Sağlık Bakanlığı’ndan 9 Şubat mesajı: Sevdiklerinize değil, tütüne veda edin!
Sağlık Bakanlığı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada tütün kullanımının yol açtığı sağlık risklerine dikkat çekti. Sigaranın yalnızca bireysel değil, toplumsal bir tehdit olduğu vurgulanırken, bırakmanın sağlığa, ekonomiye ve çevreye olumlu etkileri olduğu belirtildi.
Sağlık Bakanlığı, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı sağlık sorunlarına dikkat çekti.
Açıklamada, sigaranın sadece bireysel değil, toplumsal sağlık açısından da ciddi tehditler oluşturduğu vurgulanırken, sigarayı bırakmanın insan sağlığı, ekonomi ve çevre üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtildi. Bakanlık, tütün bağımlılığıyla mücadelenin önemine işaret ederek, sigarayı bırakmak isteyen bireylere destek çağrısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın tamamı ise şöyle:
"Toplumda sağlıklı yaşam ile ilgili farkındalık yaratmak, tütün ve tütün ürünlerinden kaynaklanan engellenebilecek hastalıklar ve ölümlere dikkat çekebilmek maksadıyla 1987 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak ilan edilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her gün dünyada 22 bin kişi, her sene 8 milyondan fazla kişi tütün ürünlerinin kullanımıyla oluşan hastalıklar nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Yaşanan bu ölümlerin 7 milyonundan fazlası doğrudan tütün ürünleri kullanımının sonucunda oluşurken 1,2 milyondan fazla kişi de tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.
Toplumsal zehirlenme vakalarının en öldürücü olanı tütün ürünleri bağımlılığından kaynaklanmaktadır. Tütün ürünleri içerisinde bulunan 4.000’den fazla kimyasal kanser yapıcı, kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı, vücut için zehirli etkilere sebep olmaktadır. Tütün ürünleri dumanında 4000’ den fazla kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasallardan 250’ si sağlığa zararlıdır ve en az 50’si de kansere sebep olmaktadır.
Hafif sigara olarak da tabir edilen “light sigara” ya da “düşük tar” sigara içimi daha güvenli değildir; çünkü sigara içen kişiler bu ürünleri hem daha derine hem de daha sık olarak inhale etme eğiliminde olurlar. Bunla birlikte pipo ve puro kullanımının güvenli olmadığının altı çizilmelidir. Kullanım şeklinin farklılığına bağlı olarak ağız, yutak, gırtlak ve yemek borusu kanserleri normal sigara içici bireylere göre puro ve pipo içen kişilerde daha sık gözlemlenmektedir. Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri de aslında birer tütün ürünüdür ve sağlığa zararlıdır. Daha az zararlı olduğu ileri sürülen bu ürünlerin kısa süreli kullanım sonrasında bile ölümle sonuçlanabilen ciddi akciğer hasarı ve Solunum yetmezliğine neden olabildiği kanıtlanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün öngörüsüne göre; dünyadaki çocuk nüfusunun yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havada nefes almakta ve her yıl 65.000 çocuk pasif maruziyetin sebep olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Hamilelik sürecinde tütün ürünü kullanmak ise bebekler için hayat boyu devam edecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Gerek dünyada gerekse ülkemizde en yaygın tüketilen bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep olmaktadır.
Yukarıda yer alan riskler göz önüne alındığında, tütün ürünü kullanımını bırakmak, sağlığımız açısından büyük önem taşımaktadır. Tütün ürünlerine son verdiğimizde vücutta gerçekleşen olumlu sağlık değişimleri aşağıda yer almaktadır:
Sigara bırakıldığı ilk gününden itibaren kalp atışı yüksek hızdan normale döner, kan basıncı düşer, kan dolaşımında bulunan karbon monoksit düzeyi normale döner, tat ve koku alma duyuları gelişir.
2-12 hafta içinde kan dolaşımı düzelir, kan akışkanlığı artar, vücudun uç kısımları (el-ayak gibi) daha iyi kanlanır, akciğer kapasitesinde artış yaşanır, nefes darlığı ve öksürük azalır, zamanla bağışıklık sistemi güçlenir.
1 yıl sonra, akciğerler daha sağlıklı hale gelir, sigara içenbir kişiye göre koroner kalp hastalığı riski %50 oranında azalır.
5 yıl sonra inme (felç) riski ve kalp krizi riski azalır; zaman içinde bu riskler azalmaya devam eder.
10 yıl sonra sigara içen birine göre akciğer kanseri riski %50 oranında azalır ve ağız, gırtlak, yemek borusu, mesane, serviks ve pankreas kanseri riski azalır.
15 yıl sonra, koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen birininki ile aynı seviyeye iner.
Tütün ürünlerinden ve bağımlılıktan kurtularak; sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel pek çok kazanç sağlayacağı şüphe götürmez bir gerçektir. Tütün ürünü kullanımı ne kadar erken bırakılırsa, vücudun iyileşme ve kendini onarım süreci de o kadar hızlı olur. Çevredeki bireylerin, özellikle de çocukların pasif sigara dumanından korunması için de büyük kazanç sağlanır. Ayrıca, gezegenimizin sınırlı su, toprak, ağaç gibi kaynaklarının korunması sağlanır.
Sevdiklerinize değil, tütün ve tütün ürünlerine veda edin!"
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.