SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

“Sahte reçete” soruşturması, eczacıları sigorta ile bağlayan Zeki Çeler dönemine kadar gidebilir

“Sahte reçete” soruşturması, eczacıları sigorta ile bağlayan Zeki Çeler dönemine kadar gidebilir

“Sahte reçete yolsuzluğu” soruşturması kapsamında ilerleyen süreci eski Çalışma Bakanlarından Zeki Çeler’e sorduk. Çeler söz konusu sistemin, genel sağlık sigortası kapsamında bir merhalesi olan Eczacılar Birliği ile ilgili protokole 2018 yılında imza atması ile biliniyor. Çeler “biz bu sistemi böyle olsun diye kurmadık” dedi.

Yayın Tarihi: 01/10/23 14:15
okuma süresi: 6 dak.
“Sahte reçete” soruşturması, eczacıları sigorta ile bağlayan Zeki Çeler dönemine kadar gidebilir

Bir iddiaya göre “sahte reçete yolsuzluğunun” 2018 yılına kadar derinleşmesi gerekiyor… Çünkü 2018 öncesi elden takip takip sistemi vardı. 

2018 yılında dönemin Çalışma Bakanı Zeki Çeler, eczacılarla “Sigortalı hastalara hızlı ödeme sistemi” getiren bir protokole imza attı...

Kıbrıs Postası, ilgili protokolün "bu hikayenin neresine oturduğunu" dönemin bakanına sordu... 

Kıbrıs Postası’nın sorusu üzerine Zeki Çeler, o dönemde bunun bir zorunluluk olduğunu çünkü reçeteleri kontrol eden iki memur olduğunu; birinin beyin kanaması geçirdiğini, diğerinin emekliye ayrıldığını, KHK üzerinden ısrarlı istihdam talebi sonucu da sınava giren sadece bir kişi olduğunu; onun da sınavı geçemediğini, bunun üzerine çuvallar dolusu biriken ödenmemiş reçeteler nedeniyle mağdur olan hem eczacılar hem de vatandaş için bir protokole imza attıklarını, bu sistemi getirdiklerini anlattı.

Dönemin bakanı Çeler, “Ben Göreve geldiğimde 8 ay geridendi ödemeler… Hem eczaneler hem de vatandaşa dönük geriden. Eczacılar Birliği geldi batıyoruz, perişanız dedi. Hiç unutmam yaşlı bir teyze geldi kaç aydır paramızı ödenmedi, kiramı ödemiyorum dedi. Sigortaları çağırdık, nedir dedik. Kontrol memurlarının durumunu öğrendik…”

“DENETİMİN DEVAM ETMESİ LAZIM… MESELE HER KONUDA OLDUĞU GİBİ BU…”

Çeler şöyle konuştu; “Neticede istihdam da yapılamayınca bir sistem üzerinde çalıştık ve online bir sistem geliştirdik... Eczacıları sigorta ile bağladık.

Bu genel sağlık sigortasına geçişte temel bacaktı… Biz bunu bu sistemi böyle olsun diye yapmadık. Online tamamen vatandaşa kolaylık…

Sıkıntı şunda ki online da olsa bir denetimin olması şarttır. Denetimin devam etmesi lazım… Mesele her konuda olduğu gibi bu… Her yerde bir açık çıkabilir, olabilir. Bir şey başlatıldığında devamı getirilmeli; dediğim gibi bu sistemi bugünlere gelsin diye kurmadık. Bizden sonraki yöneticilerin de sorgulanması lazım..."

“SİGORTALAR DAİRESİ’NİN NOKSANI YOKTUR”

"Bu kurulan sistemle sayesinde online işlemler sistemi, sosyal sigortalşar en geniş veri tabanına sahip olmuş kurumlardan biridir. Bu veri tabanı sayesinde emareler polise sunulabilmiştir. Sigartalar ayrıca bunu şüphe durumunda bir kaç yıldır polise sunuyor. 

Sağlık Bakanlığı 2018'den beri ısrarla buna gereken özeni göstermiyor ve bilgi işlem sistemine girmiyor; giremediği için de malesef bu açıklar ortaya çıkıyor. Bu noktada Sigortalar Dairesinin noksanı yoktur. 

“BELKİ DE SORUMLULAR BİLDİRMİŞTİ VE BELKİ GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR”

Belki de sorumlular bildirmişti ve belki göz ardı edilmiştir. Derinlemesine soruşturulmalı… Biz bu denetimleri hep yayınlardık o da denetimin varlığını hissettirirdi. Hem maddi cezaları vardı hem de rezil olmak vardı…”.

“HERKES KOLAY PARANIN PEŞİNE DÜŞMÜŞ…”

TDP’li eski bakan Zeki Çeler, “Herkes kolay paranın peşine düşmüş ve maalesef de para parayı çekiyor. Burada mesele her konuda olduğu gibi bir denetim meselesidir” dedi ve söz konusu soruşturmaların derinleşmesi temennisini dile getirdi.

2018 PROTOKOLÜNÜN GEÇ ÖDEMELERLE İLGİLİ OLDUĞU AÇIKLANMIŞTI

Söz konusu protokol, geçmişte yapılan geç ödemelerle ilgili ortaya çıkan mağduriyetleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor ve dönemin basın taramalarına yansıdığına göre Sosyal Sigortalı hastaların, 1 Kasım 2018’den itibaren, hem önceden sigorta kapsamında olmayan 50 farklı ilaca ulaşabileceği, hem de hastalar ve eczanelerin ödemelerini Sigorta Dairesi’nden daha hızlı alabileceğini söylüyor…

Yine dönemin basınına yansıdığına göre Sosyal Sigorta Dairesi Müdürü Ayşe Avseven, aslolanın sigortalıların hastanede muayene olarak ilaçlarını oradan temin etmeleri olduğunu belirterek, “Sigortalılar hastaneden temin edemedikleri ilaçları eczaneden alıyorlar ancak eczaneye ilaç bedelinin tamamını ödüyorlar ve sonradan daireye giderek başvuruyorlar. Artık bu süreç çok daha hızlı olacak” ifadelerini kullanıyordu.

Yine dönemin Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç de ilgili protokole ilişkin mevcut sistemde sigortalıların serbest hekimlerden 4 kalem ilacını yazdırarak bunu sağlık karneleriyle eczaneden alabildiğini, kendilerinin de bunları deftere işlediğini anlatarak, “Bundan sonra hastalar reçetelerini yazdırdıktan sonra bizim kimlik numaralarını sisteme girerek online olarak reçetelerini işleyebileceğiz” demişti.

İşlemlerin artık çok daha hızlı yapılabileceğini dile getiren dönemin birlik başkanı Sevinç, “Birinci bacakta eczacının reçeteyi kontrolü, ardından dairenin kontrolüyle geri ödemeler çok hızlı olacak mağduriyetler ortadan kalkacak” ifadelerini kullanmıştı.

Sevinç, sistemin artık online olacağını herhangi bir sorun yaşanırsa hastaların daireye yönlendirileceğini vurguluyordu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.