Konut kiralarında %25 artış düzenlemesi
Her ay, aylık kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanmaktadır. On iki aylık ortalamalara göre Temmuz 2023 ayı kira artış oranı enflasyonu TÜİK tarafından %59,95 olarak belirlendi. Ancak 2023 kira artış oranı açısından, ev kiralarında düzenleme ile bu artış oranı yine geçerli olamayacak.
Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz 2023’te sona eriyordu ancak bu süre meclis tarafından bir yıl daha uzatıldı. Apartman ve sitelerde yaşayan kiracılara duyurulur, 2 Temmuz 2024'e kadar yenilenen kira sözleşmelerinde resmi kira artış oranı %25 olup, Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak bu tedbir 5 yıl üzeri sözleşmeleri kapsamıyor.
%25 Kira Artışı Yasal mı?
11 Haziran 2023’te yürürlüğe giren 7409 sayılı Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’unun 4. Maddesi ile 15 Temmuz 2023’te yürürlüğe giren 7456 Sayılı “Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin” kabul edilen torba kanunun 23. Maddesine göre Borçlar Kanunu’na geçici madde eklenmiş olup konut kira artış oranı 2023’te yüzde 25 ile sınırlandırılmıştır.
%25 Kira Artışı Ne Zamana Kadar Geçerli?
Kira artış yasası olarak da ifade edebileceğimiz bu değişikliğe göre; 2.7.2023 ile 1.7.2024 (bu tarihler dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak konutların yasal kira artış oranı bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla artırılabilecektir. Ev kira artış oranı 2023 yasal düzenlemesi 2 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacaktır.
%25 Kira Artışı Uzatıldı mı?
Borçlar Kanunu’nda geçici bir düzenleme yapılarak konut kira artış oranı bir yıl süre daha 2 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Kira tespit davaları açısından, her beş yılı dolduran sözleşmeler için açılma hakkı bulunuyor ancak 1 Eylül 2023 sonrası dava açılmadan önce arabulucuya gitmek de zorunlu olacak.
Temmuz’dan Sonra Kira Artışı Nasıl Hesaplanacak?
Konut kiraları bakımından 2 Temmuz 2024 tarihi dahil olmak üzere yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmişse dahi bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla artırılabilecek. Kira yenileme döneminde bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de geçerli olmak üzere bu değişim oranı geçerli olacaktır.
Yargıtaya göre kira artış oranları açısından, yüzde 25 oranını geçecek şekilde yapılmış sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz olacaktır. Ev sahibi ve kiracı artış oranında bir anlaşma yapmamışlarsa, kira bedeli, hakim tarafından bu kurallara göre belirlenecektir. Yönetim süreçlerinde Apsiyon kullanılan bir sitede yaşıyorsanız kira ödemelerinizi online olarak yapabilirsiniz.
Kiracı ile mülk sahibinin sözleşmede kira artış oranı konusunda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hakim tarafından tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenecektir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, yukarıda yazılmış olan ilkelere göre değiştirilebilir.
%25 Kira Artış Düzenlemesi Ne Zaman Başladı?
Ev sahiplerinin kirayı, bir önceki yılın kira bedelinin maksimum yüzde 25’i oranında artırmalarının önünü açan düzenleme 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren başladı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.