SAĞLIK
okuma süresi: 11 dak.

Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

<p>Kalp kapağı hastalığı, kalpteki bir veya daha fazla kapağın çalışmamasına sebep olur.</p> <p>Kalbinizde kanın doğru yönde akmasını sağlayan dört valf (kapak) vardır. Bazı durumlarda, kapakların biri veya daha fazlası düzgün açılmıyor veya kapanmıyor olabilir. Bu, kalbinizdeki kan akışının vücudunuza zarar vermesine neden olabilir.</p>

Yayın Tarihi: 04/04/19 08:51
okuma süresi: 11 dak.
Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
A- A A+
Kalp kapak hastalığı tedavisi, etkilenen kalp kapakçığına ve kapak hastalığının tipine ve ciddiyetine bağlıdır. Bazen kalp kapak hastalığı, kalp kapakçığını onarmak ya da değiştirmek için ameliyat gerektirir.


Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kalp kapağı hastalığı

Kalp kapağı hastalığı için doktor belirti ve semptomlarınızı değerlendirir ve fizik muayene yapabilir.

Fizik muayenede, kalp kapak rahatsızlığı belirtisi olabileceğinden doktorunuz kalp mırıltısını dinleyecektir. Tam teşhis için bir kaç test gerekli olabilir.


Kalp Kapağı Hastalığı Teşhisi için gerekli testler
  1. Ekokardiyografi
  2. Elektrokardiyogram (EKG)
  3. Göğüs Röntgeni
  4. Kardiyak MRG
  5. Egzersiz Testleri ve Stres Testleri
  6. Kalp Kateterizasyonu

Ekokardiyografi

Ekokardiyografi testinde, göğsünüzde tutulan değnek benzeri bir cihazdan (transdüser) kalbinize yönlendirilen ses dalgaları, kalbinizin hareketli video görüntülerini kaydeder.

Bu test kalbinizin yapısını, kalp kapakçıklarını ve kalbin içinden geçen kan akışını değerlendirir. Ekokardiyogram testi kalp kapaklarının ne kadar iyi çalıştıklarına yakından bakılmasını sağlar. Doktorlar ayrıca 3 boyutlu ekokardiyogram da kullanabilirler.

Doktorlar, transözofageal ekokardiyogram adı verilen başka tip bir ekokardiyogram yapabilirler. Bu testte, bir tüpün ucuna tutturulmuş küçük bir transdüser, ağzınızdan midenize (özofagus) giden tüpten aşağıya doğru sokulur. Bu test doktorların kalp kapaklarına normal bir ekokardiyogram ile mümkün olandan daha yakından bakmalarını sağlar.


Elektrokardiyogram (EKG)

Bu testte, cildinizdeki pedlere bağlı teller (elektrotlar) kalbinizden gelen elektriksel darbeleri ölçer. Bir EKG, kalbin genişlemiş odalarını, kalp hastalığını ve anormal kalp ritimlerini tespit edebilir.


Göğüs Röntgeni
Kalp kapağı hastalığı göğüs röntgeni

Göğüs röntgeni doktorun, kalp kapak hastalığının belirli tiplerini gösterebilecek olan, kalp genişlemesi olup olmadığına karar vermesine yardımcı olur. Göğüs röntgeni ayrıca doktorlara akciğerin durumunu belirleme konusunda da yardımcı olabilir.


Kardiyak MRG

Kardiyak MRG, kalbin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanır. Bu test, durumun ciddiyetini belirlemek ve alt kalp odalarının (ventriküller) boyutunu ve fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılabilir.


Egzersiz Testleri ve Stres Testleri

Farklı egzersiz testleri aktivite toleransını ölçmeye ve kalbin fiziksel zorlanmalara verdiği yanıtı izlemeye yardımcı olur. Test sırasında egzersiz yapamayacak durumdaysanız, egzersizin kalbiniz üzerindeki etkisini taklit eden ilaçlar kullanılabilir.


Kalp Kateterizasyonu
Kalp kapağı hastalığı Kalp Kateterizasyonu

Bu test genellikle kalp kapak hastalığını teşhis etmek için kullanılmaz, fakat diğer testler durumu teşhis edemediğinde veya ciddiyeti belirleyemediğinde kullanılır.

