Namazlarda Okunan Dualar

Namazlarda okunması vacip veya sünnet olan bir takım dualar vardır. Namazda okunacak duaların başında <strong><a title="Sübhaneke Duası" href="http://www.namazsuresi.com/namaz-dualari/subhaneke-duasi.html" target="_blank">Sübhaneke</a></strong> gelir. Sübhaneke duası, namazda iftitah tekbirinden sonra okunan ve okunması sünnet olan dualardandır.

Namazlarda okunması vacip veya sünnet olan bir takım dualar vardır. Namazda okunacak duaların başında Sübhaneke gelir. Sübhaneke duası, namazda iftitah tekbirinden sonra okunan ve okunması sünnet olan dualardandır.
Gayri müekked sünnet namazlarının (ikindi ve yatsının ilk sünnetleri) 3. rekatı başında da bu dua okunur. Yine cenaze namazının ilk tekbirinden sonra Sübhaneke ''ve celle senâuk'' ilavesi ile birlikte okunmaktadır. Sübhaneke duası ile ilgili dikkat çekici bir noktaya değinmek istiyoruz. Namaza başlarken iftitah tekbirinden sonra okunan bu dua, besmele çekmeden fatihadan önce okunur. Besmele'nin dahi önüne geçen bu duanın hikmeti ve fazileti ne büyük olsa gerek. Bu dua, baştan sona Kur'an-ı Kerim'de geçen bir ayet değildir. Onu oluşturan cümleler parçalar şeklinde ayetler içinde zikredilmektedir. Şimdi gelelim Sübhaneke duasını ve anlamını öğrenmeye;
SÜBHANEKE DUASI

ANLAMI: Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Namazda okunması sünnet olan diğer dualar ise; Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena ve Rabbenağfirli dualarıdır. Bu saydığımız duaların ortak özelliği kade-i ahire yahut namazda oturuşlarda okunmalarıdır.
Şimdi gelelim namazda okunması vacip olan dualara.. Namazda okunması vacip olan duaların başında kunut duaları gelir. Kunut duaları, yatsı namazından sonra kılınan ve 3 rekat olan vitir namazının son rekatında okunan ve sadece o namaza özgü olan bir duadır. 2 duadan (Kunut 1 ve Kunut 2) oluşmaktadır. Vitir namazının 3. rekatına kalkıldığında Fatiha ve zamm-ı sureden sonra eller kaldırılır ve tekbir alınır. Kunut tekbiri olarak isimlendirilen bu tekbiri almak vaciptir. Sonrasında biraz sonra aşağıya okunuş ve anlamlarını çıkaracağımız kunut duaları okunur. Kunut duaları bilinmiyorsa en kısa zamanda öğrenilmeli, fakat o an için Rabbena duaları okunarak bu vacip yerine getirilmelidir. Şimdi kunut dualarını öğrenmeye çalışalım:
KUNUT DUALARI

ANLAMI: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.

ANLAMI: Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.
Namazda okunması vacip olan bu dua dışında ilk oturuş veya ka'de-i ahire de (son oturuşta) okunan Tahiyyat (Ettehiyyatü) duası vardır. Onunda mutlaka öğrenilmesi ve namazlarda oturuşlarda okunması önemli bir gerekliliktir. Kunut duaları veya tahiyyat okunmadığında sehiv secdesi yapmak gerekir.
Vacip olan Ettehiyyatü (tahiyyat) ve kunut duaları ile namazda okunması sünnet olan Sübhaneke, Allahümme Salli ve Barik, Rabbena ve Rabbenağfirli dualarını sesli videolar ile talim yapmak için Namaz Suresi çalışmasına göz atmanızı öneriyoruz. İlgili platformda aynı zamanda namazda okunan sureleri bulabileceksiniz. ---
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.