Vatan Partisi’nin Barış Planı’nda KKTC vurgusu: Dünyada tanınmalı ve ambargolar kaldırılmalı
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu, Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı Çalıştayı düzenledi ve çalıştaya bölgesel işbirliğini geliştirecek 10 maddelik plan sundu. Söz konusu planda, KKTC’nin tüm bölge ve dünya ülkeleri tarafından tanınması ve KKTC’ye yönelik ambargoların kaldırılması ön plana çıktı.
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu, Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı Çalıştayı düzenledi ve çalıştaya bölgesel işbirliğini geliştirecek 10 maddelik plan sundu.
Plandaki kritik önerilerin başında; Rusya’nın KKTC’yi tanıması ve Karabağ’daki Ermenistan işgaline karşı tavır alması, Türkiye’nin de Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu ve Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıması geliyor. Kırım Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Kırım Tatar Halkı Milli Şurası Koordinatörü Prof. Dr. Lemara Selendili de çalıştayda bir konuşma yaptı. Ukrayna’ya bağlı oldukları dönemle şimdiki durumları arasında kıyaslama yapan Selendili, “Kötü koşullardan kurtulduk.
Kırım Tatar dili anayasaya girdi. Rusya’daki Türklerin haklarına kavuştuk.” dedi. Sahipkiran Stratejik Araş tırmalar Merkezi’nden Ukrayna-Rusya Analisti Kürşad Örnek de Dışişleri Bakanlığımıza “Kırımla ilgili acilen masa kurulmalı ve Kırım’daki soydaşlarımız için kültürel - ekonomik siyasi çalışmalara başlanmalı.” çağrısını yaptı. Örnek, Karabağ’dan Ermenistan’ın çıkarılması sonrası için şimdiden çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray ise Karadeniz-Akdeniz Barış ve Dostluk Planı’nın ana amacının ABD’yi bölgede yalnızlaştırmak, Avrasya dayanışmasını ve Batı Asya ittifakını oluşturma temelinde bütünsel bir stratejiyi h ayata geçirmek olduğunu kaydetti. Koray, “Batı Asya birliğinin inşasında en kritik olan Türkiye ile Rusya’nın işbirliğidir.” dedi.
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu, 21 Haziran 2020'de video konferans üzerinden Karadeniz- Akdeniz Dostluk ve Barış Planı Çalıştayı’nı düzenledi. Çalıştayda Karadeniz ve Akdeniz’deki bölge ülkelerinin ABD emperyalizmine karşı işbirliğinin nasıl sağlanacağı üzerine görüşler sunuldu. Vatan Partisi’nin hazırladığı 10 maddelik Karadeniz-Akdeniz Barış ve Dostluk Planı’nın hayata geçirilmesi tartışıldı.
KKTC ve KIRIM’IN TANINMASI
Planda özellikle Ankara ve Moskova tarafından atılması gereken karşılıklı stratejik hamleler öne çıktı. Buna göre, öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınacak. Bunun kadar önemli diğer bir adım da Türkiye’nin Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanıması, Moskova’nın da Azerbaycan toprağı Karabağ’ın işgalden kurtulması için Ermenistan’a karşı ağırlığını koyması.
KIRIM’DAN ÜST DÜZEY KATILIM
Çalıştaya, Karadeniz’de Türkiye- Rusya arasında anlaşmazlık konusu olan Kırım’dan üst düzey katılım oldu. Kırım Cumhurbaşkanı Danışmanı, Kırım Tatar Halkı Milli Şurası Koordinatörü Prof. Dr. Lemara Selendili burada bir konuşma yaptı. Kırım’ın Ukrayna’ya bağlı olduğu dönemde de Kırım Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Birinci Yardımcılığı görevi yürütmüş olan Selendili, iki dönem arasında Kırım Tatar Türkleri açısından kıyaslama yaptı.
