Sağlık Bakanlığı: Prostat Kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir
Sağlık Bakanlığı, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Prostat Kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir" ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yaptı.
Açıklama şöyle:
“Prostat Kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir. Bu sebeple 15 Eylül hastalığa karşı dikkat çekmek amacıyla Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü olarak kabul edilmektedir.
Mesanenin (idrar torbasının) hemen altında olan prostat, idrar kanalının içerisinden geçtiği bir salgı bezidir. Prostat bezi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Normal durumda yaklaşık bir ceviz boyutundadır. Genellikle erkekler yaşlandıkça prostat bezi büyümeye başlar. Büyüyen prostattan dolayı idrar akışını engellenebilir veya cinsel işlev sorunlarına da yol açabilir. Ancak tek başına prostattaki büyüme bir kanser belirtisi sayılmaz.
Prostat kanserinde, bez içinde kanser hücreleri görülmektedir. Bu durum yaşlanmayla birlikte daha sık vuku bulmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre yaş ve ailesel yatkınlık gibi etkenler bir erkeğin prostat kanserine yakalanma olasılığını etkileyebilecek faktörler arasında yer almaktadır. Yaş veailesel yatkınlık kadar net olmasa da beslenme ve kimyasal maruziyetler de prostat kanseri olma olasılığını artıran diğer etkenler arasında yer almaktadır.
Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermemektedir;kanser dokusunun büyümesiyle aşağıda yer alan şikâyetlere neden olabilmektedir:
· İdrar yapmada yaşanan sorunlar: Yavaş veya zayıf idrar akışı ya da genellikle geceleri daha sık idrara çıkma ihtiyacı,
· İdrarda veya menide kan olması,
· Ereksiyon (sertleşme) sorunu (erektil disfonksiyon),
· Kanserin, kemiklere yayılımına bağlı olarak kalça, sırt (omurga), göğüs (kaburga) ağrıların olması.
Yukarıda aktarılan semptomlar prostat kanseri haricinde bir durumdan ötürü yaşanması daha yüksek bir olasılıktır. Ancak, idrar konusunda sorunlar yaşayan kişilerin erken tanı ve tedavi yönünden bir üroloji uzmanına müracaat etmesi doğru bir tutum olacaktır.
Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsi ile konur. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, ancak birinci derece akrabasında prostat kanseri görülen kişilerin ise 40 yaşından itibaren bir üroloji uzmanına rutin kontrol olması ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) testini yaptırması, erken tanı konulması için çok önemlidir.
Prostat kanserini önlemenin direkt bir yolu yoktur. Ancak, prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilecek unsurlar arasında: Rutin olarak fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı bir kiloda olmak, sebze ağırlıklı ve yağ oranı düşük bir beslenme tarzı yer almaktadır.
Unutmayın! Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırmanız erken tanı için çok önemlidir"
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.