EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Küresel endekslerde toparlanma sinyali

Küresel endekslerde toparlanma sinyali

Dünyada farklı ülkelerde aşılama çalışmaları devam ederken, küresel olarak koronavirüs vaka sayılarındaki gerileme büyüme beklentilerini destekliyor. Enflasyon beklentilerinin de yükselmesiyle tahvil getirileri ve emtia piyasasında yukarı yönlü ivme devam ediyor. Bir zamandır bu iki varlık sınıfının gerisinde kalan hisse senetleri ise toparlanmaya başladı

Yayın Tarihi: 23/02/21 08:03
okuma süresi: 4 dak.
Küresel endekslerde toparlanma sinyali
A- A A+

Küresel piyasalarda bir zamandır tahvil getirilerinin etkisiyle gerileme gösteren hisse senedi piyasalarında toparlanma işaretleri gelmeye başladı.

Küresel büyümenin hız kazanacağı, enflasyonun yükseleceği beklentileri ile emtia fiyatları ve tahvil getirileri yükselmeye devam ederken, yeni işlem gününde Asya endekslerinin büyük bölümü ve ABD vadelileri toparlandı. Hong Kong ve Avustralya Borsaları olumlu ayrışırken, Güney Kore’de ise düşüş etkili oldu. Japon borsası bugün işleme kapalı. Bir yıldır ilk kez aralıksız beş günü düşüşle kapatan S&P 500 vadeli işlemlerde artıda. Yüksek değerlemelere sahip teknoloji hisselerine gelen satışla Nasdaq 100 dünü yüzde 2’nin üzerinde düşüşle tamamladıktan sonra vadelilerde toparlandı.

EMTİA RALLİSİ

Küresel yatırımcıların petrolden mısıra çok sayıda emtiaya yönelik iştahında artış yaşanırken, emtia fiyatları son sekiz yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. 23 hammaddenin fiyat hareketlerini izleyen Bloomberg Emtia Spot Endeksi pazartesi günü yüzde 1,6 yükselişle Mart 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Mart'ta dört yılın en düşük seviyesine gerileyen endeks, o seviyeden yüzde 67 yükselmiş durumda.

Bu yükselişte fiyatı dokuz yıl sonra ilk kez ton başına 9 bin dolar seviyesini aşan bakırın yanı sıra kahve, şeker ve küresel arz endişelerinden etkilenen petrol önemli rol oynadı. Bloomberg’in derlediği 9 Şubat’ta sona eren döneme ait verilere göre, hedge fonların 20 hammadedeki net uzun pozisyonlarının toplamı aralıksız üç haftada yükselerek son on yılın en yüksek düzeyine çıktı.

Emtiaya yönelik artan talebin temelinde, hükümetlerin teşvik planları ile sıfıra yakın faiz oranlarının talebi artıracağı, enflasyonu yükselteceği ve ABD dolarını daha da zayıflatacağı beklentileri yatıyor.

Marco Kolanovic öncülüğündeki JPMorgan analistleri de bu ayın başlarında, emtia fiyatlarının uzun vadeli trendlerin üzerinde uzunca bir süre kalacağı bir süper döngüye giriş yaptığını öngörmüştü. Goldman Sachs’a göre Brent petrolün varili gelecek aylarda 70 doları aşabilir.

KÜRESEL AŞI SAYISI 200 MİLYONUN ÜZERİNDE

İsrail’in ardından bu kez İngiltere’den Koronavirüs aşılarının etkisine ilişkin önemli bulgular geldi. Halk Sağlığı İngiltere (Public Health England) açıklamasına göre, İngiltere’de sağlık çalışanlarının aşılama kampanyası sürecine ait ilk veriler, Pfizer Inc. ve BioNTech SE aşısının tek doz ile bulaşma riskini yüzde 70’in üzerinde azalttığını gösterdi.

Söz konusu veriler Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozunu alanlarda hastaneye kaldırılanlar ile can kayıplarının yüzde 75 oranında azaldığını ve ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan varyanta karşı kayda değer koruma sağladığını da gösterdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde pandeminin sonunun “ufukta gözüktüğünü” ve gelecek dört aylık süreçte kısıtlayıcı önlemlerin kademeli olarak kaldırılmasını hedeflediğini söyledi.

ABD’de ise Koronavirüse bağlı can kayıpları 500 bini aşarken, ABD Başkanı Joe Biden bu tabloyu “oldukça korkunç ve üzücü bir eşik” olarak değerlendirdi. ABD’nin salgın hastalıklar konusundaki bir numaralı yetkilisi Anthony Fauci can kayıplarında gelinen seviyeyi “maske kullanımı konusunda yaşanan siyasi ayrışmalara” bağladı. Dünya genelinde vaka sayısı 111,7 milyon, can kayıpları 2,4 milyona çıktı. Bloomberg’in derlediği rakamlara göre dünyada 209 milyon doz aşı uygulandı.

Kaynak: Bloomberg HT

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.