BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 4 dak.

2 bin yıllık devasa yılan oymasının gizemi çözüldü

2 bin yıllık devasa yılan oymasının gizemi çözüldü

Dünyanın en büyüğü olduğu düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 06/06/24 14:20
okuma süresi: 4 dak.
2 bin yıllık devasa yılan oymasının gizemi çözüldü
A- A A+

Dünyanın en büyük kaya oymaları arasında yer alan yılan çiziminin gizemi aydınlatıldı. 

Güney Amerika'daki Orinoco Nehri'nin 97 kilometrelik kısmı boyunca uzanan kayalarda insan figürleri, kuşlar ve bazı çıyan oymaları yer alıyor. Bunlar arasında en sık rastlanansa devasa yılan çizimleri...

Özellikle 42 metre uzunluğundaki bir yılan oyması dikkat çekerken araştırmacılar bunun tek başına dünyadaki en büyük kaya oyması olabileceğini düşünüyor.

Bunların bazıları daha önceden keşfedilse de 10 yıla yayılan bir saha araştırması yürüten bir ekip sadece yeni oymalar bulmakla kalmadı, aynı zamanda bunların yer aldığı 14 bölgenin haritasını da çıkardı. 

Bulgularını hakemli dergi Antiquity'de dün yayımlanan çalışmada aktaran bilim insanları, yılan oymalarının da anlamını çözmüş görünüyor.

Kayalardaki oymalar günümüz Venezuela ve Kolombiya'sında yer alırken, daha önceki araştırmalarda bölgeden benzer motiflere sahip çömleklerin çıkmasıyla çizimlerin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu bulunmuştu.

Yeni çalışmada drone ve özel yazılımlardan yararlanan bilim insanları, bu dönemde bölgede yaşayanların oymaları nasıl gördüğünü anlamaya çalıştı. Araştırmacılar Orinoco Nehri'nin üst ve orta kısımları boyunca uzanan kayalıkların yüksek kısımlarında yer alan bu oymaların uyarı amacı taşıdığı sonucuna vardı. 

Makalenin başyazarı Dr. Philip Riris, IFL Science'a yaptığı açıklamada "Bu anıtsal alanlar gerçekten hem büyük hem de etkileyici ve biz bunların belli bir mesafeden görülmesi amacı taşıdığına  inanıyoruz" dedi.

Araştırma ekibi, bu dönemin halkarının yaşadıkları bölgeleri işaretlemek için oymalara bu kadar emek harcadığı görüşünde. Çalışmanın ortak yazarı Dr. José Oliver oymaların nehrin Atures Rapids denen bölümünde yoğunlaştığını ve bu bölgenin ticaret ve seyahat güzergahı olabileceğini söylüyor: 

Bu, bölgenin önemli bir temas noktası olduğu anlamına geldiği için bir iz bırakarak yerel kimliği vurgulamak ve ziyaretçilere burada olduklarını bildirmek çok daha önem arz etmiş olabilir.

Bilim insanları yılan oymalarının Güney Amerika'ya özgü boa yılanı veya anakonda olabileceğini düşünüyor. Yılanların bölgenin yerel halkı açısından önemi göz önüne alındığında bu hayvanın devasa çizimlerinin yapılması muhtemelen bir tesadüf değildi. 

Bu oymaların ikili bir anlam taşıyabileceğini düşünen Dr. Riris şöyle açıklıyor:

Yılanlar gerçekten ilginç çünkü hem yaratıcı hem de koruyucu konumdalar. Yerel mitolojiye göre seyahat ederken nehirleri şekillendirirler ama aynı zamanda tehlikeli enerjilerle dolu yırtıcı hayvanlardır ve gazaplarına uğramamak için onlara saygı duymanız gerekir.

Bu hayvanların genellikle tehditkar görüldüğünü söyleyen bilim insanı "Kayalardaki çizimlerin bulunduğu yerler, davranışlarınıza dikkat etmeniz gereken yerlere işaret ediyor olabilir" ifadelerini kullanıyor.

Araştırmayı yürüten ekip oymaların bulunduğu bölgelerin resmi korumaya alınmasını umuyor. Ayrıca bu süreçte Orinoco'nun yerli halkarının da yer almasının öneminin altını çiziyorlar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.