İtalyan uzman: "İtalya yoksa, East-Med projesi fizibil olamaz"
İtalyan Ticaret Odası'nın Uluslararası İşbirliği ve Altyapı Projeleri Direktörü Florian, İtalya'nın olmadığı bir 'East-Med' projesinin fizibil olamayacağını belirtti.
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış
Kıbrıs Cumhuriyeti, İsrail ve Yunanistan arasında, 2 Ocak 2020'de Atina'da imzalanacağı açıklanan East-Med projesi ile ilgili tartışmalar yeni bir boyut alırken, projeye İtalya'nın 'henüz' imza atmayacak olması dikkat çekiyor.
Konunun uzmanları, İtalya'nın imza atmamasının sebebinin, East-Med'in devam projesi olan ve Yunanistan-İtalya arasında imzalanacak Posedion projesi ile ilgili çalışmaların tamamlanmaması olarak gösterirken, İtalya'nın olmadığı bir projenin 'fizibil' olamayacağına da dikkat çekiyorlar. Beş yılda tamamlanması beklenen East-Med projesinin ile birlikte taşınacak olan doğal gazın yüzde 80'lik kısmının İtalya tarafından satın alınacağına dikkat çeken uzmanlar, aktarılacak olan toplam gazın, Avrupa kıtasının bir yıllık ihtiyacının yüzde 10'una denk geldiğini belirtiyorlar.
İTALYAN UZMAN FLORİAN: "İTALYA, TAŞINACAK GAZIN YÜZDE 80'LİK KISMININ ALICISI OLACAK"
Selanik'te bulunan İtalyan Ticaret Odası'nın Uluslararası İşbirliği ve Altyapı Projeleri Direktörü olan konunun uzmanlarından Marco Florian, İtalya'nın söz konusu projeden neden şu an için aktif imzacı olmadığı noktasındaki görüşlerini resmi Twitter hesabından yazdı.
İtalya'nın, East Med projesinin resmi ortağı olmadığını belirten Florian, "İtalya East Med boru hattının resmi ortağı değil, resmi ortaklar Yunanistan - Kıbrıs - İsrail'dir. East Med boru hattını İtalyan gaz ağına bağlayan boru hattı IGI Poseidon'dur. İtalya bu nedenle Yunanistan ile 'Mühendislik, Satın alma, İnşaat', 'Operasyon ve Bakım' ve East Med ile IGI Poseidon boru hatlarının ara bağlantısı konusundaki anlaşmalarını zamanında imzalayacaktı" dedi.
"POSEİDON PROJESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Bu noktada iki ülkenin çalışmalarını sürdürdüğünü yazan Florian "IGI Poseidon denizaltı bölümünün yeri ve işleyişi ile ilgili tüm yasal ve idari konuları düzeltmek için ortak bir EEZ'nin sınırlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. İki ülke, Kasım ayında mutabakat zaptı imzaladı. İtalya üzerine düşenleri yapmaktadır" ifadelerini kullandı.
"İtalya olmasaydı böyle bir boru hattı olmazdı" diyen Florian "Bu gazın% 80'i İtalya'da satılacaktır. ENI, bu projenin önemli bir tedarikçisidir. Yani, 2 Ocak günü atılacak olan imzalarla birlikte bu proje İtalya olmasa hiçbir şekilde 'fizibil' olmazdı. Diğer üç ülke bunu bildiği için bu imzaları atacak" dedi.
YENİ MALİYET 5.3 MİLYAR EURO
İtalya'nın 'şimdilik' proje içinde yer almaması nedeniyle orijinal uzunluğu olan 2200 kilometre yerine, 1900 kilometre olarak belirlenen projenin yeni maliyeti ise 5.3 milyar Euro olarak açıklanmış durumda.
Geçtiğimiz yıl AB'nin boru hattının fizibilitesinin araştırılması için 100 milyon Euro ayırması ile birlikte yeniden değerlendirilen maliyetin, 9 milyar Euro seviyelerinden 5.3 milyar seviyesine inmesi dikkat çekerken, boru hattının, Yunanistan-İtalya arasında imzalanacak ek proje ile tamamlanması hedefleniyor.
POSEİDON PROJESİ, İTAYA İLE YUNANİSTAN'I BAĞLAYACAK
Mitolojide 'deniz tanrısı' anlamına gelen ve toplamda 300 kilometre olacak olan Poseidon boru hattı projesi, East-Med projesinin devam projesi olarak açıklanırken, boru hattı, yıllık 10 milyar ayak-küp gazı Avrupa'ya aktarmayı hedefliyor. Bu miktar kıtanın yıllık yüzde 10'lük enerji ihtiyacı anlamına geliyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.