BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 2 dak.

Antik Mısır'da piramitlerin inşasında ileri teknoloji kullanıldığını ortaya çıkardı

Antik Mısır'da piramitlerin inşasında ileri teknoloji kullanıldığını ortaya çıkardı

ABD'li araştırmacılar, piramitlerin inşası hakkında bu zamana kadar yapılan araştırmaları gölgede bırakacak yeni bilgiler edindi. Mısır'ın en büyük piramitlerinden biri olan Zoser piramidinin çevresinde buldukları baraj sistemi ile ağır taşları yerinden oynatmak için kaldıraç değil su gücünün kullanıldığı vurgu yapılıyor.

Yayın Tarihi: 13/08/24 23:55
okuma süresi: 2 dak.
Antik Mısır'da piramitlerin inşasında ileri teknoloji kullanıldığını ortaya çıkardı
A- A A+

ABD'de yayınlanan bir derginin yaptığı araştırmaya göre, Mısır'ın en eski ve en büyük piramitlerinden biri olan Sakkara bölgesinde bulunan Zoser Piramidinin inşasında kullanılan yöntemin bir tür hidrolik kaldırma sistemi olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacıların, Plos One dergisinde yayınladıkları ayrıntılı açıklamalarda, Mısırlıların Zoser piramidinin inşasında sudan yararlandıklarını ve suyu inşaat alanına yönlendirmek için piramit çevresine ve altına hendekler, tüneller ve suyu filtrelemek için kullanılan bir baraj sistemi kurduklarına dair kanıtlar bulunduğunu belirtiyorlar.

ESKİ ARAŞTIRMALARDA PİRAMİTLERİN YAPIMINDA KALDIRAÇ SİSTEMİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

Uzun zamandır kaldıraç sistemiyle ağır taşların piramidin üst kısımlarına yerleştirildiği teorisinin tekrardan üzerinde durulmasının asıl nedenlerinden biri araştırmacılar eski arkeolojik verileri incelediğinde piramit çevresinde düşünüldüğünden çok daha fazla su bulunduğuna dair kanıtlar bulundu.

Piramit içi ve altındaki yapılar tekrar incelendiğinde taşları kaldırırken su gücünden yararlanarak bir hidrolik kaldırma sistemi kurdukları teorisini ön plana çıktı.

PİRAMİT ÇEVRESİNDEKİ SU KAYNAKLARI PİRAMİT İNŞASINDA ÖNEMLİ ROL OYNADI

Piramit yakınında bulunan Gisr el-Mudir havzasının daha önce Antik Mısırlılarca ne amaçla kullanıldığı bilinmezken, bu yeni teoriyle birlikte havzanın su toplayan bir baraj görevi görmüş olduğu düşünülüyor.

Aşırı yağışların yanında bir diğer su kaynağı olarak Wadi Abusir yapısı da piramidi besleyen ve Yukarı Abusir Gölü olarak adlandırılan geçici bir gölü beslediği düşünülüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.