Devlet Üniversitesi S.I. Georgievsky’de Kırım Tatar dili öğretmeni de olan Selendili, Rusya’ya bağlandıktan sonra özellikle dillerini konuşmada yaşadıkları özgürlüğü ifade etti: “%93 referanduma ‘Evet’ dedi ve Rusya'ya bağlandık. Bizim milletimiz bunun sonucunda hiçbir şey kaybetmedi. Aksine anayas aya bizim dilimiz devlet dili olarak girdi. Rusya’daki Türk dünyasının kazanımlarını elde ettik. Çünkü onların dil-din meseleleri aynı bizimki gibi, onlarda eğitim ve dil konusunda ne varsa bizde de artık onlar var.”
RUSYA SONRASI GELEN HİZMETLER
Devletin vatandaşlara sunduğu temel hizmetleri de değerlendiren Selendili, Rusya döneminde önemli ilerlemeler sağladıklarını kaydetti: “Yaklaşık 30 yıl boyunca elektriğin ve suyun dahi kesik olduğu, yollarımızın bozuk olduğu kötü koşullarda yaşadık. Bundan kurtulduk. Okullar kurulmuyordu. Geçen beş sene içinde bu sorunlar çözülmeye başladı. Kırım Tatarlarının ekonomik açıdan işleri gelişmeye başladı. Evet, hâlâ bazı sorunlar var, biz de bunları adım adım çözüyoruz.”
RUSYA-UKRAYNA UZMANI ÖRNEK’İN KARABAĞ TESPİTİ
Çalıştaya katkı sunan diğer isim, kendisi de Kırımlı olan Sahipkiran Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Ukrayna-Rusya Analisti Kürşad Örnek’ti. Örnek, konuşmasına Karabağ’ın işgaline karşı bölge ülkelerinin yapması gereken ortak hazırlıkları anlatarak başladı: “Ermenistan’ın Karabağ’dan çıkmasını istiyoruz. Şimdiden aradaki toprak, nüfüs yerleşimi ve diğer alanlarla ilgili bir altyapı çalışması lazım. Uzmanların bu konuda bir rapor yazmaları faydalı olur.”
Örnek, Türkiye’nin Kırım politikası konusunda hem eleştiriler yaptı hem de öneriler sundu: “Kökenim Kırım. 6 sene Kırım’da üniversite okudum. Rus Dili Edebiyatı Lisans ve yüksek lisans mezunuyum. Kırım asla Ukrayna toprağı olmadı diyebiliriz, nedeni şu: Kırım’da ben 6 sene boyunca Ukraynaca konuşan veya Ukrayna’yı seven insanla karşılaşmadım. Şu anda Kırım’da camilerimiz açık mı? Açık. Okularımız açık mı? Açık. Rusya yolları, altyapıyı baştan yapıyor, müteşekkiriz. Fakat Kırım siyasetinde henüz vekilimiz, bakanımız yok. Bunun üzerine gitmeliyiz.”
“TÜRKİYE, RUSYA İLE ANLAŞMALI”
Örnek, sözlerine şöyle devam etti: “Kırım’ın Rusya’ya referandumla bağlandığı ilk gün Türkiye’nin atması gereken önemli bir adım vardı. Rusya ile anlaşarak Kırım Türkleri üzerinde garantör devlet olmak. ‘Biz burada Kırım Tatarlarının geleceklerinden, canından, namusundan, mallarından garantör devlet olarak sorumluyuz’ demek. Rusya bunu kabul etmeye hazırdı. Türk Dışişleri Bakanlığı da Kırım’la ilgili acilen masa kurmalı ve Kırım’daki soydaşlarımız için kültürel - ekonomik siyasi çalışmalara başlamalı. Türkiye, Kırım’ı Rusya’nın olarak tanımalı, garantör ülke olmalı.”
