Sahte diploma skandalları acı meyvesini verdi: Tercihler düştü!
Kıbrıs Postası’na konuşan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, YKS tercihlerinde yaşanan düşüşü sahte diploma skandalının sonucu olduğuna dikkat çekti…
Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde yürütülen sahte diploma soruşturması KKTC üniversitelerinin tercih eden öğrenci sayısını etkiledi…
YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. 2023’te KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayısı 13 bin 728, yerleşme oranının ise yüzde 82 iken, bu yıl 12 bin 180 kişi yerleşti. Ülke genelindeki lisans programlarına bu yıl 12 bin 401 kontenjan ayrılırken, yerleşen öğrenci sadece 8 bin 108’de kaldı. Buna göre lisans programlarının yüzde 45’lik bir oranı boş kaldı.
“SAHTE DİPLOMA SKANDALLARI CİDDİ DARBE VURDU”
Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, sahte diploma skandallarının ülkemizdeki üniversite eğitimini kalitesine ciddi darbe vurduğunu söyledi.
Sarpten, onlarca soruşturma, mahkeme, tutuklama, kamu vicdanını yaralayan uygulamanın film gibi yaşanırken, bahse konu üniversitenin eğitim hayatına hiçbir şey yokmuş, her şey gayet normalmiş gibi devam etmesinin KKTC’de “parayla diploma alınıyor” algısını derinleştirdiğinin altını çizdi.
“PAHALILIK DA TERCİHLERİ ETKİLEDİ”
Tercihlerdeki düşüşün bir diğer nedenini; pahalı bir yaşam olarak değerlendiren Salih Sarpten, “Kayıt harçlarından, ulaşım ve konaklamaya kadar birçok acıdan Türkiye’den çok daha pahalı olan yaşam koşulları ve ülkenin öğrenci dostu olmaması tercih oranlarını düşürüyor” dedi.
“KALİTE ODAKLI YÜKSEKÖĞRENİM POLİTİKAMIZ YOK”
Tercihlerdeki düşüşün bir nedeninin de kalite odaklı bir yükseköğretim politikasının olmamasına bağlayan Sarpten, “Eğitimde kaliteyi odağına alan bir yükseköğretim politikasının olmaması ülkemizdeki öğrenci profillerinde ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“İYİ BİR EĞİTİM ALMAK İSTEYEN NİTELİKLİ ÖĞRENCİLER ÜLKEMİZ ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH ETMİYOR”
İyi öğrencilerin, tercih edecekleri üniversitelerin öğrenci profillerine büyük önem gösterdiğini söyleyen Eğitim Bilimci Sarpten, “Hazır bulunuş düzeyi yüksek, iyi liselerden gelen ve iyi bir eğitim almak isteyen nitelikli öğrencilerin ülkemiz üniversitelerini tercih etmiyor” şeklinde konuştu.
“GEÇMİŞ YILLARDA KAYIT HAKKI ELDE EDENLERİN TAMAMININ KAYIT OLMADIĞI DA GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”
Öte yandan, geçmiş yıllardaki oranlara ve kayıt hakkı elde eden bu öğrencilerinin tamamının kayıt olmayacağı gerçeğin de göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Eğitim Bilimci Salih Sarpten, “Ülkemizdeki üniversitelerin tercih edilebilirliğinin düştüğünü söyleyebiliriz. Bu durumun birden çok sebebi olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mani Mani17/08/24 08:27
Böyle bir durum söz konusu bile değil. Tüm dersler yök ile aynı gider. Herkes aynı eğitimi görür. Lütfen artık algı yapmayınn. Bu sene türkiye dahil tüm üniversitelerde bu şekilde oldu çünkü eğitim konaklama fiyatları artıyor bunlara değinmek yerine bu şekilde çirkin iddialar artık çok saçma olmaya başladı. Aynı okul için yaklaşık 4 haber yapıyorsunuz. Algı yapmayı bırakın artık herkes kendi kafasıyla değerlendirebilir.
Özgür Kocabay14/08/24 15:22
Algı yapmayın O kadar da büyük bir düşüş yok Ne alakası var diplomalar ile Türkiye de ki özel üniversiteler çok daha pahalı Halk TV izlemiyorsunuz sanırım Bence gayet iyi bir rakam Şükür etmeyi bilin Ayrıca daha ek kontenjanlar da var