EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Bütçe geçti: Gözler şimdi ‘hassas siyasi dengeler’ ve icraatta!

Bütçe geçti: Gözler şimdi ‘hassas siyasi dengeler’ ve icraatta!

Bütçe öncesi Mecliste yaşanan siyasi krizler nedeniyle hükümet açısından ciddi bir efor kaybı yaşandı. Tarihi bütçe açığı ile karşı karşıya kalınan bu dönemde hükümeti, "meclis ve hükümet içi hassas siyasi dengeler" nedeniyle de 2025’te büyük zorluklar bekliyor. Maliye, 2027'de denk bütçe hedefini vurguluyor.

Yayın Tarihi: 22/12/24 12:01
okuma süresi: 4 dak.
Bütçe geçti: Gözler şimdi ‘hassas siyasi dengeler’ ve icraatta!

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde günler süren maraton görüşmelerin ardından, 2025 yılı bütçesi 17 milyar TL’lik açıkla kabul edildi. Bütçenin onaylanma süreci öncesinde Meclis Başkanlığı konusunda yaşanan bir dizi siyasi kriz nedeniyle hükümet açısından ciddi bir efor kaybı yaşandı.

Bütçe görüşmelerinden önce hükümet, yaklaşık 1,5 ay süren bir Meclis Başkanlığı kriziyle çalkalanmıştı.

Bu süreçte icraat ve reform alanında adım atılamadığı gibi, siyasi gerginlikler ve uzlaşmazlıklar gündemi belirledi.

Gözlemciler, bu sürecin hem kamuoyunda güven zedelenmesine hem de ekonomik zorluklarla mücadelede kritik zamanın kaybedildiğini ifade ediyor.

BÜTÇE AÇIĞI VE YAPISAL REFORM EKSİKLİĞİ

2027’ye kadar istikrar” söylemi ve fakat tarihi bütçe açığı ile karşı karşıya kalınan bu dönemde, 2025’te hükümeti büyük zorluklar bekliyor.

Onaylanan bütçede 17 milyar TL’lik bir açık dikkat çekiyor. Muhalefet ve ekonomi uzmanları, Bütçe maratonu sırasında yapısal reformlara yönelik adımların yeterli olmadığını, gelir artırıcı tedbirlerin eksik bırakıldığını savunuyor.

Nitekim bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3 buçuğunu geçmesi durumunda aşırı açık düzeltme tedbirlerinin alınması gerekiyor.

HÜKÜMET KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELENİN 2025'TE ÖNCELİK OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Özellikle kayıt dışı ekonomiyle mücadele, enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve kamu maliyesindeki israfın önlenmesi gibi konuların bütçede yeterince yer bulmadığı belirtiliyor.

Maliye Bakanlığı, 2027’de “denk bütçe” hedefinde olduğunu vurguluyor. Maliye Bakanı Özdemir Berova hayat pahalılığı (HP) uygulamasının yılda iki kez yapılmaya devam edeceğini ve yıl sonu İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilerle bir artış yapılacağını belirtiyor.

Bakan, bütçenin son gününde yaptığı konuşmada 2025 yılında kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin öncelikli olduğunu vurgulaması da dikkat çekti.

Öte yandan sendikalar, toplu iş sözleşmesi ve hayat pahalılığı düzenlemelerine karşı mücadele başlatacaklarını duyuruyor. 

 

HÜKÜMETİN KIRILGAN DENGELERİ

Bütçenin geçmesiyle birlikte gözler şimdi hükümetin icraatlarına çevrilmiş durumda.

Hükümetin, Meclis’teki kırılgan dengeler ve siyasi krizlerin gölgesinde 2025’te yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi de dikkate alındığında bu hedefleri ne ölçüde gerçekleştirebileceği merak konusu…

Uzmanlar, yaklaşan seçimin özellikle ekonomik reformlar gibi tartışmalı konularda siyasi iradeyi zayıflattığını ve hükümetlerin popülist adımlara yönelme eğiliminde olduğunu ifade ediyor.

Ekonomi uzmanları, bütçedeki açıklarla başa çıkılabilmesi ve sürdürülebilir bir ekonomi inşa edilebilmesi için öncelikle siyasi istikrarın sağlanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca yapısal reformların ivedilikle hayata geçirilmesi, kamu maliyesinde şeffaflığın artırılması ve özel sektörün desteklenmesi gerektiği de ifade ediliyor.

Hükümetin bütçe sonrası dönemde, icraat ve reformlar konusunda nasıl bir yol izleyeceği, hem ekonomik hem de siyasi açıdan kritik önem taşıyor.

Kamuoyu ise artık söylemden çok somut adımlar bekliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.