DÜNYA
okuma süresi: 8 dak.

Putin'in Asya seferi: Kore'yle savunma paktı, Vietnam'la 11 işbirliği anlaşması

Putin'in Asya seferi: Kore'yle savunma paktı, Vietnam'la 11 işbirliği anlaşması

Putin, Pyongyang'la savunma paktı imzalamasının ardından Vietnam'a gitti. Hanoi'yle 11 işbirliği anlaşması imzalayan Putin, Ukrayna'daki tavrı nedeniyle hükümeti tebrik etti.

Yayın Tarihi: 22/06/24 17:12
Güncelleme Tarihi: 22/06/24 18:36
okuma süresi: 8 dak.
Putin'in Asya seferi: Kore'yle savunma paktı, Vietnam'la 11 işbirliği anlaşması
A- A A+

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Asya turu kapsamında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) ardından Vietnam'ın başkenti Hanoi'yi ziyaret etti.

Dün erken saatlerde Hanoi havaalanına gelen Putin, Vietnam Başbakan Yardımcısı Tran Hong Ha ve Vietnam Komünist Partili üst düzey diplomat Le Hoai Trung tarafından kırmızı halıda karşılandı.

11 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

Vietnam Cumhurbaşkanı To Lam, daha önce ülkesinin ve Rusya'nın "savunma ve güvenlikte işbirliğini artırmanın yanı sıra uluslararası hukuk temelinde geleneksel olmayan güvenlik zorluklarıyla birlikte başa çıkmanın yollarını aramak, bölgede ve dünyada barış ve güvenliği sağlamak" istediğini söylemişti.

Lam ve Putin, sivil nükleer projeler, enerji ve petrol işbirliği, eğitim ve hastalık önleme gibi alanlarda işbirliği için 11 anlaşma belgesi imzaladı. Putin, gazetecilere görüşmelerin yapıcı olduğunu ve her iki tarafın da temel uluslararası konularda "özdeş veya çok yakın" pozisyonlara sahip olduğunu belirtti.

Putin, Asya-Pasifik'te "güce başvurmama ve farklılıkları barışçıl bir şekilde çözme" ilkelerine dayalı "yeterli ve güvenilir bir güvenlik mimarisi" oluşturmayı tartıştıklarını dile getirdi.

Vietnam Komünist Partisi'nin gazetesi Nhan Dan'da ziyaretiyle aynı zamanda yayınlanan görüş yazısında Putin, ülkeler arasındaki ödemeler, enerji ve ticaret konusunda tarafların ilerleme kaydettiğini belirterek, Vietnam'ı Ukrayna'daki "krizi çözmek için pragmatik bir yol" desteklediği için tebrik etti.

VİETNAM 'BAMBU DİPLOMASİSİ'NE DEVAM EDECEK Mİ?

Vietnam, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatıyla ilgili BM Genel Kurul oylamalarında defalarca çekimser kaldı.

Vietnam yönetimi, Ukrayna ve ABD ile Çin arasındaki rekabet de dahil olmak üzere uluslararası anlaşmazlıklarda taraf seçmekten kaçınan "bambu diplomasisi"ni destekliyor.

Vietnam, ABD ve müttefiklerine son dönemde daha da yakınlaştı. İktidardaki Vietnam Komünist Partisi lideri Nguyen Phu Trong, geçtiğimiz yıl ABD Başkanı Joe Biden'ı ağırladı. Vietnam, bu dönemde Washington'un yanı sıra Avustralya ve Japonya'yla da ilişkileri geliştirdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de, Biden'ın ziyaretinden üç ay sonra Hanoi'ye bir resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Rusya'ysa, Sovyetler Birliği'nin Fransa ve ABD'ye karşı savaşların olduğu dönemde Vietnam'la kurduğu iyi ilişkileri hala devam ettiriyor. Sovyetler Birliği, Ho Chi Minh'in hükümetiyle diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkelerden biriydi.

Putin, Sovyetler Birliği'nde eğitim görmüş yetkililerden Trong, Lam ve Başbakan Pham Minh Chinh'le de bir araya geldi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE RUS ENERJİ ŞİRKETLERİYLE GÜÇLÜ BAĞLAR

Rusya, Vietnam için önemli bir ticaret kaynağı değil. Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımlar da, ziyarette büyük bir ekonomik duyurunun yapılmasının düşük bir ihtimal olduğuna dair değerlendirmeleri beraberinde getirdi. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı geçtiğimiz hafta yeni yaptırımlar duyurmuştu.

Vietnam'la Rusya arasındaki ticaret 2022'de sadece 3,5 milyar dolardı. Vietnam'ın Çin'le 175 milyar, ABD'yle de 123 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor.

Ancak, iki ülkenin Pekin'in de hak iddia ettiği Güney Çin Denizi'ndeki Vietnam petrol ve gaz sahalarında faaliyet gösteren Rus enerji firmalarıyla güçlü bağları var.

