BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Bir çiviyi üç günde parçalayabilen metal yiyen bakteriler çevre projesinde kullanılacak

Bir çiviyi üç günde parçalayabilen metal yiyen bakteriler çevre projesinde kullanılacak

Bir çiviyi üç günde parçalayabilen, metal yiyen bakteriler çevre kirliliğini önlemede umut vadediyor.

Yayın Tarihi: 18/10/21 22:25
okuma süresi: 3 dak.
Bir çiviyi üç günde parçalayabilen metal yiyen bakteriler çevre projesinde kullanılacak
A- A A+

Şilili bilim insanı Nadac Reales, bu bakterileri maden endüstrisini daha "temiz" hale getirmek için kullanmayı hedefliyor.

33 yaşındaki biyoteknoloji uzmanı Reales, Şili'nin başkenti Santiago'nun yaklaşık bin kilometre kuzeyindeki endüstri kasabası Antofagasta'da "ekstremofiller" (insanlar için ölümcül sayılan zor koşullarda hayatta kalabilen organizmalar) üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Reales metal yiyen bakterileri kullanma fikrini, üniversitede bakır çıkarma sürecini mikroorganizmalar kullanarak geliştirmek için testler yaparken edindiğini söyledi.

Zira bazı metallerin dönüştürüldüğü maden endüstrisinde, bazı metallar atık olarak kalıyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili'de atıklar, genellikle Atacama Çölü'ne bırakılıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği demeçte Reales, çalışmasında Leptospirillum adlı demir oksitleyici bakterilere odaklandığını ifade etti.

Reales ve araştırma ekibi, Antofagasta'dan yaklaşık 350 kilometre uzakta deniz seviyesinden 4 bin 200 metre yükseklikteki bir gayzerden bakterileri topladı.

Reales, bu bakterilerin asidik ortamlarda yaşadığını ve metal seviyesinin yüksek olduğu yerlerden etkilenmediğini kaydetti.

Ancak bakterilerin ilk başta bir çiviyi iki ayda parçaladığı görüldü. Bakteriler acıktıkça adapte olarak kendilerini beslemenin yeni yollarını buldu.

İki yılın sonunda bakteriler, bir çiviyi üç günde parçalamaya başladı.

Araştırma ekibinden mikrobiyolog Drina Vejar, sürdürülebilir kalkınma için bahsi geçen çevre projesinin gerekli olduğunu belirtti.

"Bu projenin potansiyelinin yüksek olduğunu hep düşündük."

Öte yandan parçalama süreci tamamlandığında sonra ortaya çıkan sıvının, bakırı ayıklamak için kullanılabileceği ortaya çıktı.

Araştırma ekibi, projeyi devam ettirebilmek ve bakterilerin ne boyutta metal parçalayabileceğini görmek için yatırıma ihtiyaca duyduklarını bildirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.