İleri yaşta koronovirüse yakalanmak Alzheimer riskini yüzde 80’e yükseltiyor
Koronavirüse ilişkin olarak 65 yaş ve üstü 6 milyondan fazla hastayı içeren bir çalışma, SARS-CoV-2 virüsü ile enfekte olan yaşlıların bir yıl içinde Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 50-80 oranında arttığı sonucuna ulaştı.
Science News gazetesinin Journal of Alzheimer's Disease dergisinden aktardığı çalışma, 65 yaş ve üstü olan ve Kovid-19’a yakalanmış kişilerin, enfeksiyondan sonraki bir yıl içerisinde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu risk, en az 85 yaşında olan kadınlar için de daha yüksekti. Araştırmacılar, Koronavirüsün Alzheimer’ın ilerlemesine mi yol açtığını yoksa yakalanılmasına mı neden olduğunun netlik kazanmadığını belirttiler.
DPA’ya göre çalışmaya katılan, Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Profesör Pamela Davis şu açıklamada bulundu:
“Bu hastalarda Alzheimer hastalığının gelişmesinde neden olan faktörler tam olarak anlaşılmasa da iki faktörün önemli olduğu düşünülüyor. Bunlar daha önce geçirilen enfeksiyon, özellikle de viral enfeksiyonlar ve iltihaplanma. SARS-CoV-2 enfeksiyonun, iltihaplanma da dahil olmak üzere merkezi sinir sistemi bozukluğu ile bağlantılı olduğu göz önüne alarak Kovid-19’un kısa vadede bile olsa Alzheimer teşhislerinin artmasına neden olup olmayacağını test etmek istedik.”
Çalışma ekibi, ABD’de 2020 Şubat - 2021 Mayıs tarihleri arasında tıbbi tedavi gören ve önceden Alzheimer hastalığı teşhisi konmamış 65 yaş ve üstü 6,2 milyon kişinin elektronik sağlık kayıtlarını analiz etti.
Söz konusu kişileri iki gruba ayırdılar. Gruplardan biri, o dönemde Kovid-19’a yakalananlardan oluşuyordu. Diğer grup ise Kovid-19 ile enfekte olmayanlardı. Kovid-19 ile enfekte olan çalışma grubuna 400 binden fazla kişi kaydedilirken enfekte olmayan grupta 5,8 milyon kişi vardı.
Davis duruma ilişkin şunları söyledi:
“Yeni Alzheimer tanılarındaki bu artış devam ederse, şu an bir tedavisi olmayan bu hastalığın neden olduğu dalga önemli bir hal alacaktır ve bu uzun vadeli bakım kaynaklarımızı daha da zorlayabilir. Alzheimer ciddi ve zorlayıcı bir hastalıktır. Hipertansiyon, kalp hastalığı, obezite gibi genel risk faktörlerini azaltarak bu hastalığa yakalanan vaka sayısını azalttığımıza inandık. Ancak şimdi ABD’de pek çok insan Kovid-19’a yakalandı ve Kovid-19’un yeni uzun vadeli sonuçları ortaya çıkmaya devam ediyor. Gelecekte bu virüsün kayıplar üzerindeki etkisini gözlemlememiz son derece önemli.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.