Zehir püskürten nadir akrep türüne Aşil'in adı verildi
Bilim insanları, Kolombiya'nın Magdalena Vadisi'ndeki ormanlarda zehir püskürterek saldıran bir akrep türü keşfedildi.
Kolombiya'da zehir püskürterek saldıran bir akrep türü keşfedildi. Bilim insanları çok nadir rastlanan bu özelliğin daha önce sadece iki akrep cinsinde görüldüğünü söylüyor.
Akrepler avlanırken veya kendilerini korurken kullandıkları zehri, genellikle kuyruklarının ucundaki iğneleriyle enjekte ediyor.
Kuzey Amerika ve Afrika'da yaşayan iki ayrı türünse zehri fırlattığı gözlemlenmişti. Bilim insanları Kolombiya'nın Magdalena Vadisi'ndeki ormanlarda bunu yapabilen yeni bir cins ve tür tespit etti.
Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisiyken keşfi yapan Léo Laborieux, bulgularını hakemli dergi Zoological Journal of the Linnean Society'de yayımladı.
Tityus cinsinin bilinen 230. üyesi olan hayvana, Antik Yunan mitolojisindeki yarı tanrı savaşçı Aşil'in mızrağı ustaca kullanmasına atfen, Tityus achilles ismi verildi.
Çalışmaya göre T. achilles zehrini hem enjekte edebiliyor hem de püskürtebiliyor. Bilim insanları daha önce Güney Amerika'da zehir püskürten bir akrebe rastlanmadığını söylüyor.
Hayvanın bunu nasıl yaptığını anlamak isteyen Laborieux, 10 yavru akrebin üstüne pipetle bastırarak tepkilerini inceledi.
Araştırmacı, zehrin bazen tek bir damla olarak atıldığını bazen de daha uzun süre fışkırdığını gözlemledi.
Ayrıca diğer akrepler gibi ilk başta şeffaf bir ön zehir kullanırken, 5-6 atımdan sonra beyaz ve opak zehri püskürtüyorlar.
Laborieux, beyaz sıvıyı üretmek daha fazla enerji gerektirdiğinden ön zehrin, hayvanın kendisini daha kolay korumasını sağladığını düşünüyor.
Araştırmada zehrin en fazla 36 santimetre uzağa gittiği kaydedildi.
Laborieux "Muhtemelen çoğu akrep zehir püskürtme kapasitesine sahip ama bunu yapmıyor. Bu tepkinin sadece iki cinste düzenli olarak gerçekleştiği biliniyordu" diyor.
Çalışmada yer almayan evrimsel biyolog Dr. Arie van der Meijden de şöyle açıklıyor:
Akrepler zehir üretmek için metabolizmalarını muazzam seviyede yükseltmek zorunda. Onlar için bu bir maraton koşmak gibi bir şey.
Bilim insanları zehri, iğneyle sokarak aktarmak yerine püskürtmenin hedefe ulaşma şansını düşürmesinden dolayı pek tercih edilmediğini düşünüyor.
T. achilles tarafından üretilen zehirli spreyin açısına bakılırsa, düşmanının gözleri ve burnunu hedef alması muhtemel.
Laborieux, "Bu toksinlerin gerçekten etkili olabilmesi için çok hassas dokulara ulaşması gerekiyor" diyor:
Bunun mantıklı olması için avcının omurgalı bir hayvan olması gerekiyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.