DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarından ilk açıklama

Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarından ilk açıklama

En erken temmuz sonunda dönebilirler.

Yayın Tarihi: 12/07/24 15:25
okuma süresi: 3 dak.
Uzayda mahsur kalan NASA astronotlarından ilk açıklama
A- A A+

Boeing Starliner aracındaki sorunlar yüzünden geçici olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) mahsur kalan iki NASA astronotu, istasyondan basına yaptıkları ilk açıklamada eve dönebileceklerine emin olduklarını söyledi.

Astronot Butch Wilmore "Uzay aracının bizi sorunsuz bir şekilde eve getireceğine dair içimde iyi bir his var" dedi.

NASA astronotlarını UUİ'ye taşımak üzere özel şirketlerle çalışan Ticari Mürettebat Programı'nın (The Commercial Crew Program) bir parçası olan Starliner 5 Haziran'da fırlatıldı ve aracın ay sonunda Dünya'ya geri dönmesi planlanıyordu.

Fakat uzay istasyonuna yolculuk sırasında araçtaki helyum sızıntıları ve itici sorunları, dönüşü geçici bir süre için geciktirdi.

Halihazırda NASA ve Boeing, New Mexico'daki White Sands Füze Alanı'nda Starliner'ın tasarımıyla ilgili testler yürütüyor.

Wilmore testlerden bahsederken "Başarısızlık bir seçenek değil mantrasını duymuşsunuzdur, o yüzden hâlâ buradayız" diye ekledi.

Yaptığımız testlerin bizi doğru cevaplara ve geri dönmek için ihtiyaç duyduğumuz verilere ulaştıracağına güveniyoruz.

Boeing'den Mark Nappi, Starliner'ın hemen acil bir şekilde dönebileceğine inandığı halde "Boşlukları doldurmak ve bu testi yaparak emin olmak istiyoruz" dedi.

Yetkililer dönüş tarihinin verilere bağlı olduğunu söyledi.

Ticari Mürettebat Programı'ndan Steve Stich çarşamba günü "Bazı veriler olumlu bir şekilde temmuz sonunu mümkün gösteriyor ama veriyi takip ederek adım adım ilerleyeceğiz" dedi.

NASA'yla dönüş uçuşuna hazırlık değerlendirmesi de dahil olmak üzere istasyondan ayırma ve iniş öncesindeki süreçlerimizi sistemli bir şekilde yürüteceğiz. Bu gayet standart bir prosedür.

Starliner'ın, Boeing'in Elon Musk'a ait SpaceX'le girdiği NASA'yla işbirliği rekabetinde önemli bir kilometre taşı olması bekleniyordu.

Proje başlatıldığında, programın yıllarca gerisinde kalmış ve bütçeyi 1,5 milyon dolar aşmıştı bile ve Starliner'ın sorunları, arızalanan uçaklar yüzünden geçen aylarda Boeing'in ticari uçuş işinde yaşadığı mahcubiyetlere ve muhbirlerin, şirketin güvenliği ve kalite kontrol prensiplerine dair büyük sorularına bir yenisini ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.