GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Güney Kıbrıs Tatar ile Guterres arasında konuşulanlar hakkında resmi bilgilendirme bekliyor

Güney Kıbrıs Tatar ile Guterres arasında konuşulanlar hakkında resmi bilgilendirme bekliyor

Güney Kıbrıs'ın, Kıbrıs sorununda bundan sonra atacağı adımları belirlemek için BM’den, Tatar ile Guterres arasında konuşulanlar hakkında resmi bilgi beklediği belirtildi

Yayın Tarihi: 07/04/24 11:00
Güncelleme Tarihi: 07/04/24 13:20
okuma süresi: 5 dak.
Güney Kıbrıs Tatar ile Guterres arasında konuşulanlar hakkında resmi bilgilendirme bekliyor

Türkiye’de geçen Pazar gerçekleştirilen yerel seçim sonuçlarını Kıbrıs sorunu açısından değerlendiren Alithia, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çözümünü kabul ettiğini ve önümüzdeki 4 yıl daha Türk siyasi sahnesinde egemen olmaya devam edeceğini yazdı.

Gazete haberinde Türkiye'deki yerel seçimlere atıfta bulundu. Haberde, "Batı yanlısı Kemalistler" diye nitelediği kesimin Kıbrıs sorununun 1974'de bittiği görüşünde olduğunu ancak 2002'de Erdoğanın iktidara gelmesiyle sorunun Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde diken olarak görülmeye başlandığını ancak şimdi yerel seçimler sonrası federal bir uzlaşı zemininde çözülmesi   gerektiğine inanan yeni bir siyasi sahne oluştuğunu yazdı.

Erdoğan’ın “Yorgos Papandreu-İsmail Cem politikasını uyguladığını, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın bir kenara çekerek Mehmet Ali Talat’a el verdiğini, onun da Annan planı referandumunda Kıbrıslı Türklerin yüzde 65 evet cevabını gündeme getirdiğini” yazan gazete, o referandumda Rumlardan yüzde 76 oranında hayır cevabı gelmesinin “suç olduğuna” vurgu yaptı.

Gazete, Rumların federasyon çözümünü 2004’te reddetmesine rağmen Erdoğan’ın 2017’de Crans Montana’da iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde garantileri kaldırmayı bile görüşmeyi kabul ettiğini belirterek özetle şunları yazdı:

“Ekonomik baskı Türkiye’yi bugün de Avrupa’ya itecek. Yeniden 2004 ve 2017’deki konumuna gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Kendisini yakan konularda Kıbrıs, Yunanistan, Avrupa ve Amerika’nın iş birliğini sağlamak için Kıbrıs sorununda uzlaşı mantığını kabul edebilir. Mesele, Kıbrıs Rum tarafının Yunanistan’ı, Avrupa’yı ve Amerika’yı bu sefer sözünde duracağına ikna etmesidir.”

“RUM VE YUNAN SİYASİ ELİTİNİN YENİ KAHRAMANI”

Fileleftheros “İmamoğlu: Lefkoşa ve Atina’daki Elitin Yeni kahramanı” başlıklı haberinde ise, Rum ve Yunan siyasi elitinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını yeniden kazanması ardından, 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanabileceği ve Türkiye’de bir siyasi değişim ile Ege ve Kıbrıs’ta kalıcı sükûnet sağlanabileceği inancıyla Ekrem İmamoğlu’nu “kahraman” ilan ettiğini yazdı.

 “Kıbrıs ve Yunanistan olarak akıl koymuyor ve hep kurtarıcı arıyoruz” vurgusunu yapan gazete, Rum ve Yunan elitinin, Türkiye’de kim başa geçerce geçsin Türk Dış Politikasının değişmeyeceğini unutmaması gerektiği uyarısında bulundu.

“RUM TARAFI TATAR İLE GUTERRES ARASINDA KONUŞULANLAR HAKKINDA RESMİ BİLGİLENDİRME BEKLİYOR”

Haravgi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le New York’taki görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamayı, “Ersin Tatar: Ortak Zemin İşareti Yok…. Müzakereler Ancak Egemen Eşitliğin ve Eşit Uluslararası Temsiliyetin Kabul Edilmesinden Sonra” başlığıyla okurlarına aktardı.

Gazete Rum tarafının, Kıbrıs sorununda bundan sonra atacağı adımları belirlemek için BM’den, Tatar ile Guterres arasında konuşulanlar hakkında resmi bilgi beklediğini yazdı.

Gazeteye göre Rum Sözcü Vekili Yannis Andoniu dün “Astra Radyo”ya yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamaları, Tatar’ın ve Türkiye’nin yaklaşımları ile “müzakerelerin yeniden başlaması ön şartlarını oluşturmanın çok zor olduğu” görüşünü ortaya koydu.

Kıbrıs Türk tarafının iki devlete atıf yapan egemen eşitlik talebi sorulduğunda “uzlaşılmış çerçeveden çıkmak boşluğa sıçramak olur.” diyen Andoniu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Genel Sekreter’in sunduğunu, kendisinin de kabul ettiğini söylediği önerinin içeriği sorulduğunda şu cevabı verdi:

“Hedef prosedürün kilidini açmak ve Kıbrıs sorununun girdiği çıkmazı aşmaktı. Bizim taraf sabırsızlıkla Genel Sekreter’in inisiyatifini ve Maria Holguin’in misyonunu bekliyor.”

“Hristodulidis Guterres’in yeni önerilerini Rum Ulusal Konseyi ile paylaşmayı reddediyor”

 Alithia, “Tatar Uzlaşmaz…. Hristodulidis’e Önce Egemen Eşitliği Kabul Etmesi Ültimatomu Verdi” başlıklı haberinde Tartar’ın Guterres’le görüşmesindeki ana hedefin, iki devlet tezini Genel Sekreter’e iletmek olduğuna işaret etti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in, Genel Sekreter’in sunduğunu ve kendisinin de kabul ettiğini söylediği yeni fikirler konusunda gizliliği koruduğunu, Rum Ulusal Konseyi’yle paylaşmayı reddettiğini yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.