Umut Altunç: Kızamık salgınının başlıca nedeni aşısız kişiler!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu'nun kızamık vakalarındaki artışa dikkat çekmesinin ardından açıklama yaparak, “Kızamık salgınının başlıca nedeni aşısız kişiler!” dedi.
Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu'nun, kızamık vakalarında artış gözlemlendiğine dikkat çekmesinin ardından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç açıklamalarda bulundu.
“KIZAMIK, YAŞ SINIRI BULUNMAYAN BİR HASTALIK”
Dr. Umut Altunç, kızamık hastalığının Solunum yoluyla bulaşan genellikle çocukluk çağında görülse de yaş sınırı bulunmayan bir döküntülü viral hastalık olduğunu söyledi.
“SİNSİ BİR VİRÜS”
“Kızamık, çok sinsi bir virüs hastalığıdır” diye konuşan Altunç, yakın temas ile kolaylıkla aynı odanın içindeki diğer kişilere bulaşabileceğini belirtti.
“HASTALIĞIN SALGINA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN ULUSAL BİR AŞI VERİ TABANI OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Hastalığın salgına dönüşmemesi için ulusal bir aşı veri tabanı oluşturulmasının ülkede yaşayan tüm çocukların aşılanma durumlarının kayıt altına alınması gerektiğini vurgulayan Altunç, Kanada gibi ülkelerde erişkinlerin bile aşı kayıtlarının devletin ilgili kurumlarına bildirilmek zorunda olduğunu ifade etti.
“COVİD’DEN DAHA BULAŞICI”
Her Covid hastasının, hastalığı ortalama bir kişiye bulaştırırken; Kızamık virüsü taşıyan bir kişinin hastalığı ortalama 12 ila 18 kişiye bulaştırmanın mümkün olduğu belirten Altunç, “Bu özelliği ile Kızamık, COVİD enfeksiyonundan bile bulaşıcı bir hastalıktır.” dedi.
Hastalığın kuluçka döneminin ise 12-14 güne kadar uzayabileceğini söyleyen Altunç, Kızamık virüsünü taşıyan birisi ile temas ettikten sonra ilk belirtilerin iki hafta sonra bile başlayabileceğini kaydetti.
Altunç, hastalığın ilk döneminin daha çok nezle hastalığını andırdığını, halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı, göz yaşarması ve kuru öksürük kızamık hastalığının belirtileri olduğunu söyledi.
İlk etapta henüz döküntü görülmediği için okula, iş yerlerine gitmeye devam eden çocuk ve kişiler farkında olmadan hastalığı bulaştırabildiğini ifade eden Altunç, kızamık aşısı olan kişilerde ise hiç döküntü görülmeden hafif soğuk algınlığı belirtileri ile hastalığın ayakta atlatılabileceğini belirtti.
“EN ETKİLİ ÖNLEME YÖNTEMİ AŞI”
Hastalığın en etkili önleme yönteminin aşı olduğunu söyleyen Altunç, “Kızamık hastalığının yaygın aşı kampanyalarının sayesinde çiçek hastalığı gibi dünya üzerinden silinecek diye beklerken gerek aşı karşıtlığının artışı gerekse savaşlar ve göçler nedeniyle son dönemde vakalarda artış görülmektedir” dedi.
Altunç, kızamık hastalığının, düşük oranlarda olsa bile, halen neden olduğu ağır hastalık tablosu ve sinir sistemi tutulumu nedeniyle özellikle gelişmekte olan ülkelerde ölümlere neden olabildiğini aktardı.
“AVRUPA'DA SON İKİ YILDA GÖRÜLEN KIZAMIK VAKALARINDA YAKLAŞIK 40 KATI ARTIŞ SAPTANDI”
Avrupa'da son iki yılda görülen Kızamık vakalarında yaklaşık 40 katı artış saptandığını belirten Altunç, Avrupa kaynaklı Kızamık vakalarının büyük bir bölümü ise yayınlanan raporlara göre eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen göçlere dayalı olduğunu kaydetti.
Ülkemizde de özellikle yurt dışından gelerek adamıza yerleşen ailelerin önemli bir bölümünde aşı karşıtlığı nedeniyle çocukların Kızamık ve benzeri aşılarının eksik olduğunu söyleyen Altunç, “Bu durum gerek çocuk gerekse erişkinler için hastalığın yayılması açısından risk teşkil etmektedir” dedi.
"KAYIT DIŞI AŞILANMA DURUMLARINI TESPİT ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Ülkede sağlık sisteminde kayıtları bulunmayan işçi, öğrenci ve mültecilerin olduğunu söyleyen Altunç, kayıt dışı aşılanma durumlarını tespit etmenin mümkün olmadığını söyledi.
Kızamık hastalığının aşısının da her aşı gibi olası yan etkileri bulunduğunu belirten Altunç, yan etkilerin büyük bölümünün geçici ve hafif yan etkiler olduğunu bildirdi.
Kızamık virüsünün ender görülen tehlikeli bir sinir sistemi hastalığına (SSPE) yol açabileceğini söyleyen Altunç, aşıların da nadiren benzer etkisi olabileceğini, fakat aşıların neden olduğu hayatı tehdit eden yan etki oranı 1 buçuk milyon aşılanmada bir iken, aşı olmayıp da kızamık hastalığı geçiren kişilerde ise bu oran 10 binde bir'e kadar yükseldiğini vurguladı.
"AŞI ZAMANI GELENLER HIZLI ŞEKİLDE YAPTIRMALI"
Altunç, bu dönemde aşılanma ile ilgili aileleri doğru bilgilendirip aşısı eksik olan veya tekrar zamanı gelen çocuk ve erişkinlere hızlı bir şekilde Kızamık aşılarının yapılması gerektiğini ifade etti.
Kızamık aşılarının, ülkemizde uygulanan programa göre, bir yaşında başlanarak 4-6 yaşlar arasında tekrar dozu yapıldığını açıklayan Altunç, salgınları önleyebilmek, toplumu koruyabilmek için sadece çocukların değil, risk altındaki erişkinler, son aşılanma tarihi bilinmeyen genç kişilerin ve özellikle de hamilelik öncesi genç kadınların da Kızamık aşılarını yaptırmalarını önerdi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.