SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Yurtta tespit edilen 27 vakada, “aşıları etkisiz kılan Güney Afrika mutasyonu” şüphesi!

Yurtta tespit edilen 27 vakada, “aşıları etkisiz kılan Güney Afrika mutasyonu” şüphesi!

Sağlık Bakanlığı, Haspolat’taki öğrenci yurdunda tespit edilen 27 pozitif vakanın, mutasyona uğrayan virüsün Güney Afrika varyantı olup olmadığını tespit etmek üzere örnekleri Türkiye’ye gönderiyor. Mutasyonun, aşılama ve doğal enfeksiyon sonrası oluşan koruyucu antikorlara karşı daha dirençli olduğu ifade ediliyor.

Yayın Tarihi: 02/03/21 10:07
okuma süresi: 3 dak.
Yurtta tespit edilen 27 vakada, “aşıları etkisiz kılan Güney Afrika mutasyonu” şüphesi!

Lefkoşa – Haspolat bölgesindeki bir öğrenci yurdunda tespit edilen 27 Koronavirüs pozitif vakanın, mutasyona uğrayan virüsün Güney Afrika varyantı olup olmadığı araştırılıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın, söz konusu vakaların, mutasyona uğrayan virüsün Güney Afrika varyantı olup olmadığını tespit edebilmek adına, alınan örnekleri Türkiye’ye göndereceği öğrenildi.

Elde edilen bilgilere göre Sağlık Bakanlığı, 27 vaka ile ilgili Güney Afrika varyantı üzerinde duruyor.

Türkiye’ye gönderilecek örneklerde söz konusu mutasyonun tespit edilmesi halinde, Güney Afrika varyantının KKTC’ye girdiği tescillenmiş olacak.

Dün tespit edilen 27 vakanın son 3 aydır KKTC’de olduğu ifade ediliyor ancak 27 kişiye virüsü bulaştıran şahsın, virüse nerede, nasıl ve ne zaman maruz kaldığı henüz bilinmiyor.

GÜNEY AFRİKA VARYANTI NE KADAR TEHLİKELİ?

Peki, Güney Afrika varyantı ne kadar tehlikeli?

Mutasyona uğrayan virüsün Güney Afrika varyantı ile ilgili Kıbrıs Postası’na bilgiler veren YDÜ DESAM Enstitüsü Müdürü, Prof Dr. Tamer Şanlıdağ, söz konusu varyantın aşıların etkisini kırdığını, bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün Güney Afrika’da aşılamayı durdurduğunu ifade etti.

E484K adı verilen mutasyonun, özellikle RNA aşılarına karşı bir direnç oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Şanlıdağ, mutasyona uğrayan virüsün üç farklı varyantına ilişkin bilgiler verdi.

ŞANLIDAĞ: “ANTİKORLARA KARŞI DAHA DİRENÇLİ”

Üç varyantın da ortak özelliklerinin hızlı bulaşmaları olduğunu vurgulayan Şanlıdağ, varyantlarla ilgili yayımlanan bilimsel makalelerde; İngiliz varyantının, hastalığın seyrini negatif yönde etkileme özelliği olduğunu, Afrika varyantının ise özellikle aşılama ve doğal enfeksiyon sonrası oluşan koruyucu antikorlara karşı daha dirençli olduğunun belirtildiğini ifade etti.

Öte yandan Brezilya varyantı ile ilgili henüz çok çalışma yapılmadığını ve özelliklerinin henüz tespit edilemediğini belirtti.

“GÜNEY AFRİKA VARYANTI İLE İLGİLİ HENÜZ ÇALIŞMA YAPMADIK”

Şanlıdağ, YDÜ içerisinde yapılan testlerde, yerel vakaların genelinde İngiliz varyantına rastladıklarını ancak Güney Afrika varyantına ilişkin çalışmalar yapmadıklarını kaydetti.

Şanlıdağ, “Afrika’dan gelenlerin testlerini incelediğimizde, İngiliz varyantına rastlamadık” bilgilerini de sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.