YDÜ Hastanesi, okullarda kulak burun boğaz tarama programı başlatıyor
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi, okullarda kulak burun boğaz tarama programı başlatıyor. YDÜ Tıp Fakültesinin Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, Kulak Burun Boğaz Ana Bilim dalı olarak hazırladıkları tarama proğramı hakkında bilgi verdi.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesinin Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, Kulak Burun Boğaz Ana Bilim dalı olarak hazırladıkları tarama proğramı hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak Yakın Doğu Tv'ye yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır hazırlığını yaptığımız bir tarama proğramına başlıyoruz. Bu tarama proğramının amacı okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar arasında özellikle kulak burun boğaz hastalıklarını tespit etmek tedavilerini programlamak olacak dedi.
Bu program, çocukların aileleri tarafından doldurulacak bir anket formunu takiben muayene kapsamakta ve anket formunda aradığımız hastalıkları zemin oluşturabilecek durumlar sorgulanıyor.
Bu formların çocuklardan toplanış sırasında kulak burun boğaz muayeneleri yapılacak, özellikle orta kulak ifzinyonlarının tespitini amaçlanmaktadır diyen Şafak, pek çok diğer hastaları bulacağımızı düşünüyoruz. Bu hastalık erken tani konulursa tedavisi kolay bir hastalık, erken tanı konulmadığı durumda ise erişkin hayatta daha ciddi orta kulak ve işitme problemleri, çocuğun sosyalleşmesi ve öğrenmesinde gerici problemler oluşturur dedi.
Bu hastalığın insidansi konusunda Kuzey Kıbrıs da yapılmış bir araştırma olmadığını da belirten Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, Kuzey Kıbrıs rakamlarını belirlemek ve hastalığın tedavisini programlamak için böyle bir tarama proğramını ekibiyle planladıklarını belirtti.
Toplam 4 kulak burun boğaz hekimi arkadaşımız bir odyolog bir odyometrist ve hemşire hanımlarla oluşucak bir ekip, çocukları okulda sınıflarında ziyaret edecek. Programın yaklaşık 6-7 hafta sürmesinin beklendiğini ve 21 Kasım Pazartesi günü başlamayı planladıklarını vurguladı.
Doç. Dr. Erkan Tarhan ise yaptığı açıklamada, çocuklarda işitme kaybının genellikle zor fark edildiğini, ve ailelerin bunun farkına varamadığı söyledi
Bu taramayla bir çocuğun işitmesini kurtarsak dahi bizim için çok değerli bir katkı olacak, bunun için bu çalışmadan çok şey bekliyoruz dedi.
Yrd. Doç. Dr. Mete İnançlı ise çocuklardaki geniz eti problemlerine de bu taramada değinmeyi planladıklarını, bu problemin uykuda akmaya kadar ileri derecede sıkıntılara yol açabilmekte olduğunu, bunların da bu tarama programı sırasında gözden geçirileceğini belirtti.
Son olarak Ydr. Doç. Dr. Tunis Özdoğanoğlu da ,çocuklara yapılacak tarama proğramında öncelikle bir form hazırladıklarını, bu formun ayrıntılı bir şekilde ciddiyetle doldurulmasını tavsiye ettiklerini belirterek, ailelere herşeyin, her basamağın açık açık ayrıntılı bir şekilde cevaplanmasını ve yapılacak çalışmanın , Kıbrıs'taki araştırma ve istatiksel açıdan çok yararlı olacağını vurguladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.