Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Türkiye'de Yeni Şafak'ta yer alan yazısında "Akdeniz’de karşı saflarda duran Türkiye ve Rusya, ne yapıp ne edip ortak bir zemin yakalamak zorunda. Değilse, tablo her ikisi içinde kararacak." görünüşü dile getirdi.
Öğün, Türkiye ile Libya arasında Akdeniz’de karbon varlıklarının çıkarılması konusunda imzalanan anlaşmaya Yunanistan ve Mısır’ın tepki gösterdiğini hatırlattı.
Yunanistan ve Mısır'ın Libya ile ilgili yaptıkları açıklamanın yakın zamanda ABD-Fransa-Almanya ve İtalya’nın bir araya gelerek yaptıkları açıklamayla da uyumlu olduğunu yazan Öğün, “Anlaşılıyor ki, Doğu Akdeniz’de Türk varlığını ve bilhassa da Türkiye-Libya ilişkilerinin derinleşmesini reddeden bloke bir bakış ile karşı karşıyayız” dedi.
“Türkiye için çıkış yolu, elbette duruşunu keskinleştirmekten geçiyor. Ama en az bunun kadar mühim olan kendisine bir destek bulmaktır” diyen Öğün, Rusya ile Libya’da anlaşmanın bunun ilk adımı olabileceğini yazdı.
"YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE’NİN SAVAŞMASI RUSYA’NIN EN SON İSTEYECEĞİ BİR DURUMDUR. AMA…”
Öğün yazısında şöyle devam etti: "Yunanistan ile Türkiye’nin savaşması Rusya’nın en son isteyeceği bir durumdur. Ama, Rusya’ya karşı Ukrayna’yı destekleyen ve Rusya karşıtı kampanyalara gövdesiyle destek veren, bu sebeple de Rusya’nın kara listesine giren Yunanistan azgınlaşır ve Rusya-Ukrayna savaşına paralel bir Türk-Yunan savaşı çıkar, NATO ve AB ağırlığını Yunanistan’dan yana koyarsa Rusya ne yapacaktır?
İçine girdiği savaş Rusya’yı bildiğini okumaktan artık alıkoyuyor. Türkiye olmaksızın işlerin kendisi için daha kötü olduğunu herhâlde Rus siyaset ve asker sınıfı görüyor. Rusya tekmil Akdeniz ve Afrika siyasetlerini dönüştürmek zorunda. Bunu Türkistan dünyası üzerinden Asya siyasetleri de dâhil. Bu manzarayı tersten Türkiye için de tekrarlamak mümkün. Akdeniz’de karşı saflarda duran Türkiye ve Rusya, ne yapıp ne edip ortak bir zemin yakalamak zorunda. Değilse, tablo her ikisi içinde kararacak. Kim bilir, Astana’da yapılacak olan Erdoğan-Putin zirvesi bunun miladıdır.”
SÜLEYMAN SEYFİ ÖĞÜN KİMDİR?
14 Şubat 1959 tarihinde Muğla'da doğdu. Bursa Anadolu Lisesi'nden 1977 yılında mezun olduktan sonra Bursa Uludağ Üniversitesi'nin İktisadi ve İdarî Bilimler Fakültesi'nde 1982 yılında lisans eğitimini tamamladı.
1986 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yüksek lisansını tamamladı. 1991 yılında Uludağ Üniversitesi'nde siyâset doktoru, 1993 yılında doçent ve 1998 yılında da profesör oldu. 2010 yılına kadar Uludağ Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde kamu yönetimi bölümünde çalıştı ve emekli oldu.
2010-2016 yılları arasında Maltepe Üniversitesi'nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği bölümünün başkanı sıfatıyla ders verdi. 2020 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'ne geçti ve siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmaya başladı.
Siyasi düşünceler, siyaset felsefesi, siyaset bilimi alanlarında çalışmaktadır.TvNet kanalında Akıl Odası başlıklı programa yorumcu olarak katılmaktadır. Aynı zamanda Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.
Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde, ocak ile mayıs 2016 arasında başbakan başdanışmanı olarak görev yaptı.
KİTAPLARI
Türkiye'de Cemaatçi Milliyetçilik ve Nurettin Topçu, 1992
Modernleşme, Milliyetçilik ve Türkiye, 1995
99 Soruda Milliyetçilik, 1997
Politik Kültür Yazıları, 1997
Politikbilim (Ali Yaşar Sarıbay ile), 2013
Türk Politik Kültürü, 2000
Mukayeseli Sosyal Teori ve Tarih Bağlamında Milliyetçilik, 2000
Gündelik Hayatın Kültürel Yansımaları, 2009
Politika ve Kültür, 2010
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.