SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Sağlık Bakanlığı’ndan maymun çiçeği uyarıları: Belirtiler, yayılma yolları, kişisel önlemler

Sağlık Bakanlığı’ndan maymun çiçeği uyarıları: Belirtiler, yayılma yolları, kişisel önlemler

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği ile ilgili açıklama yaptı. Mpox'un belirtilerinin neler olduğu, Mpox'un yayılma yolları ve alınacak kişisel önlemlerin neler olduğunu aktardı.

Yayın Tarihi: 16/08/24 14:21
okuma süresi: 3 dak.
Sağlık Bakanlığı’ndan maymun çiçeği uyarıları: Belirtiler, yayılma yolları, kişisel önlemler

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği ile ilgili açıklama yaptı. Maymun çiçeği virüsü vakalarının, 2023’ten itibaren Afrika’da özellikle Demogratik Kongo Cumhuriyetinde artış gösterdiğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, “2024 ocaktan itibaren vakaların komşu ülkere de yayılım göstermesinin ardından 14 Ağustos 2024 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü; Acil Durum Komitesi toplantısında Maymun Çiçeği Virüsünü “küresel acil durum” ilan etmiştir” dedi.

15 Ağustos 2024 tarihinde Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi maymun çiçeği virüsü gündemi ile toplanarak gerekli önlemlerin alınması, halkın bilinçlendirilmesi ve ülkemizde olası vakanın görülmesi halinde izlenecek yolu belirlediği aktarıldı.

İŞTE O MADDELER…

İşte, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı izlenecek o yollar:

MPOX'UN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mpox hastalığı ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları ve cilt lezyonlarına (döküntülere) neden olur. Belirtiler virüsle temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkar. Ciltteki döküntüler ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çıkar; gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Hastalık genellikle 2–4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.

MPOX'UN YAYILMA YOLLARI NELERDİR?

Birkaç şekilde olabilir. Virus insana, infekte insanın vücut sıvılarına, cilt lezyonlarına doğrudan temas, infekte hayvan veya virüsle kirlenmiş cansız maddeler (giysiler, havlu, çarşaf, yatak örtüsü, vb.) ile yakın temas sonucunda bulaşabilir.

ALINACAK KİŞİSEL ÖNLEMLER NELERDİR?

  • Eller düzenli olarak yıkanmalı
  • Yeme-içme eşyalarını veya bardakları paylaşılmamalı
  • Döküntüsü olan kişilerle yakın cilt teması kurmaktan kaçınılmalı,
  • Enfekte kişilere bakım yapılırken uygun kişisel koruyucu ekipman (maske, eldiven) kullanılmalı
  • Mpox’lu kişilerin yatak örtüleri, havluları veya giysileriyle doğrudan temas edilmemeli

Yukarıda belirtilen maymun çiçeği hastalığı semptomlarınız varsa veya mpox’lu biriyle yakın temasta bulunduğunuzu düşünüyorsanız, en kısa sürede test ve tedavi hakkında bilgi almak için Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı, Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Hastalıkları veya Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanlarına başvurmanız gerekmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.