derneği’nin, Karpaz’daki eşeklerin popülasyonunu kontrol altına almak ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirmek amacıyla yıllardır çalışma yaptığını belirten Sarpten, bu konuda geçmişte devletin attığı adımların sonuçsuz kaldığını söyledi.

2017 yılında, devlet bütçesine Eşek Yönetim Projesi için 2 milyon TL ayrıldığını hatırlatan Sarpten, “O dönem projeye bütçe ayrıldı ancak uygulamaya konulmadı. o kaynak başka işlere harcandı” dedi.

“EŞEK BAŞINA 200 EURO HARCANIRSA ON YILDA SORUN ÇÖZÜLÜR”

Sarpten, 2023 yılında da Doğa Parkı tarafından hazırlanan yeni bir eşek yönetim projesinin hazırlandığını, kendisinin de bu kurulun içinde yer aldığını belirterek, “Bölge halkı ve belediyelerle iş birliği yaparak çalıştık. Günün sonunda, eşek başına yıllık 200 Euro gibi bir bütçe ayrılması halinde, 10 yıl içinde bu sorunun tamamen çözülebileceği ortaya kondu. Ancak bu proje de hayata geçirilmedi” dedi.

"HERKES EŞEKLERİN KORUNMASINI İSTİYOR AMA KİMSE ADIM ATMIYOR"

Bölge halkının büyük çoğunluğunun eşeklerin korunması gerektiğini düşündüğünü belirten Sarpten, “Her evde bu olay konuşuluyor, herkes bu katliama lanet yağdırıyor ve birilerinin harekete geçmesini bekliyor. Ancak kim yapacak?” şeklinde konuştu.

Sarpten, Karpaz’da eşeklerin korunmasına yönelik ciddi ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için bu konunun gündemde tutulması gerektiğini vurguladı. “20 yılda şunu öğrendim: Eğer halk bu olayı unutursa, siyaset de unutur. Ancak halk bu konuyu konuşmaya devam ederse, siyasiler de bir noktadan sonra sırtını çeviremeyecek” dedi.

Sarpten, Karpaz Yönetim Projesi kapsamında eşeklerin bölgede turistik alanlarda kontrollü şekilde bulunması, kısırlaştırma çalışmaları yapılması gibi planların olduğunu söyledi.

“MART AYINDA ÇAM KESE BÖCEĞİ SORUNU BAŞLAYACAK”

Sarpten, yaklaşan çam kese böceği felaketine de dikkat çekti. “Mart ayında yine her yer çam kese böceği ile dolacak ve yetkililer buna da kayıtsız kalacak” dedi.

Siyasilerin doğa ve hayvan hakları konularına popülist bir bakış açısıyla yaklaştığını belirten Sarpten, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş’un kendilerine çam kese böceği sorununun çözüleceği yönünde söz verdiğini, ancak bunun yalnızca sivil toplumu oyalamak için söylenmiş bir vaat olduğunu dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.