Bu prosedürde, doktor kol veya kasıklardaki, atardamar içine ince bir tüp (kateter) geçirir ve atardamarı röntgende görünür hale getirmek için kateter içinden boya enjekte eder. Bu, doktora kalp atardamarlarının ayrıntılı bir resmini çıkarır ve kalbin nasıl çalıştığını gösterir. Ayrıca kalp odalarındaki basınç da ölçülebilir.



Kalp Kapağı Hastalığı Tedavisi
Kalp Kapağı Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri

Kalp kapağı hastalığı tedavisi, durumun şiddetine, yaşanan belirti ve semptomların türüne bağlı olarak değişebilir.

Kalp hastalıkları konusunda eğitimli bir doktor (kardiyoloji uzmanı) sizinle ilgilenmelidir. Kalp kapağı hastalığınız varsa, hastalığın değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda eğitimli, deneyimli, disiplinli bir doktor ekibi ve sağlık personeli ile tıp merkezinde değerlendirilmeyi ve tedavi edilmeye özen gösterin.

Doktorunuz durumunuzu sık sık kontrol etmenizi, ayrıca sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı ve semptomları tedavi etmek için ilaç almanızı önerebilir.

En son çare olarak hastalıklı kalp kapağını onarmak ya da değiştirmek için kalp kapağı ameliyatına ihtiyacınız olabilir. Doktorlar, ciddi semptomlar yaşamıyor olsanız bile kalp kapağı ameliyatı olmanızı önerebilirler, çünkü ameliyat komplikasyonları önleyebilir ve sonuçları iyileştirebilir.

Başka bir kalp rahatsızlığı için ameliyata ihtiyacınız varsa, doktorunuz hastalıklı kapağı aynı anda onarabilir veya değiştirebilir.

Kalp kapağı ameliyatı genellikle göğüse kesik atılarak yapılır. Doktorlar bazen açık kalp ameliyatında kullanılanlardan daha küçük insizyonların kullanılmasını içeren minimal invaziv kalp ameliyatı yapabilirler.

Bazı sağlık merkezlerinde, doktorlar, cerrahların prosedürü uygulamak için robotik aletler kullandıkları bir tür minimal invaziv kalp ameliyatı olan robot destekli kalp ameliyatı yapabilirler.

Doktorlar bazı kişilerde uzun, ince tüpler (kateterler) kullanarak kalp kapaklarını onarmak için daha az invaziv prosedürler kullanabilirler. Bu prosedürler klips, fiş veya diğer cihazların kullanımını içerebilir.

Bazı durumlarda, valfler kateter prosedürü sırasında değiştirilebilir. Doktorlar kalp kapakçıklarını onarmak veya değiştirmek için kateter prosedürlerini incelemeye devam ediyorlar.


Kalp Kapağı Hastalığı Cerrahi Seçenekleri
Kalp kapağı onarımı, değişimi

Kalp Kapak Onarımı

Doktorlar, mümkünse kalp kapakçığı ve kalp fonksiyonlarını koruduğu için kalp kapağı onarımını önerebilir. Kalp kapakğını onarmak için, cerrahlar kaynaşmış olan kalp kapaklarını (yaprakçık veya uçları) ayırabilir, kalp kapağını destekleyen kabloları değiştirebilir, fazla valf dokusunu çıkarabilir, böylece yapraklar (Kalp kapağını oluşturan yaprak şeklindeki iki veya üç parçadan her biri, kapakçık.) veya uçlar bir kapakçık içinde sıkıca kapanabilir ya da delikler kapanabilir. Cerrahlar yapay bir halka yerleştirerek, kapağı (annulus) sıkılaştırabilir veya güçlendirebilir.

Doktorlar, dar bir açıklığı olan kapakçığı onarmak için uzun, ince bir tüp (kateter) kullanarak bir prosedür uygulayabilir. Bu prosedürde, doktor ucunda balon bulunan bir kateteri kolunuzdan veya kasıklarınızdaki bir atardamarın içine sokar ve bunu kapağa yönlendirir.

