SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Akdeniz suyu vücuttan 10 kat tuzlu, deriye geçen fazla tuz tansiyonu yükseltir

Akdeniz suyu vücuttan 10 kat tuzlu, deriye geçen fazla tuz tansiyonu yükseltir

Dr. Yavuz Örnek, “Akdeniz suyu bedenden ortalama 10 kat tuzludur” diyerek, tuz uzun süre yüzenin bedenine difüzyonla geçtiğini ve uzun süre denizde kalmanın, tuza bağlı tansiyon hastaları için riskli olduğunu belirtti. Dr. Örnek, suya girmeden önce limon suyu içilmesi gerektiğini de vurguladı.

Yayın Tarihi: 02/07/24 16:55
okuma süresi: 3 dak.
Akdeniz suyu vücuttan 10 kat tuzlu, deriye geçen fazla tuz tansiyonu yükseltir

Yüzmenin sağlık açısından birçok faydası bulunurken, yüksek tansiyon hastaları için zararlı olabiliyor. Uzmanlar yazın denize girecek tansiyon sorunu olan kişileri uyarıyor.

Dr. Yavuz Örnek, tıbbi kaynaklara göre, yüksek oranda yemek tuzu içeren gıda maddeleri kanın damar içerisinde daha yüksek bir basınçla akmasına ve kalbin daha hızlı çarpmasına sebep olduğunu belirtti.

“AKDENİZ SUYU BEDENDEN 10 KAT TUZLU, FAZLA TUZ DERİYE GEÇİP TANSİYONU YÜKSELTİYOR”

Tuzun denizde fazla kalınca bedende difüzyona yol açtığını belirten Örnek, şu uyarıları yaptı:

“Yalnız tuz değil, bütün sodyumlu bileşikler az veya çok kan basıncının yani tansiyonun artmasına sebep olur. Tuz, denizde fazla kalınca da bedene geçiyor. Tuzlu sularda uzun süre kalınca sudaki çözünmüş tuz bedene difüzyonla geçiyor. Bu da vücuttaki tuz oranını artırarak tuza bağlı tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltir ve kalp krizine sebep olabilir.

Tuzu olmayan bir ırmakta veya gölde belirli bir zaman yüzünce bedendeki tuz suya geçer. Bedenimizdeki ortalama tuz oranı yüzde 0,3-0,4’dür. Akdeniz suyu bedenden ortalama 10 kat tuzludur. Uzun süre yüzenin bedenine tuz elbette difüzyonla geçer. Çünkü, denize ve tuzlu sulara girmek ve uzun süre kalmak, tuza bağlı tansiyon hastaları için risklidir. 

Risk, suda kalma süresi uzadıkça daha da artmaktadır. Bazı kişiler tuza bağlı tansiyon hastası olduğunu bilemeyebilir. Bu kişiler tansiyonlarını ölçtürdükten sonra tuzlu sulara girmelidir. Ayrıca, kısa süreliğine de olsa denize giren tuza bağlı tansiyon hastalarının sudan çıkar çıkmaz tatlı suyla durulanması gerekmektedir. Bu kişilerin yanında mutlaka tansiyon hapı bulundurması da sağlıkları açısından çok önemlidir. Tansiyon hastası olmayan yaşlıların da suda kısa süre kalması ve yanında mutlaka tansiyon ilacı bulundurması hayati önem taşımaktadır”

“SUYA GİRMEDEN ÖNCE LİMON SUYU İÇİN”

Örnek, konuşmasının devamında şunlara dikkat çekti:

"Tansiyon hastalarının sadece denizde değil, tuz oranı yüksek sıcak kaplıca sularında da fazla kalmamalıdır ve akabinde musluk suyu ile yıkanmalıdır. Kaplıca suları daha çok tuzludur. Sıcak hava ve nemin olumsuz etkisi denizdeki tuzlu suyla birleşince tansiyon hastaları için daha çok riskli bir durum oluşturur.

Tuza bağlı tansiyon hastaları için tuzlu suya girmeden önce suya sıkılmış bir veya en az yarım limonun suyunu içmelerini önemle tavsiye ediyoruz. Ayrıca, bu tansiyon hastalarının tuzlu sulara girmeden önce doktoruna danışmasının oldukça faydalı olduğunu düşünüyoruz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.