SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Pfizer/BioNTech - AstraZeneca – Sinovac karşılaştırması: “En yüksek antikor Pfizer/Biontech aşısında”

Pfizer/BioNTech -  AstraZeneca – Sinovac karşılaştırması: “En yüksek antikor Pfizer/Biontech aşısında”

Kıbrıslı gönüllü araştırmacıların; Sinovac, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca koronavirüs aşıları ve tek doz takviye aşı sonrası antikor seviyelerinin karşılaştırmasıyla ilgili araştırması yayınlandı. Araştırma, bu üç aşıyı boylamsal olarak eşzamanlı değerlendiren dünyadaki ilk çalışma olarak literatüre girdi.

Yayın Tarihi: 14/02/22 08:42
Güncelleme Tarihi: 14/02/22 09:53
okuma süresi: 6 dak.
Pfizer/BioNTech -  AstraZeneca – Sinovac karşılaştırması: “En yüksek antikor Pfizer/Biontech aşısında”

Etik Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı iş birliğiyle, Kıbrıslı gönüllü araştırmacıların; Sinovac, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca Koronavirüs aşıları ve tek doz takviye aşı sonrası antikor seviyelerinin karşılaştırmasıyla ilgili araştırması “The Lancet Microbe” isimli saygın sağlık dergisinde yayınlandı.

Araştırma, bu üç aşıyı boylamsal olarak eşzamanlı değerlendiren dünyadaki ilk çalışma olarak literatüre girdi.

KKTC’de uygulanan Koronavirüs aşılarını kapsayan söz konusu çalışmayı, araştırmacılar, Biyoistatistik Uzmanı Burç Barın, Biyokimyager Ulus Kasap, Dr. Ferda Selçuk, Dr. Ender Volkan ve Dr. Özge Uluçkan, 1 Mart – 30 Eylül 2021 tarihleri arasında  gerçekleştirdi.

Araştırmanın esas amacı, “iki dozdan oluşan Sinovac, Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca aşıları sonrası ‘immunoglobulin G’ antikor seviyelerinin karşılaştırması ve 3 aylık zaman dilimi içinde değişimin göreceli olarak incelenmesi” olarak açıklandı.

DÜNYADA İLK KEZ ÜÇ AŞI EŞ ZAMANLI DEĞERLENDİRİLDİ

Araştırma kapsamında dünyada ilk kez üç aşı boylamsal olarak eşzamanlı olarak değerlendirilirken, aşı sonrası yan etkiler, yaş gruplarına göre incelendi ve iki doz Sinovac aşısı sonrası Sinovac veya  BioNTech takviye dozunun antikor seviyeleri üzerindeki etkisi değerlendirildi.

BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA

Araştırmada, Etik Hastanesi Biyokimya Laboratuarı direktörü Ulus Kasap ve ekibi, katılımcıları karşılama, kan alımı ve antikor analizlerinin büyük çoğunluğunu üstlenirken; çalışma, gönüllü bilim insanları ve çalışmaya destek veren iş insanlarının işbirliğiyle tamamen bağımsız olarak icra edildi.

ARAŞTIRMAYA DONÖR OLARAK 413 GÖNÜLLÜ KATILDI

İleriye dönük, zaman içinde birçok kez değerlendirme yapılan nüfus bazlı çalışmaya toplam 413 gönüllünün katıldığı ifade edilirken, aşı gruplarındaki kişilerden ikinci dozlarından 1 ay ve 3 ay sonra kan örneklerinin alındığı, kişisel sağlık bilgileri ve aşı yan etkilerinin çalışma anketi aracılığıyla toplandığı vurgulandı.

SONUÇLAR… EN YÜKSEK ANTİKOR CEVABINI PFIZER/BIONTECH AŞISI VERDİ  

Araştırmaya göre, aşıya en yüksek oranda ve seviyede antikor cevabı Pfizer/BioNTech aşısı ile görüldü, Pfizer aşısını, AstraZeneca ve son olarak da Sinovac takip etti.

