BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 8 dak.

Evrim Ağacı'nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı: İnsanlara bilimi ulaştırmaya çalışıyoruz

Evrim Ağacı'nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı: İnsanlara bilimi ulaştırmaya çalışıyoruz

Evrim Ağacı’nın kurucusu, popüler bilim anlatıcısı Çağrı Mert Bakırcı, amaçlarının ‘bilimin iletişimsel bacağını geliştirecek projeler yapmak’ olduğuna vurgu yaparak, “Evrim Ağacı üzerinden insanlara bilimi ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Yayın Tarihi: 25/06/23 14:15
okuma süresi: 8 dak.
Evrim Ağacı'nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı: İnsanlara bilimi ulaştırmaya çalışıyoruz

Türkiye'nin en kapsamlı bilim ve eğitim oluşumu Evrim Ağacı’nın kurucusu, popüler bilim anlatıcısı Çağrı Mert Bakırcı, Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

Bilim anlatıcısı Çağrı Mert Bakırcı, ilk olarak Evrim Ağacı’nın kuruluş sürecini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri anlattı.

“EVRİM AĞACI’NI ODTÜ BİYOLOJİ VE GENETİK KULÜBÜ ALTINDA ÖĞRENCİ GRUBUYLA KURDUK”

Evrim Ağacı’nı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makine Mühendisliği bölümünde eğitim gördüğü sırada ODTÜ Biyoloji ve Genetik Kulübü altında bir öğrenci grubuyla kurduklarını kaydeden Bakırcı, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İlk başta bu oluşum kapsamında öğrenciler olarak birbirimize sınavlar için sunum yapıyorduk. Aynı zamanda o dönemde evrimsel biyoloji saldırı altındaydı. İnsanların evrimle ilgili bilinçlendirilmesi gerekiyordu. Bu amaçla da Evrim Ağacı’nı kurduk. ODTÜ'den mezun olduktan sonra Texas Tech Üniversitesi'nde doktoramı yaptım. Doktora eğitimim sırasında robotikle evrimsel biyolojinin kesişim alanında, evrimsel algoritmalar diye bir sahada çalıştım. Doktora eğitimim ardından eşimle birlikte Evrim Ağacı’nı meslek edindik. Şimdi bilim iletişimcisi olarak yola devam ediyoruz.”

Bakırcı, Evrim Ağacı isimli platformun faaliyetlerini de anlattı. Evrim Ağacı’nın bir bilim iletişimi platformu olduğunu belirten Bakırcı, “Evrim Ağacı’nın bilimle ilgili merak edilen konularda kaynak olmasını sağladık” dedi.

“İLK ETAPTA İNSANLARIN SOSYAL MEDYADAKİ SORULARINA CEVAP VERİYORDUK”

Evrim Ağacı kurulduktan sonra ilk etapta insanların sosyal medyadaki sorularına cevaplar verdiklerini dile getiren Bakırcı, “Bu cevaplar benzer soruların da gelmesiyle arşive dönüşmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Bakırcı, Evrim Ağacı’nın özellikle Youtube alanın büyümesiyle birlikte tam bir bilim iletişimi sitesine ve platformuna dönüştüğünü belirtti.

Bilimseverler için bir sosyal platform oluşturduklarını ifade eden Bakırcı, “İçeriklerimizi de bu yönde üretiyoruz” diye konuştu.

“İNSANLARA BİLİMİ ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Bakırcı, Evrim Ağacı isimli oluşum üzerinden paylaştıkları içerikler ve yaptıkları çalışmalarla insanlara ‘bilimi ulaştırmaya’ çalıştıklarını söyledi.

Bilim içerikli paylaşımların toplum üzerindeki etkisine de değinen Bakırcı, “İnsanlar Evrim Ağacı’nı güvenerek başvurabilecekleri bir kaynak olarak görüyorlar” açıklamasında bulundu.

Bakırcı, Evrim Ağacı’nın yaptığı çalışmaların bazı insanların hayat görüşlerini ve evren algılarını değiştirdiğini vurgulayarak, “Bilim ve evren algısı bakımından anne-babamızın zamanından bugüne çok şey değişti. İnsanların bunu aktarabilecek araçlara ihtiyacı var. Evrim Ağacı işte bu araç oldu” dedi.

