Elvan Gıda'nın İhracat Taktikleri
Elvan Gıda, 2013 yılında stratejik bir adım daha attı ve iç piyasa ile dış piyasayı birbirinden ayırdı.
Elvan Gıda'dan İlk yılda ihracat şampiyonluğu
Kuruluşunun üzerinden henüz 1 yıl geçmemişti ki Elvan Gıda'nın ihracat şirketi Intersweet, İstanbul İhracatçılar Birliği (İİB) tarafından sektörünün ihracat şampiyonu olarak ödüllendirildi. İİB tarafından Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen yıllık ödül töreninin en dikkat çekeni Intersweet Dış Ticaret oldu. 2014 yılında ihracatını yüzde 25 artırarak şekerleme sektörünün ihracat şampiyonu ilan edildi.
Intersweet Dış Ticaret A.Ş., İİB tarafından 2015'te de sektörünün ihracat şampiyonu olarak açıklandı, birincilik ödülünü aldı. Intersweet, 2015 yılında 128 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2015 yılının ihracat için zor geçtiğini hatırlatan Intersweet Genel Müdürü Davut Kaya, "Başarı tekrarlanıyorsa gerçektir. İhracat açısından zor bir yıl olan 2015'te te zirvedeki yerimizi koruyarak ipi göğüslememiz başarımızın tesadüf olmadığını ortaya koydu" açıklamasıyla sürdürülebilir bir başarı yakaladıklarını vurguladı.
2017'de ise Intersweet, sadece kendi sektöründe değil Türkiye genelinde sıralamaya girmeyi başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Intersweet, en fazlaya ülkeye ihracat yapan firmalar listesinde Şişe Cam, Vestel ve Arçelik'ten sonra dördüncü sırada yer aldı. Böylelikle Elvan Gıda başarısını bütün sektörler açısından teyit etti.
Elvan Gıda Böl-Odaklan-Büyüt (BOB) stratejisi
2000'li yıllarda ihracat bölümünü oluşturan ve İhracat Müdürü atamasını yapan Evlan Gıda, 2013'te kurulan ihracata özel Intersweet firması ile yeni bir yapılanmaya gitti. İhracat müdürü sayısı ikiye, kısa bir süre sonra da üçe çıkarıldı. 2017'ye gelindiğinde ise ihracat müdürü sayısı 5 olmuştu. Interseweet Genel Müdürü Davut Kaya, müdürlüklerdeki artışın gerekçesini şöyle açıklıyor, "2000'lerde dünyayı bir bütün olarak ele alıyorduk. Fakat ilerleyen süreçte dünyanın her tarafına ihracat yapabilmek için buna göre bir yapılanma gerekiyordu. Çünkü her ülkenin, bölgenin kendine özel durumları var ve buna göre stratejiler geliştirmek durumundaydık. Biz de farklı kriterlere göre ülkeleri önce ikiye, üçe ve en sonunda da beşe böldük. Her bölgeye özel müdür ataması yaptık, ekipler kurduk. Böylelikle bölgelere odaklandık. Bütün bunlardan nihai amacımız, her bir bölgeyi kendi içinde büyütmekti. Bir bütün olarak BÖL-ODAKLAN-BÜYÜT (BOB) şeklinde özetlenen bu stratejimizin sonuçlarını da aldık." Davut Kaya, söz konusu stratejiye ilave olarak cirosu 10 milyon doları geçen ülkelere Elvan Gıda Ülke Yöneticisi atadıklarını ve pazarı yerinden yönettiklerini vurguluyor. :::
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.