KORAY: “ABD SALDIRGANLIĞINI DURDURMAK İÇİN AVRASYA CEPHESİ”
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray da Karadeniz- Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’nın ana amacını anlattı. 10 maddede özetlenen söz konusu planın stratejik önemine değinen Koray, Karadeniz ve Akdeniz’de bölgesel barış ve huzurun, ABD’nin saldırganlığını bölge ülkeleriyle birlikte durdurmaktan geçtiğini belirtti: “İster Libya'ya ister KKTC'ye bakın, ister Suriye'ye, Irak’a ve İran'a bakın… İsterseniz de Filistin sorununa, Yemen’e, Katar'a, Karadeniz'e, Kırım'a, Ukrayna'ya, Karabağ'a bakın. Hepsinde karşı karşıya gelen iki cephe var. Biri, başında ABD'nin bulunduğu, İsrail'in de öne çıktığı Atlantik cephesi. Diğeri, karşısındaki Avrasya cephesi.”
BATI ASYA İTTİFAKI’NIN ÖNEMİ
Koray, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ‘Yurtta barış dünyada barış’ bütün Avrasya'nın ve bütün Batı Asya'nın sloganıdır. Bunu gerçekleştirebilecek olan güç de Batı Asya ittifakıdır. ABD'yi yalnızlaştırmaya ve saldırılarından caydırmaya hizmet edecek planlama. Bu bütünsel cepheyi kurmanın tek yolu var, bütün bölgede bütünsel bir strateji izlemek. Batı Asya birliğinin inşası kuşkusuz bölgedeki bütün ülkeleri kapsayan bir birlik ama bunun içinde en kritik olan ortaklık, Türkiye ile Rusya’nın işbirliğidir. Zaten Atlantik sisteminin bozmaya çalıştığı, özellikle taktik öncelikleri öne çıkartarak çatışma yarattığı konu budur.”
PLANIN MERKEZİ: TÜRKİYE – RUSYA İTTİFAKI
Türkiye - Rusya ilişkilerinin de çeşitli krizlerden geçtiğini ancak güçlü bir iletişim ve stratejik hedefe tabi kılma isteğiyle iki tarafın da bunların üstesinden gelebildiğini vurgulayan Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, “Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’nın en önemli özelliği de bütünselliği… Stratejik hedef doğrultusunda anlaşıldığı zaman, ara adımlar karşılıklı güven doğrultusunda ve zaman içinde atılacaktır. Bu plan, en çok da Türkiye-Rusya işbirliği eksenini güçlendirmeyi temel alan bir plandır. Bu açıdan son derece gerçekçi ve yerindedir.” diye konuştu.
VATAN PARTİSİ’NİN KARADENİZ-AKDENİZ DOSTLUK VE BARIŞ PLANI
- Karadeniz, Hazar Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Umman Denizi bölgesinde barışı ve gelişmeyi tehdit eden ABD ve NATO üsleri tasfiye edilmeli, bölücü ve yobaz terörüne karşı mücadele desteklenmelidir.
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınmalıdır.
- Türkiye ve Libya’nın Ege ve Doğu Akdeniz’deki meşru hakları için yürüttükleri mücadele desteklenmelidir.
- Kırım’ın Rusya Federasyonu’nun toprağı olduğu kabul edilmelidir.
- Ermenistan’ın Azerbaycan toprağı olan Karabağ’daki işgaline son verilmesi için bölge devletleri ağırlıklarını koymalı ve Azerbaycan’ın vatan bütünlüğü desteklenmelidir.
- Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Suriye'de barış sağlanmalıdır. Suriye, bölücü ve yobaz terör örgütlerinden arınmalıdır.
- İsrail’in Arap ülkeleri toprakları üzerindeki işgaline ve Filistin halkı üzerindeki baskılarına son verilmeli, Kudüs başkentli bağımsız Filistin Devleti tanınmalıdır.
- Libya'ya ABD merkezli müdahaleye son verilmeli, Libya’nın meşru hükümeti desteklenmeli ve toprak bütünlüğü sağlanmalıdır. Libya petrolü, Libya devleti ve milletinindir.
- Türkiye, Rusya, İran, KKTC, Abhazya, Çin, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Venezuela ve Küba’ya yönelik yaptırım ve ambargoların kaldırılması için ortak mücadele yürütülmeli, ülkeler arasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliği koşulları oluşturulmalıdır.
- Karadeniz, Hazar Denizi, Ege Denizi, Akdeniz ve Umman Denizi ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.