Doktor daha sonra kapağın genişlemesini sağlayan balonu şişirir. Balon daha sonra söndürülür ve kateter ile birlikte dışarı çıkarılır. Zamanla daralmış kapağı tedavi etmek için ek prosedürlere ihtiyaç duyulabilir.


Kalp Kapağı Değişimi

Bazı durumlarda, kapakçık onarılamaz ve cerrahlar kalp kapakçığı değiştirme işlemini gerçekleştirebilir. Kalp kapak replasmanında, doktor hasarlı kapakçığı çıkarır, mekanik bir kapak ya da inek, domuz, insan kalp dokusundan (biyolojik doku kapakçığı) yapılan bir kapakla değiştirir.

Biyolojik doku valfleri zamanla dejenere olur ve genellikle sonradan değiştirilmesi gerekir. Mekanik kapakçığı olan kişiler kan pıhtılarını önlemek için yaşam boyu kan inceltici ilaçlar kullanması gerekecektir.



Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Durumunuzu kontrol altında tutmak için, doktorunuz düzenli takip önerecektir.

Bunlara ek olarak aşağıda ki yaşam tarzı değişiklikleri size yardımcı olabilir;


Sağlıklı beslenme düzeni

Çeşitli meyveler ve sebzeler, az yağlı veya yağsız süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve kepekli tahılları beslenmenize ekleyin. Doymuş ve trans yağlardan, aşırı tuz ve şeker tüketiminden kaçının.


Sağlıklı kilonuzu koruyun

Sağlıklı bir kiloda kalmayı hedefleyin. Fazla kilolu veya obezseniz, sağlıklı kilo vermek için doktorunuza danışın.


Düzenli fiziksel aktivite yapın

Günlük olarak 30 dakika yürüyün veya ılımlı egzersizler yapın.


Stresi kontrol altına alın

Gevşemek, meditasyon, fiziksel aktivite, aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek gibi stresinizi yönetmenize yardımcı olacak yollar bulun.


Sigaradan kaçının

Sigara içiyorsanız, derhal bırakın. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olması için bir uzmana danışabilirsiniz.


Kalp kapağı hastalığı olan kadınlar için;

Hamile kalmadan önce bir doktora danışmak oldukça önemlidir. Doktor sizinle hangi ilaçları güvenle kullanabileceğinizi ve gebelik durumundan önce kapak durumunuzu tedavi etmek için bir prosedür gerekip gerekmediğini görüşebilir.

Büyük olasılıkla hamileliğinizin, doktorunuz tarafından yakından takip edilmesi gerekecektir. Doktorlar ciddi kapak hastalığı olan kadınların komplikasyon riskini azaltmak için hamilelikten kaçınmasını önerebilirler.



Kalp Kapak Hastalığı İle Başa Çıkma ve Destek

Kalp kapağı hastalığınız varsa, başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı öneriler:


İlaçlarınızı Belirtildiği Gibi Kullanın
  • İlaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin.
  • Bu dönemde ailenizden ve arkadaşlarınızdan destek almak, onlarla konuşmak tedaviniz için oldukça önemlidir.
  • Fiziksel olarak aktif kalmaya çalışın. Doktorunuz size uygun olan egzersizleri sizinle paylaşacaktır.

Randevunuz İçin Hazırlanın

Eğer kalp kapağı hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız veya aile geçmişinizde kalp kapağı hastalığı riskiniz olduğundan endişeleniyorsanız, vakit kaybetmeden bir doktora danışmalısınız. Bir kalp uzmanına (kardiyoloji uzmanı) yönlendirilebilirsiniz.

Randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler:

  • Randevu öncesi kısıtlamalarından haberdar olun. Örneğin kolesterol testinden önce aç kalmanız gerekebilir.
  • Yaşadığınız tüm semptomları, kalp kapağı hastalığı ile ilgili olmasa dahi not alın.
  • Ailenizde yaşanan kalp kapağı hastalığı, felç, yüksek tansiyon veya diyabet riski gibi önemli faktörleri not alın.
  • Kullandığınız ilaçları, vitaminleri veya takviyeleri yazın.
Kaynak: Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.