BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Ahtapotlar av gruplarına liderlik ediyor: "Otlakçılara ceza kesiyorlar"

Ahtapotlar av gruplarına liderlik ediyor: "Otlakçılara ceza kesiyorlar"

Katkı sağlamayan yumruğu yiyor.

Yayın Tarihi: 26/09/24 14:07
okuma süresi: 3 dak.
Ahtapotlar av gruplarına liderlik ediyor: "Otlakçılara ceza kesiyorlar"
A- A A+

Bilim insanları, balıklarla birlikte avlanan ahtapotların onlara liderlik ettiğini ortaya koydu. 

Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden araştırmacılar, bilimsel adı octopus cyanea olan gün ahtapotlarının okyanus tabanında çeşitli balık türlerinden oluşan av gruplarına liderlik ettiğini gözlemledi.

Hakemli dergi Nature Ecology & Evolution'da 23 Eylül'de yayımlanan çalışmada, bu işbirliğinin hem ahtapotlara hem de balıklara fayda sağladığı fakat liderliği ahtapotların üstlendiği belirtiliyor. 

Araştırmayı yürüten Eduardo Sampaio ve ekibinin, Kızıldeniz'de 13 av grubunu inceleyerek elde ettiği veriler, ahtapotların bu grupları düzenli şekilde bir arada tutabilmek için onlara liderlik ettiğini gösteriyor.  

Av gruplarının hareketlerini bilgisayar modelleriyle inceleyen bilim insanları, bazı balıkların liderlik eden ahtapotun yanına geçerek ona bir sonraki yön seçimine dair alternatifler sunduğunu belirtiyor. Ahtapot daha sonra bu seçenekleri değerlendirerek grubu yönlendirmek için karar veriyor.

Araştırmada, gruptaki en uyumlu balık türünün mavi keçi balığı olduğu belirtiliyor. Bilimsel adı parupeneus cyclostomus olan bu balık türü, avları sıkıştırmak için çiftler halinde hareket ediyor. 

Ahtapot, mavi keçi balıklarının araştırdığı bir noktayı görünce burada av olabileceğine dair ipucu alıyor. 

Ancak gruba gerekli desteği sağlamayan "otlakçı" balıklar da var. Bilimsel adı epinephelus fasciatus olan tashanisi balıkları, grubun nereye gideceğine dair alternatif sunmadan ekiple birlikte yüzüyor. Grup durduğunda ahtapotların bu balıkları "yumrukladığı" görülüyor.

Sampaio ve ekibinin 2020'de yayımladığı çalışmada ahtapotların birlikte yüzdüğü balıklara yumruk attığı tespit edilmiş fakat bu davranışı niye sergiledikleri tam olarak belirlenememişti. 

Yeni çalışmada, ahtapotların gruba dışarıdan gelebilecek müdahaleleri savuşturmak ya da balıkları hizada tutabilmek için yumruk attığına işaret ediliyor. 

Sampaio, ahtapotun bu gruplardaki konumunu bir baş yöneticinin rolüne benzetirken, balıkların daha çok bir şirketin araştırma ve geliştirme ekibi gibi hareket ettiğini belirterek şunları söylüyor: 

Ekibi ileri taşıyarak, sınırları genişleterek ve grubu yeni yerlere götürerek lider olabilirsiniz. Ya da karar verici pozisyonuna geçerek lider olabilirsiniz. Ahtapot diğer hayvanların piyasayı incelemesine izin veriyor, ardından da şirketin yönünü belirliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.