TURİZM
okuma süresi: 4 dak.

Japonya, Fuji Dağı tırmanışlarına günlük sınır getiriyor

Japonya, Fuji Dağı tırmanışlarına günlük sınır getiriyor

Japonya ünlü yanardağa tırmananlardan kişi başı 2 bin yen giriş ücreti almaya başlıyor.

Yayın Tarihi: 07/03/24 18:10
okuma süresi: 4 dak.
Japonya, Fuji Dağı tırmanışlarına günlük sınır getiriyor
A- A A+

Japonya, Fuji Dağı'na yürüyüşe çıkanların sayısını sınırlamak amacıyla ünlü yanardağa tırmananlardan kişi başına 2 bin yen (yaklaşık 430 TL)  giriş ücreti almaya başlayacak.

Yamanashi tarafında bulunan ve 3 bin 776 metre yükseklikteki Fuji Dağı'nın 5. istasyonu diye de bilinen Yoshida Yolu'nun girişine bir kapı yerleştirilecek.

Kapı, bu yılki tırmanış sezonunun başlangıcı olan 1 Temmuz'dan itibaren dağcılardan ücret toplamaya başlayacak.

Yamanashi Bölge Meclisi, bu ücret toplama uygulamasının dağın zirvesi yakınlarındaki aşırı kalabalığı kontrol altına almayı amaçladığını söyledi.

Dağcıların tırmanışları için kişi başına 3 bin yen (yaklaşık 646 TL) kadar bir meblağ ayırmaları gerekecek. Bu ücret, UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilen dağın koruma çalışmalarına adanmış bin yenlik (yaklaşık 215 TL) gönüllü katkı payı da içerecek.

Yeni kurulan kapı, 2024 sezonunda eylül ortasına kadar sınırlı saatlerde çalışacak; Japonya yerel saatiyle 16.00'da kapanacak ve ertesi gün 03.00'te yeniden açılacak.

Yetkililer ayrıca günlük dağcı akınının 4 bini aşması halinde giriş sınırlamalarının uygulanacağını da sözlerine ekledi. Ancak dağ kulübelerinde rezervasyon yaptıran dağcılar bu kısıtlamalara tabi olmayacak.

Japonya Çevre Bakanlığı'na göre, Yamanashi ve Shizuoka bölgelerinin sınırında yer alan Fuji Dağı, geçen yaz yaklaşık 221 bin dağcıyı cezbetti. Bu sayı 2019'dakiyle hemen hemen aynı seviyede.

Bu dağcıların yaklaşık yüzde 60'ı Yoshida Yolu'nu tercih etti. Dağın Shizuoka tarafında üç yol bulunuyor: Subashiri, Gotemba ve Fujinomiya.

Dağcı sayısındaki artış, “mermi tırmanışı” uygulamasını da yeniden canlandırdı. Bu yöntemde, dağcılar zirveden gün doğumuna tanıklık etmek için gece yürüyüşe başlıyor ve gece dağ evlerinde konaklamadan inişe geçiyor. 

Yerel bir vakıf olan Fuji-Yoshida Turizm Tanıtım Hizmetleri'nin genel müdürü Yoshiro Sanada, geçen yıl Asahi Shimbun'a yaptığı açıklamada şunları söylemişti: 

Dağ tırmanışının risklerini hafife almak yaralanmalara, sağlık durumunun kötüleşmesine, dağlarda kaybolmaya ve hatta hayati tehlikeye yol açabilir.

Karanlıkta tırmanmak, düşen kayalarla karşı karşıya kalma ve ayak bileği kırılması yaşama tehlikesini artırıyor. Uzmanlar ayrıca mermi tırmanışı yapanların mide bulantısı ve baş ağrısı gibi semptomlar da dahil yüksek irtifa hastalığı yaşama riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durum, vücutlarının daha düşük basınç ve yüksek irtifalardaki oksijen seviyelerine alışması için daha az fırsat tanıyarak hızlı bir şekilde tırmanma nedeniyle gerçekleşir.

Yamanashi Valisi Kotaro Nagasaki bu yaz 4 bin tırmanıcı sınırlaması hakkında daha önce şunları söylemişti:

Bu, yol üzerindeki sıkışıklığı hafifletmek için bir önlem. Önceki araştırmalar, dağcı sayısı 4 bini aştığında zirve yakınlarında aşırı kalabalık oluştuğunu göstermişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.