BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 3 dak.

Modern insanlarla Neandertallerin çiftleşme anı tespit edildi

Modern insanlarla Neandertallerin çiftleşme anı tespit edildi

Homo sapiens 300 bin yıl önce Afrika'da ortaya çıktı. 50 ila 60 bin yıl önce Afrika'yı terk edip Neandertallerle karşılaştıkları düşünülüyor.

Yayın Tarihi: 14/12/24 15:00
okuma süresi: 3 dak.
Modern insanlarla Neandertallerin çiftleşme anı tespit edildi
A- A A+

Modern insanlarla Neandertal topluluklarının çiftleşmesinin günümüze bıraktığı genetik izler biliniyor. Science ve Nature adlı bilimsel dergilerde dün yayımlanan iki bilimsel makale, bu birlikteliğin detaylarını netleştirdi. 

Science'ta sonuçları yayımlanan araştırmada 2 bin 200 ila 45 bin yıl önce yaşamış 59 insanla birlikte günümüzden 275 kişinin genomları incelendi. Neandertal DNA'sının modern insanlarla ne zaman karıştığı tahmin edilmeye çalışıldı. Bu iki türün 50 bin 500 yıl önce başlayan çiftleşmelerinin 7 bin sene boyunca sürdüğü öngörülüyor. 

Nature'daki makaledeyse bilinen en eski insan genomlarının dizilimi yapıldı. 45 bin yıl önce yaşamış bir ailenin en az 80 kuşaklık Neandertal geçmişine sahip olduğu ortaya kondu. 

Antropolog Fernando Villanea dahil olmadığı bu iki araştırmayı şöyle yorumluyor:

Nadir karşılaşma tablosundan başka bir hikaye çiziliyor. Bir Neandertalle karşılaştığınızda onlarla bebek yapmak uzun bir süre boyunca normal görülüyormuş.

Günümüzde hayatta kalan tek insan türü olan Homo sapiens 300 bin yıl önce Afrika'da ortaya çıktı. 50 ila 60 bin yıl önce Afrika'yı terk edip Neandertallerle karşılaştıkları düşünülüyor. 

Yaklaşık 39 bin yıl önce nesli tükendiği tahmin edilen Neandertallerin modern insanlarla karışıp karışmadığı yıllar boyunca tartışıldı. 

İnsan evrimi ve soyu tükenmiş homininler üzerine yaptığı çalışmalarla 2022'de Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü kazanan Svante Pääbo, Neandertallerin de atalarımız arasında yer aldığını net bir şekilde göstererek bu tartışmayı sonlandırdı. 

BBC, Neandertallerle çiftleşmeyen pek çok topluluğun neslinin tükendiğine dikkat çekerek bu ilişkinin modern insanların hayatta kalmasını sağlamış olabileceğini belirtti. 

Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden Prof. Johannes Krause yeni araştırmaları şöyle yorumluyor:

60 bin yıl önce Afrika'dan çıkıp tüm ekosistemlere yayılarak gezegendeki en başarılı memeli olan modern insanları büyük başarı hikayesi olarak görüyoruz ama öncesinde pek çok kez neslimiz tükendi.

Londra'daki Ulusal Tarih Müzesi'nden Prof. Chris Stringer de "Biz Afrika'da evrimleştik, Neandertaller ise Afrika dışında… Onlarla karışınca bağışıklık sistemlerimiz hızlıca çözüme kavuşmuş olabilir" diyor

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.