TURİZM
okuma süresi: 8 dak.

İzmir – Efes Gezilecek Yerler

İzmir – Efes Gezilecek Yerler

Türkiye'nin tarihi mekanlarından bir tanesi de İzmir Efes antik kentidir. M.Ö 6000 yıllarına dayanan geçmişi ile Efes Antik kenti farklı dönemlerde 3 uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihi bir mekandır. Ülkemizde pek çok tarihi mekan var ve bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de Efes'tir.

Yayın Tarihi: 01/03/16 14:03
okuma süresi: 8 dak.
İzmir – Efes Gezilecek Yerler
A- A A+

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan bu yere ulaşmak da son derece kolay olduğu için mutlaka herkesin gitmesini tavsiye ediyoruz. Hergün pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlayan Efes Antik kentte gezebiliceğiniz pek çok yer var. Efes Antik Kent'te Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi ve Ashab-ı Kehf gibi tarih kokan pek çok yer vardır. Mutlaka buraları gezmeli ve oralardaki geçmişe dair izleri görmelisiniz.

Bu tarihi mekanda Yunan, Roma ve Türklerin hükmü sürmüştür. Ancak Efes en parlak dönemlerini Roma imparatorluğu döneminde yaşamış ve nüfusu 200 bin seviyelerine kadar ulaşmıştır. O dönemlerde Doğu ve Batı arasında bir geçiş görevi gören ve tam bir liman kenti olan Efes ticaretin merkezi haline de gelmiştir. Efes'in bir diğer önemli unsuru ise Herakleitos, Artemidoros, Hipponaks, Zenodotos ve Soranos gibi pek çok ünlü ismi yetiştirmesidir. Ege ve İzmir deyince akla ilk gelen yer olan Efes Türkler'den önce Roma İmparatorluğuna aitti. Efes de gezilecek yer ve mekanları anlatmadan önce Efes'e nasıl ulaşabilirsiniz onu anlatmak istiyorum. İzmir'e hava yolu ya da kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Hatırlatmak da yarar var SunExpress yolu ile bilet alabilirsiniz. İzmir'e vardıktan sonra minibüsler ile Selçuk'a gitmeniz gerekiyor. Bir diğer tercih ise Selçuk'a ulaşmak için tren yolu olacaktır. Burada tüm karar size kalmış durumda Selçuk'a geldikten sonra Efes'e gidecek minibüslere çok daha kolay bir şekilde ulaşacaksınız arkadaşlar 5-10 dakika da bir Efes'e kalkan araçları bulabiliyorsunuz.

Efes Gezilecek Alanlar

Efes'e geldikten sonra kente girebilmek ve tarihi alanları görebilmek adına belli bir ücret ödemelisiniz. Bu ücret her dönem biraz daha artmakta ancak öğrenciler için indirimler sürekli yapılıyor. Turistlerin de çok yoğun olduğunu göreceksiniz ve genelde onlar turlarla geliyor sizlere de turları tavsiye ederim. Daha net bilgiler için turları tercih edebilirsiniz.

Efes kentine girer girmez sizleri Büyük Tiyatro karşınıza çıkıyor ve bu tiyatro tam olarak 24 bin kişilik Dünya da var olan en büyük tiyatro ve gerçekten muhteşem yıllar önce yapılan 24 bin kişilik bir tiyatro oturakların tamamı ayakta ve yıkılmamıştır. Ancak üç katlı ana sahnesi yıkılmıştır Romalılar döneminde inşa edilmiştir ve Romalılar bu devasa tiyatroyu spor yarışları, gladyatör gösterileri ve diğer sanat gösterileri için kullanmışlardır. Kentte yürüyemeye başladığınızda her alanda bir kalıntı bulmak mümkün özellikle çeşme ve tapınak kalıntılarına sıklıkla rastlıyorsunuz. Elbette Efes Antik kentin de bir simgesi var ve o da Celcus Kütüphanesi. M.S 125 yılında inşa edilen yapının etkileyici giriş kapısı vardır. Milattan sonra 125 yılında inşa edilmiştir ancak orjinal hali ile durmamaktadır. Yıkılmaması için orjinal parçaları ile restore edilerek günümüze kadar korunmuştur.