ANTİKOR SEVİYESİNDE EN HIZLI DÜŞÜŞÜ SINOVAC GÖSTERDİ

Öte yandan ikinci doz sonrası 3 aylık zaman diliminde, antikor seviyesindeki en hızlı ortalama düşüşü Sinovac grubunun gösterdiği, bunu AstraZeneca ve son olarak Pfizer/BioNTech’in takip ettiği ortaya çıktı.

60 YAŞ VE ÜZERİNDE, İKİNCİ DOZDAN 3 AY SONRA ANTİKOR ORANI PFIZER’DE YÜZDE 100

60 yaş ve üzeri kişilerde, ikinci dozdan 3 ay sonra, kanda ölçülebilen (pozitif) aktif antikor oranının Pfizer/BioNTech grubunda yüzde 100, AstraZeneca grubunda yüzde 90 ve Sinovac grubunda yüzde 60 olarak gözlemlendiği belirtildi.

Çalışmada ayrıca, aşılar arası farklılıklara ek olarak, erkeklerde, daha yüksek yaş gruplarında ve aşı sonrası geçen zamanla daha düşük antikor seviyeleri de gözlemlendi. 

YAN ETKİ… BİRİNCİ SIRADA ASTRAZENECA

Araştırmada, hafif ve orta şiddetteki yan etki oranları da değerlendirildi.

Buna göre; Sinovac grubunda yüzde 50, Pfizer/BioNTech grubunda yüzde 77 ve AstraZeneca grubunda (ilk dozdan sonra)  yüzde 95 oranında yan etki tespit edildi.

Öte yandan Sinovac üzerine tek doz Pfizer/BioNTech takviyesi sonrası görülen yan etkiler, ana aşı olarak verilen Pfizer/BioNTech’te görülen yan etkiler ve oranlarıyla benzerlik gösterdiği belirtilirken Pfizer/BioNTech takviye dozu sonrası hiçbir ciddi yan etkinin bildirilmediği kaydedildi.  

TAKVİYE DOZLARI SONRASI ANTİKOR SEVİYELERİ DE DEĞERLENDİRİLDİ

Araştırmada, iki doz Sinovac aşısı olduktan 6 ay sonra Sinovac veya Pfizer/BionTech takviye dozu alan bir alt kümede, takviye dozdan 1 ay sonraki antikor seviyeleri de değerlendirildi.

“SINOVAC ÜZERİNE PFIZER TAKVİYESİNDE ANTİKOR ARTTI, SINOVAC TAKVİYESİNDE ‘MÜTEVAZI’ BİR ARTIŞ YAŞANDI”

Buna göre; iki doz Sinovac üzerine tek doz Pfizer/BioNTech takviyesi, tüm katılımcıların antikor seviyelerinde istikrarlı ve ciddi bir artış sağlarken, iki doz Sinovac üzerine tek doz Sinovac takviyesi, antikor seviyelerinde çok daha ‘mütevazı’ bir artış sağladı.

ÇALIŞMA SÜRECİNDE 6 KİŞİ POZİTİF OLDU, 5’İ SINOVAC AŞILI

Çalışma takip süresince, 6 kişinin Koronavirüs pozitif teşhisi aldığı belirtilirken, 6 kişiden, 5’inin Sinovac grubunda, 1’inin de AstraZeneca grubunda olduğu belirtildi, Koronavirüs pozitif teşhisi konulan 6 kişinin teşhis öncesi son ölçülen antikor seviyeleri negatif veya alt %25 antikor değerleri aralığında olduğu kaydedildi.

ARAŞTIRMAYA FİNANSAL VE EKİPMAN DESTEĞİ VEREN KURULUŞLAR

Araştırma ekibi, çalışma katılımcılarına, çalışmaya finansal, çalışan ve/veya ekipman olarak katkı yapan Etik Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı, CCO Solar, Akçaba Communications, JetGaz, Amor Ltd, Dünya Tüp Bebek Merkezi, Mikrolab ve Duolab Biyokimya Labarotuvarları’na, bireysel donör ve gönüllülere teşekkür etti.

Çalışmanın tam metnine, aşağıdaki web adresinden ulaşılabilir:

https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00305-0/fulltext

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.