SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör: “Kaygı sorunlarını çözümlemeye yönelik etkinlikler son derece önemli”

Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör: “Kaygı sorunlarını çözümlemeye yönelik etkinlikler son derece önemli”

LAÜ Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör, okula uyum sürecine yönelik tavsiyeler vererek, “Kaygı sorunlarını çözümlemeye yönelik etkinlikler son derece önemli” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 11/10/20 14:25
okuma süresi: 5 dak.
Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör: “Kaygı sorunlarını çözümlemeye yönelik etkinlikler son derece önemli”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemaliye Direktör, pandemi sonrası açılım sürecinde çocuk ve ergenlerde okula uyum süreci hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Direktör, “Mart ayından beridir ülkemizde yüz-yüze eğitime geçilememişti. Bu da uzun sürede çocuklarımızda kaygı sorunlarına neden olmuştur. Pandemi kendi başına kaygı verici bir durum olsa da uzun süre okula gidememek, çocuklarımızda sosyal izolasyon ve yalnızlık duygusunu ortaya çıkarmıştır ve bu da uzun süreli uyum problemleri ile sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.

Direktör, okula devam ederken elbette Covid-19’dan korunmak için fiziksel koşulların ön planda tutunulduğunu ve sınıflarda kaç kişinin olacağı, havalandırma sistemi, dönüşümlü mü tam zamanlı mı gibi fiziksel koşulların sağlanması konularının çocuk ve ergenlerde kaygı yaratabileceğine de değindi.

“Kurallara uyma davranışını zaten gerçekleştiriyorlar. Düşük risk grubu olmalarına rağmen çevrelerini korumak için birçok fedakarlıkta bulunuyorlar. Evde eğitim sınıftaki gibi olmuyordur” diyen Direktör, “Evde kapalı kalmak, içlerinde önemli bir enerjiyi biriktirdi. Sınıfta maske ile oturup derse dikkatlerini vermede güçlük yaşamları olasıdır” diyerek bu nedenle çocuklara çok daha anlayışlı davranmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

“KAYGI SORUNLARINI ÇÖZÜMLEMEYE YÖNELİK ETKİNLİKLER SON DERECE ÖNEMLİ”

Okulların açılmasının ülkelerdeki pandemi sürecinin durumu ile ilişkili olduğuna dikkat çeken Direktör,  çocukların okulun açık kalıp kalmayacağı konusunda da oldukça endişeli olduklarını ve okula gittiklerinde arkadaşları ile tam bir iletişim kuramayacaklarını ve bununla birlikte bir uyum süreci içerisinde olacaklarını ifade etti.

Direktör, çocuk ve ergenlerin okula uyum sürecinde psikolojik sağlıklarını korumak için okul psikolojik danışmanlar tarafından çocuk ve ergenlere psikolojik sağlamlığı artırmaya, kaygı sorunlarını çözümlemeye yönelik etkinlikler yapılmasının son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

“EBEVEYNLERİN KENDİ KAYGILARINI BİR YANA BIRAKIP KENDİ ÇOCUKLARINI DİNLEMELERİ GEREKİR”

“Yalnızlık duyguları ile nasıl baş edeceklerini, bir yere dokunduklarında acaba Covid-19 oldum mu ve birine bulaştırır mıyım şeklindeki kaygı verici düşüncelerden nasıl uzaklaşacakları, yeni normal okul yaşantısına nasıl uyum sağlayacakları mutlaka çalışılmalıdır” aktaran Direktör, pandemi sürecinin güvensizlik yarattığını, elbette bunu çocuk ve ergenlerin de hissettiğini ve onların da bizim gibi yaşayarak, deneyimleyerek öğreneceklerini ifade etti.

Direktör sözlerine şöyle devam etti;

“Elbette onlar çevrelerindekilerin tepkilerinden de oldukça etkileniyorlar. Bu nedenle ebeveynlerin kendi kaygılarını bir yana bırakıp kendi çocuklarını dinlemeleri gerekiyor. Dinlemek için mutlaka zaman ayırmalılar. Hadi konuşalım, bana anlat diyerek iletişim kurulmaz. Bizim kendi doğrularımız vardır ve karşımızdakini dinlerken kendi doğrularımızla değil 3 yaşında da olsa onun doğruları ile dinlemek gerekir. Eğer yeterince dinlenirlerse, çocuklar kendi sorunları ile baş edebilirler. Okula göndermemek bir çözüm olmayacaktır ancak gidilecek okulun gerçekten sağlıklı bir ortamı olup olmadığı ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir. Böylece ebeveynler kendi kaygılarını daha aza indirgeyerek çocuklarının da psikolojik sağlıklarını koruyabileceklerdir.” 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.