Celcus Kütüphanesi karşısında hemen yamaç evleri görebilirsiniz. Buraya girmek ekstra ücret demek ancak yinede tavsiye ediyorum girmenizi bu evlerden özel insanlar yaşıyordu. En azından o dönemde böyle deniyordu elit kesimden ve zengin insanlar Yamaç Evlerinde yaşamaktalardı. Nasıl evlerdi? Günümüzdeki üst düzey evlerden örnekler verebiliriz konfor dolu ve oldukça rahat evlerden oluşuyordu. Bu evlerin bizlere verdiği bilgi aslında o dönemki asil ve zengilerin nasıl yaşadığı ve ne tarz evlerde oturduğudur. Büyük tiyatronun hemen yanında 600 metrelik bir cadde var ve bu şehrin en uzun caddesi buraya Liman Caddesi deniyor ve yol üzerinde pek çok güzel ve göze hoş gelecek yapı da burada alıyor. Birde oldukça ünlü olan Kuretler Caddesi var burada umumi tuvalet ve hamam olarak kullanılan bir yapı var. O dönem orada yaşayan Romalılar için oldukça önemli bir alanmış ve sosyalleşmenin en önemli adreslerinden bir tanesi olarak biliniyor. Cadde üzerinde yürürken ufak tefek oyuklar dikkat çekiyor. Bu oyukların yapılma nedeni ise özel günlerde şehri aydınlatsın diye yapılmış olması caddenin en son kısmında ise 24 bin devasa tiyatroya nazaran daha ufak bir amfi tiyatro var burası siyasi amaçla kullanılıyor diyebiliriz o dönemde yöneticiler halkla burada buluşur ve sorunları burada tartışırmış bunun yanı sıra gösterilerinde yapılma noktasıymış.

Artemis Tapınağı

Efes'e gelip Artemis Tapınağı'na uğramadan gitmek olur mu? Elbette hayır Dünya'nın 7 harikasından bir tanesi olan bu tapınak arkeolojik çalışmalar 1870 yılında başlamış ve pek ço kalıntı bulunmuştur. Günümüze ulaşan sadece bir kaç mermer parçası kalmış onların da bazıları şuanda Londra tutulmakta bazı parçalar ise İstanbul Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.,

Meryem Ana Evi

Hristiyanlar için oldukça kutsal bir mekan olarak kabul edilir ayrıca Meryem ana evi hristiyanların dini merkezleri arasında yer alır. Bazıları Meryem Ana'nın yaşadığı en son ev olarak kabul etse de net bir bilgi yoktur.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Ülkemizde pek çok kişi tarafından bilinir yedi uyuyanlar hikayesi ise Efes de saklıdır. Efes Bizanslıların elindeyken putperestlerden kaçan 7 kişi buraya sığınır. Hristiyanlara göre bu mekan kutsal sayılır ayrıca yedi uyuyanlar mağarasının kendi ülkesi sınırlarında olduğunu iddia eden 33 kent de vardır. Burada yedi uyuyanlara yazılmış yazıları hem mezarlar da hem de klise duvarlarında sıklıkla görebilirsiniz.

Efes Kenti Mimarisi

Şehre bakıldığında gerçekten bir gizem ve özel olan pek çok şey göreceksiniz. Günümüzde olmayan ve geçmiş kokan bir mimari var. Bu mimariyi üreten kişi Hippodamos'tur ve caddeler birbirini dik açıyla taki eder. Kendi döneminin en gelişmiş ve kaliteli kenti olan Efes o dönemdeki koşulları göz önünde bulunduracak olursak teknolojik anlamda dahi lider konumda olan bir şehirdi.

Pek çok mermer yapı kenti süslemiştir ancak Efes kentinte ticaretin gerilemesi sonucu bazı talihsizler yaşanmıştır. Efes'i Efes yapan liman özelliğini kaybetmiş ve kentin gerilemesi bir türlü durduralamamıştır. Liman'ın olmaması Efes'i denizden uzaklatırmış ve güzel şehir milattan önce 1330 yılında Türklerin hegemonyası altına girmiştir.

İsa Bey Camii

1374-1375 yılları arası yaptıralan bu camii Anadolu'ya ait camii örneklerinin ama temasıdır ve Anadolu izlerini taşır. Camide o döneme ait süsleme ve çiniler gürülmektedir. Bu camii 19. Yy da kervansaray olarak kullanılmış. Tam yeri Artemis tanpınağı ile St. Jean Kilisesi arasında bulunmaktadır.

Efes Antik Kentin kalıntıları günümüzde 8-9 km lik alanı kapsamaktadır. Her yıl tüm dünyadan milyonlarca insan buraya gelerek tarih kokan bu mekanı gezmekte ve bilgiler almaktadır. Bir gelenin bir daha geldiği ve hayran kaldığı bir kenttir. Efes yılın her döneminde yabancı turistleri görebilirsiniz. Eğer sizlerde Efes'i merak ediyorsanız bir hafta sonunu ayırmalı ve gezmelisiniz. Ülkemizde yer alan en önemli tarihi mekanlardan bir tanesidir. Ulaşımı kolay bu tarihi mekanı gezmek için bir gün yeterli olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.