“GÜVENİLİR BİLGİYİ BÜYÜTMEYE VE ERİŞİLEBİLİR KILMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Evrim Ağacı’nın toplum üzerinde çok pozitif bir etkisi olduğunu söyleyen Bakırcı, “Güvenilir bilgiyi büyütmeye ve erişilebilir kılmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çağrı Mert Bakırcı, toplumun evrim teorisine olan yaklaşımını da değerlendirdi. İnsanların evrim teorisine olan bakış açısının 10 sene önceye nazaran daha iyi bir durumda olduğunu kaydeden Bakırcı, “Özellikle genç kitlede temel konularda artık bir farkındalık oluşuyor” diye konuştu.

Evrimin okullarda öğretilmediği için sonradan eklenen bir konuymuş gibi algılandığını belirten Bakırcı, “Evrim dünya genelinde standart bir konudur” açıklamasında bulundu.

“EVRİM TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE ÖNCESİ EĞİTİM MÜFREDATLARINDAN KALDIRILDI”

Bakırcı, evrimin çocuklar için ileri düzey bir konu olarak gördüğünü ve Türkiye’de üniversite öncesi eğitim müfredatlarından kaldırıldığını aktararak, “Dünyanın en sıkı eğitimini alan Türkiye’deki çocuklar ve gençler evrimi öğrenemeyecekler mi” ifadelerini kullandı.

“Evrim ihtilaflı bir konuymuş gibi sunulmaya devam ettiği sürece insanların içselleştirmesi de çok zor oluyor” diyen Bakırcı, eğitim müfredatlarının değiştirilmesi durumunda evrimin içselleştirilebileceğini belirtti.

Bakırcı, bilimin işinin ‘evrene dair bilinenleri genişletmek’ olduğunu ifade ederek, “Canlılar son halleriyle puf diye var olmadı. Bu sadece canlılığa özgü bir şey değil, evrenin kendisi de böyle var olmadı” diye konuştu.

“EVRİMİN MÜFREDATLARDAN ÇIKARILMASI SAKINCALIDIR”

Evrimi kültürel ve dini anlatılarla çeliştiği gerekçesiyle müfredattan çıkarılmasının sakıncalı olduğunu kaydeden Bakırcı, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Eğer evrimi bu sebeplerle eğitim müfredatlarından çıkarırsanız, kafanıza göre bir iş yapmış oluyorsunuz. Evrimin müfredatlardan çıkartılması, insanların evrene dair geliştirebilecekleri psikolojik modeli eksik cevaplayabilmelerine neden oluyor. Bu dünya standartlarında bilim üretebilme noktasında çok ciddi problemler yaratacak bir konudur. Gerçekleri kabullenip inançlarımızı onun etrafında şekillendirmeyi öğrenmemiz lazım.”

Evrim Ağacı’nın kurucusu Bakırcı, yakın gelecekte hayata geçirmeyi planladıkları projelere de değindi. Bilimi iletişimi ile ilgili geliştirmeye çalıştıkları projeler olduğunu söyleyen Bakırcı, “Bu projelerin bir kısmını da hayata geçirdik” açıklamasında bulundu.

“DEPREMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Depremlerle ilgili de çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakırcı, “Deprem konusunda toplumu bilinçlendirmek için sismik harita diye bir araç çıkardık. Çok fazla duyurulmamış olsa da sismik harita Türkiye’nin en kapsamlı deprem sitelerinden biridir” dedi.

Bakırcı, ayrıyeten ‘Savundun.com’ diye bir site üzerinde çalıştıklarını belirterek, Bu site sayesinde insanların bilimsel tahminlerini kayıt altına alacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de münazara kültürünün ortadan kalktığına, kontrollü tartışma diye bir şeyin kalmadığına dikkat çeken Bakırcı, “Bu sorunun çözümüne katkı koymak için de münazara aracı yapmak istiyoruz. İnternet üzerinden kontrollü bir münazara aracı oluşturmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

“AMACIMIZ BİLİMİN İLETİŞİMSEL BACAĞINI GELİŞTİRECEK PROJELER YAPMAK”

Bakırcı, amaçlarının bilimin iletişimsel bacağını geliştirecek projeler yapmak olduğuna vurgu yaparak, “Bu konuya çok önem veriyoruz. Bilim iletişimini kolaylaştırmaya ve güçlendirmeye yönelik adımlar atıyoruz” açıklamasında bulundu.

Son olarak gençlere de bazı tavsiyelerde bulunan Bakırcı, gençlerin meraklı olmaya, okumaya, izlemeye ve öğrenmeye devam etmesi gerektiğini söyledi ve ancak bu şekilde doğru bilgiye ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.