Rusya ayrıca Vietnam'ın en büyük silah tedarikçisiydi. Ancak, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya harekat başlatmasından sonra son yıllarda ülkeye silah nakliyatları düşüş gösterdi.

ZİYARETİN ARDINDAN ABD'DE HUZURSUZLUK

Putin'in ziyareti Vietnam'ın en önemli ticaret ortaklarından biri olan ABD'de huzursuzluğa neden oldu. Washington yönetimi, ziyaretin, "Rusya'nın açıkça uluslararası hukuku ihlal etmesini" normalleştirme riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

Buna karşılık, ABD'nin Doğu Asya'daki en kıdemli diplomatı Daniel Kritenbrink, Washington'ın "özgür ve açık" bir Hint-Pasifik bölgesi sağlamak için Hanoi ile çalışma taahhüdünü vurgulamak üzere Cuma ve Cumartesi günü Vietnam'ı ziyaret edecek.

PUTİN'İN KİM'LE İMZALADIĞI SAVUNMA PAKTI WASHİNGTON'U ENDİŞELENDİRDİ

Pyonyang ziyaretinde Kim Jong-un'la savunma paktı imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Moskova'nın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) silah tedarik edebileceği yönündeki önerisi, Washington cephesinde endişeyle karşılandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Rus silahlarının Pyongyang'a tedarik edilmesinin "Kore yarımadasını istikrarsızlaştıracağını ve potansiyel olarak, sağladıkları silah türüne bağlı olarak, Rusya'nın da üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceğini" öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da, Rusya'yla KDHC arasında imzalanan anlaşmanın Kore yarımadasında barış ve istikrar için "ciddi bir tehdit" oluşturduğunu ifade etti. Blinken, söz konusu anlaşmaya yanıt olarak "çeşitli önlemleri" değerlendireceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Rusya'nın Kuzey'in balistik ve nükleer füze programlarını ilerletmesine yardımcı olabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

'KUZEY'E SİLAH TEDARİK HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ'

Putin, dün Vietnam'a yaptığı resmi ziyarette, Rus silahlarının Kuzey'e tedarik edilmesinin, Batı'nın Ukrayna güçlerine silah tedarikine uygun bir yanıt olacağını söyledi.

Putin, "Füzeleri Ukrayna'ya gönderenler, bizimle savaşmadıklarını düşünüyorlar, ancak Kuzey Kore ile olan anlaşmalarımız uyarınca Pyongyang dahil, dünyanın diğer bölgelerine silah tedarik etme hakkımızı saklı tuttuğumuzu söyledim. Bunu dışlamıyorum" dedi.

'UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDEREBİLİRİZ' DİYEN SEUL'E UYARI

Kim'le dokuz ay içinde ikinci kez görüşen Putin, ayrıca Güney Kore'yi Ukrayna'ya silah tedarik etmeye karar verirse "büyük bir hata" yapacağı konusunda uyardı.

Vietnam başkenti Hanoi'de gazetecilere konuşan Putin, "Umarım olmaz. Eğer olursa, o zaman Güney Kore'nin mevcut liderliğini memnun etmesi pek olası olmayan kararlar almış olacağız" diye konuştu.

ABD tarafından desteklenen donanımlı bir orduya sahip olmasının yanı sıra, büyüyen bir silah ihracatçısı olan Güney Kore, Ukrayna'ya silah dışı yardım ve destekler sağladı. Moskova'ya dönük ABD liderliğindeki yaptırımlara da dahil olan Güney Kore'nin savaş halindeki ülkelere silah sağlamama konusunda uzun süredir devam eden bir politikası var.

Ancak Güney Kore Cumnhurbaşkanı Yoon Su Yeol'un ulusal güvenlik danışmanı Chang Ho-jin, Seul'ün Ukrayna'ya silah sağlama konusundaki tutumunu yeniden gözden geçireceğini söyledi.

ABD VE GÜNEY KORE'DEN İDDİA: 'PYONGYANG RUSYA'YA SİLAH DESTEĞİ VERİYOR'

ABD yetkilileri, KDHC'nin Moskova'dan savaş uçakları, yerden havaya füzeler, zırhlı araçlar, balistik füze üretimi için inşa edilecek malzemeler ve ekipmanlar ve diğer ileri teknolojiler edinmek istediğini öne sürüyor.

ABD ve Güney Kore, Pyongyang'ın Rusya'ya önemli sayıda balistik füze ve top mermisi sağladığına dair kanıtlar olduğunu iddia ederken, Kuzey, bu iddiaları "saçma" olarak nitelendiriyor.

Rus silahlarının Kuzey'e ihraç edilmesinin, ABD'nin müttefikleri olan Güney Kore ve Japonya'yı da içine alan bölgesel bir silahlanma yarışını yoğunlaştırabileceğine dair Batı medyasında değerlendirmeler yapılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.