İthalat vergileri ve KDV üzerine tartışma: Muhtaroğlu ve Saydam karşı karşıya

Eski DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, ithalat vergileri ve KDV’nin düşürülmesi gerektiğini savunarak hükümeti enflasyonla mücadelede yetersiz kalmakla eleştirdi. Ekonomist Mehmet Saydam ise Muhtaroğlu’nun açıklamalarını “yanıltıcı ve ekonomik gerçeklerden uzak” olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.

Eski Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Yenidüzen gazetesindeki köşesinde ekonomik politikalara yönelik eleştirilerde bulunarak, hükümetin enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını savundu.
Muhtaroğlu, “Gıda, sağlık, eğitim ve temizlik malzemelerinde ithalat vergileri, KDV ve fonlar düşürülmeli, ithalattan perakende satışa kadar olan zincirde etkili denetimler yapılmalıdır. Ancak, hükümet enflasyon ve pahalılıkla mücadelede bu önlemleri almamakta ısrar ediyor” ifadelerini kullandı.
Muhtaroğlu’nun bu çıkışına yanıt ise ekonomist Mehmet Saydam’dan geldi. Saydam, Muhtaroğlu’nun açıklamalarını “yanlış ve yanıltıcı” olarak nitelendirerek eleştirilerde bulundu. Açıklamanın ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini savunan Saydam, şu değerlendirmede bulundu:
“Amaç sadece muhalefet etmekse, doğru bir yorum. Ama ekonomik çarpıklığa çözüm aramaksa, bu açıklamalar gerçeklerle tam anlamıyla örtüşmüyor. Sağlıkta KDV sıfır, et ve balıkta KDV sıfır, birçok gıda ve temizlik malzemesinde de durum aynı. Denetim vurgusu yapılıyor ama detay verilmeden kaos ortamı mı yaratılmak isteniyor? Konu yalnızca KDV ve ithalat fonları ile sınırlı değil. Üstelik bunların çoğunda zaten yasal düzenlemeler var. Açıklama, vizyoner bir bakış açısından uzak ve sadece muhalefet etmek amacı taşıyor.”
Ekonomi üzerine yapılan bu tartışma, enflasyonla mücadelede hangi yöntemlerin uygulanması gerektiği konusunda iki uzmanın farklı bakış açılarını ortaya koyarken, hükümetin mevcut politikalarının yeterliliği konusunda süren tartışmaları da yeniden gündeme getirdi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.